Steun ons

'Nee' zeggen tegen je plannen en 'ja' tegen de signalen van je lichaam is vaak niet gemakkelijk, maar wel verstandig. Annemarie Scheerboom ondervond de weldaad van het toegeven aan haar ziekzijn en bleef lekker een dag lang in bed.

Door Annemarie van Diepen-Scheerboom

Wat heb ik laatst ongegeneerd de hele dag in bed gelegen. Héérlijk, zalig, wat een luxe, en vooral: weldadig. Ik was blij dat ik deze keuze gemaakt had, want als je heel ziek bent en dat verwaarloost, dan kan je afweersysteem steeds minder kracht zetten om de ziekteverwekkers eruit te werken waardoor deze zich nog meer kunnen uitbreiden en ook steeds meer schade kunnen aanrichten. Kortom: dan ben je al helemaal ver van huis. Terwijl de innerlijke strijd (dit keer letterlijk) voortwoedde en mijn kleine grut ondertussen vrolijk over me heen kroop vroeg ik me af hoe die indringers (die ziekteverwekkers dan) toch zo ver hebben kunnen komen.

Eerlijk gezegd was het geen verrassing. Maar hoe algemeen zal het voorkomen dat wij denken dat we goede redenen hebben om licht lichamelijk gezeur te vergeten, de volgende dag gewoon vroeg op te staan en: te gaan! Toegegeven, als je eenmaal op weg bent, is het vaak hartstikke leuk. Maar erna kan de man met de moker komen. Ik heb wel eens gehoord dat als je zelf niet op zijn tijd ‘nee’ zegt, je lichaam dat op een gegeven moment gaat zeggen.

Bij mij was er een punt gekomen dat ik eindelijk ‘nee’ wilde zeggen tegen de dingen die ik gepland had te willen doen en ‘ja’ te zeggen tegen wat goed was om te doen. Er zullen trouwens vast mensen zijn die met een nog zieker lijf door blijven werken. Die willen misschien niet lui zijn ofzo. Maar als het lichaam mag aansterken, dan moest u eens weten hoe hard uw lichaam werkt om te herstellen. Waar het lichaam trouwens niet de kans voor krijgt als het in de weer blijft met ‘belangrijkere’ zaken.

Mochten mensen gezegend zijn met in principe een gezond lichaam, dan mogen zij daar ook zuinig op zijn. In Bijbelse termen: ons lichaam is een tempel van de ziel en als een gedeelte scheuren begint te vertonen, repareer deze dan op tijd voordat de rest van de tempel ook instort. Ziek zijn is niet fijn, maar wel een mooie gelegenheid om eens stil te staan en te bedenken in wat voor ongezonde patronen we leven.

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze vier kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Ze werkt als coach (zie coachemarie.nl) en schrijft columns voor de Bezieling. Ook richt ze zich als kerkcoach op veranderwensen op het kerkelijk vlak.
Annemarie studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross