Steun ons

Ik kan U niet bewijzen, wel vinden

18 maart 2014
2 minuten

Taede Smedes’ recensie van het boek van Stephan de Jong met de intrigerende titel “U doet niets, want u bent God” nodigt uit tot verder lezen. Maar de bespreking roept ook een prangende vraag op: waar ziet De Jong uiteindelijk dan toch Gods aanwezigheid? God doet niets, is vrijwel onkenbaar, een mysterie, stelt ons voor het raadsel van het lijden; waarin verschilt zo’n God van een niet-God? De Jong kan geen afscheid van Hem nemen, zegt hij, maar waarom niet?

In een mailwisseling hierover antwoordt Taede:

“Een goede vraag, die De Jong als volgt beantwoordt: ‘Ik kan U niet bewijzen maar wel vinden. Ik ga er maar even vanuit dat U niet een aangeboren begrip bent. Ik ga er ook niet vanuit dat U of uw Woord loodrecht naar beneden komt vallen, als een openbaring waar geen menselijke ervaring aan voorafgaat. Sommige theologen beweren dat, maar ze maken U nog raadselachtiger dan U toch al bent.

Uw aanwezigheid kan zomaar aan het licht komen in een schoolklas, op de fiets, op een bankje in de zon. Dat ik van U spreek, komt van beneden, door ervaringen met de wereld of in mijzelf. Nu is mijn ervaringswereld niet zo geweldig rijk. Ik laat me daarom gezeggen door ervaringen van anderen. Generaties van mensen hebben glimpen van U gezien. De juf en de meester op school, mijn ouders, ze maakten me bewust van uw aanwezigheid en leerden mij die te ontdekken. In mijn eentje was ik daar nooit op gekomen.

Niet dat ik de verhalen van anderen zomaar overneem. Als ik U meen te kennen, dan is dat kennen persoonlijk, niet extern, autoritair. Zo meen ik iets van uw aanwezigheid te zien. Ik waag het daarmee. Ik zou niet weten hoe het anders moest.’ (p. 23)"

Zoals Taede opmerkt: "Het ene antwoord leidt wellicht weer tot een volgende vraag." Maar dit antwoord van De Jong lijkt mij in al zijn beknoptheid to the point en zeker het overwegen waard.

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross