Steun ons

"Ik verlos je van het dogma dat gelukkig zijn een plicht is"

7 november 2022
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer 'Jezus aan het kruis': "Mijn in-de-put-verhaal maakt mij geloofwaardig." 

Door Paulien van Bohemen

Kijk, mijn handen, kijk, mijn voeten. Hoe ze bloeden. Hoe ik lijd. Zie mij hier, aan het kruis genageld. Onaf, gebutst leven, vereeuwigd in dit kruisbeeld. Te waar om mooi te zijn. Halfnaakt, kwetsbaar, gebroken ben ik toonbeeld van de zwaarte van het bestaan. Zo ben ik het uithangbord van het christendom. In deze toestand van pijn en lijden ben ik de beste reclame voor het christelijk geloof. Want mijn in-de-put-verhaal maakt mij geloofwaardig, verbindt mij met jou. Jouw leven, dat ook niet vlekkeloos verloopt, niet schadevrij is. Jij, die gebukt gaat onder stress, perfectionisme, ziekte, eenzaamheid, angsten, zorgen...

Jij, die - net als ik - leeft in gebrokenheid. Ik bungelend aan het kruis, jij bungelend aan de rafels van je leven.

Komt allen tot mij, die vermoeid en belast zijn. Zie mijn vermoeide, afgematte lichaam, mijn lege blik. Zie door mij je eigen leven. Wij dragen hetzelfde juk. Ik ben ook niet bij machte. Ik kan de hobbels in je leven niet gladstrijken, je kuilen niet opvullen. Ik kan je gebroken bestaan niet lijmen, je sores niet van je wegnemen.

Maar ik kan je wél verlossen. Ik verlos je van het idee, dat er altijd een oplossing komt voor je pijn en moeite. Ik verlos je van de gedachte, dat alles goed moet gaan. Ik verlos je van het dogma, dat gelukkig zijn een plicht is.

Leer van mij. Want, riep ik in mijn diepste nood niet om Gods hulp en redde Hij mij toen van het kruis? Nee. Goede Vrijdag is mijn verhaal. Ik ben gekruisigd, gestorven en begraven. Lees niet te vlug door naar Pasen. Zie mijn beschadigde leven, mijn lijden aan het kruis. Ik ben vooral: bloed, zweet en tranen.

Gebrek is een groot woord in het christendom.
Gebrek is een groot woord in jouw leven.

 

 

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross