Steun ons

In de ban van ‘de coolste persoon ooit’ - Wereldjongerendagen in Polen

Wereldjongerendagen 2016 in Krakau (Polen).
Wereldjongerendagen 2016 in Krakau (Polen).

Vergrijzing, leegloop van kerken? Daar is tijdens de Wereldjongerendagen niets van te merken. Samen met man en kind, én twee miljoen (!) jongeren bezoekt Annemarie Scheerboom het mega-evenement in Polen. Ze kijkt uit “naar een paar inspirerende dagen rondom de coolste persoon die ooit geleefd heeft, Jezus.” Maar ook laat ze zich inspireren door het land, waar een andere cultuur heerst dan in het overgeorganiseerde Nederland.

Door Annemarie van Diepen-Scheerboom

Ik schrijf nu vanuit een plaatsje vlakbij Krakau, Polen. Hier worden we namelijk gehuisvest voor de Wereldjongerendagen (WJD). Man David, baby Daniël en ik zijn donderdag om halfzeven ’s ochtends - wat zijn dat toch voor onchristelijke tijden! - vanuit ons huis vertrokken. Op naar het grote avontuur! Groot gaat het zeker worden, want er worden toch minstens twee miljoen jongeren verwacht.

De meeste pelgrims gaan met bussen, maar als lid van het Nederlandse kernteam mag ons gezinnetje mee met het vliegtuig. Toch wel fijn hoor, met een baby 😉 Dit privilege heb ik te danken aan een functie waarvoor ik gevraagd ben. Na de vorige WJD zou ik namelijk uit ervaring weten hoe het er ongeveer aan toe gaat met de pers, en dus was de vraag of ik de functie van perschef op me wilde nemen. Nou graag, leuk! Ook al ga ik nu naar mijn derde WJD, deze wordt dan toch weer uniek. Ik ben namelijk nog niet eerder met man, kind én in functie op een WJD geweest. En wat Daniël betreft: hoe jong wil je ze hebben voor de Wereld-JONGeren-dagen?

Andere cultuur

Aangekomen op de luchthaven van een Poolse plaats met een moeilijke naam worden we opgewacht door een busje dat ons naar onze verblijfplaats zal vervoeren. De chauffeur had doorgekregen dat hij acht personen moest ophalen en niet acht plus een baby. Probleem! In Nederland is het verplicht om baby’s in auto’s in een Maxi Cosi te vervoeren. Helemaal niet aan gedacht dat dat in Polen weleens hetzelfde zou kunnen zijn. David zei dat Daniël best op schoot kon en gelukkig vond de chauffeur dat goed. Lekker makkelijk zijn ze hier, fijn.

Dat hier een andere cultuur heerst dan in Nederland, bleek ook onderweg al. Er scheurde een motorrijder voorbij in korte broek. Die benen kunnen lelijk opengaan als hij onderuit gaat. Maar dat gevaar trotseren heeft juist zijn charme. Gewoon eens niet bij voorbaat allemaal beren op de weg zien en alles indekken met protocollen en regels. Een motorpak zal best veiliger zijn, maar aan de andere kant lever je dan in dat je de wind langs je blote onderbenen voelt gaan terwijl je over de snelweg scheurt. Niet dat ik weet hoe dat voelt. Zal vast heel fijn zijn. En anders scheelt het je wel tijd met op je motor stappen, want hoe je het ook went of keert: je hoeft geen pak aan te trekken.

De Poolse vrouwen zijn ook anders. Ik zou met David en Daniël in een gastgezin logeren waarvan de vrouw zwanger is. Toen ik haar ontmoette bleek het een stoer vrouwtje te zijn dat ondanks haar zwangerschap er flink de pas in zette. Geen speciale zwangerschapskleren, gewoon iets wat ruim zit. Een echte rauwdouwer. En ook nog eens een hele gastvrije! Want toen ze ons haar huisje liet zien, bleek dat ze hun slaap-woonkamer helemaal voor ons hadden klaargemaakt. Zijzelf zou met haar manlief in de slaapkamer van een van de kinderen slapen en de twee andere kinderen in de andere slaapkamer. Dit betekent dat er straks vier kinderen (als de baby er eenmaal is) en twee ouders in een klein appartementje wonen met twee slaapkamertjes!

Inspirerende dagen

Ik kijk uit naar een paar inspirerende dagen rondom de coolste persoon die ooit geleefd heeft, Jezus. Onwillekeurig moet ik aan zijn vraag aan de apostelen denken. Of ze eventjes alles achter zich willen laten om Hem te volgen. Lieten zij toen ook niet al hun zekerheden achter? Ik ga me deze week laten inspireren door de Poolse cultuur.

 

  mw Annemarie >> Lees ook andere artikelen van Annemarie van Diepen-Scheerboom

 

 

Bij de vorige WJD in Rio de Janeiro in 2013 mocht Annemarie Scheerboom de paus toespreken namens de Europese jongeren. Zie video.

 

 

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze vier kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Ze werkt als coach (zie coachemarie.nl) en schrijft columns voor de Bezieling. Ook richt ze zich als kerkcoach op veranderwensen op het kerkelijk vlak.
Annemarie studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Het water komt

Het water komt
Het water komt weer
De tanks komen
De tanks komen weer
De bommen vallen al
Steden worden vernietigd
Mensen in massagraven
Het wordt warmer
De asielzoekers komen
Er hangt dreiging in de lucht
De vacantie vluchten nemen toe
Binnenvaartschippers stoten te veel gassen uit
“God wil niet dat je liegt”
“’Ik ben streng voor mezelf en voor jou”’
Ik hoor het achter me in de bus.
Ik bid voor Oekraine
Voor al die mensen voor wie het water komt.
Al weet ik niet of het helpt.

Marinus van den Berg

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross