Steun ons

Zeven spirituele regels voor tijdsurfen

18 februari 2014
3 minuten

Pers jezelf niet in een keurslijf bij alles wat je moet doen, maar laat je intuïtie je vertellen wanneer je de dingen het beste kunt aanpakken. Het boek van Paul Loomans ‘Ik heb de tijd’ werd verkozen tot het beste spirituele boek van 2013. “Een verrassend nuttig boek”, aldus Lisette Thooft.

Door Lisette Thooft

IHDT-boekWat een geweldige titel! En Ik heb de tijd van Paul Loomans is in het kader van de Maand van de Spiritualiteit door een jury verkozen tot beste spirituele boek van 2013. Dat schept verwachtingen: wie versloeg de Franse filosoof Frédéric Lenoir en de Nederlandse succesauteur Jan Geurtz? Loomans is zenmonnik en dat staat prominent op de cover van zijn boek, maar de jury waardeerde onder andere ‘de terughoudende wijze waarop hij zijn eigen spirituele bron, het zenboeddhisme, heeft laten meeklinken in het boek’.

Dat klopt in elk geval. Het is niet zo dat je op elke bladzij geadviseerd wordt te gaan zenmediteren, met je benen in lotuszit en je gezicht naar de muur. Loomans toont zich in zijn boek een ‘gewone’, eigentijdse, drukbezette en door afleidingen geplaagde harde werker, net als het merendeel van zijn lezers, ongetwijfeld. En hij heeft iets zinnigs te melden.

Spirituele regels
Het boek draait om het principe dat je jezelf niet in een keurslijf hoeft te persen van taken die je op lijsten schrijft en vervolgens afhandelt, maar dat je je intuïtie kunt laten vertellen wat je het beste wanneer en hoe lang kunt doen. Dan werk je vanuit innerlijke rust. En, minstens even belangrijk volgens Loomans: je recreëert ook vanuit diezelfde innerlijke rust. Je doet dingen die je leuk vindt en die goed voor je zijn.

Hij geeft zeven spirituele ‘regels’ die je allemaal moet toepassen om deze gezegende staat van innerlijke rust te bereiken. De eerste is: doe één ding tegelijk en maak het af. Als je die regel toepast, heb je vanzelf al een hoop rust geschapen, lijkt me. Neem regelmatig pauze is ook een regel – hij noemt het ‘witjes’, momenten van ontspanning, tussen de activiteiten. En verder is het boek een handleiding om de realiteit te accepteren zoals hij is. Want op je intuïtie vertrouwen kan alleen als je niets vergeet – of liever gezegd, als je niets verdringt of uit je bewustzijn wegschuift. Wat het ook is, een vervelend klusje, een lastig gesprek, een onaangename bezorgdheid: verbind je ermee, zegt hij. Visualiseer dat je eraan werkt, of dat je het afhandelt, op een positieve manier. Dan zit het betreffende item in je systeem en komt het precies op de juiste tijd in je hoofd op. Hij heeft het over ‘knagende ratten’ die je kunt veranderen in ‘witte schapen’ die je gehoorzaam volgen. Alles waarmee je een positieve band schept, stelt de auteur, heeft de automatische neiging zelf naar een oplossing te zoeken. Het is een bijna magisch proces en het duurt misschien even voor je erop kunt vertrouwen. In die tijd mag je van hem best nog een lijstje maken – maar meer als geheugensteuntje achteraf: heb ik alles wel gedaan dat ik moest doen?

Het lijkt me alleszins het proberen waard; ik ben er al volop mee bezig. Een verrassend nuttig boek, en dat in een prettige stijl geschreven, met grappige plaatjes. Een waardige winnaar.

Stap11. Doe één ding tegelijk en maak het af
Doe telkens één ding tegelijk en, voordat je overstapt naar iets anders, rond je het eerste af.

Stap22. Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling
Door het begin te markeren, kun je vervolgens jezelf overgeven aan wat je doet.

Stap33. Schep ‘witjes’ tussen je activiteiten
Ga niet door tot je niet meer kunt, maar las natuurlijke korte pauzes in.

Stap44. Geef volle aandacht aan aankloppers
Wat ongepland tussendoor komt, wijs je niet af maar neem je serieus.

Stap55. Maak jezelf bewust van knagende ratten en transformeer ze in witte schapen
Knagende ratten zijn de zaken die je voor je uitschuift. Ontzenuw deze. Het worden daardoor witte schapen, die volgzaam achter de herder aanlopen.

Stap66. Observeer achtergrondprogramma’s
Dit zijn malende gedachten omdat je je zorgen maakt of gekwetst voelt. Ze kunnen veel energie wegslurpen. Breng deze tot rust.

Stap77. Kies spontaan wat je gaat doen
Je intuïtie is de beste planner die je hebt. Als je haar vertrouwt, geeft dit je een voortdurende kalme basis.

 

Ook een boek van Lisette Thooft was genomineerd voor het beste spirituele boek van 2013: Wie domme dingen doet wordt wijs, De Boekerij, 240 blz., € 16,95

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

  1. Goedemiddag,

    Uw boekje, " Ik heb de tijd" heb ik heel veel aan gehad en nog steeds!
    Ik ben zo benieuwd naar het huis met 4 verdiepingen en of er al een nieuw boek in de maak is over de kelder of een andere verdieping! Vriendelijke groet stieneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross