Steun ons

Ik ben met je

27 februari 2023
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: het voetstuk. "Een held bejubelen is leuk, hem neerhalen nog vele malen leuker."

Door Paulien van Bohemen

Matthijs, gaat het? Kun je me horen daar beneden? Je ziet er niet goed uit. Ik kan je gezicht niet zien, maar ik zie dat je lange manen flink zijn gegroeid. Ruim drie maanden al lig je met je neus op de koude klinkers. Ze zien je wel, de mensen. Maar ze moeten niks van je hebben. Het volk bespot je, bespuugt je, geeft je een trap na. In het gunstigste geval lopen ze met een boog om je heen. De eerste barmhartige Samaritaan moet zich nog melden.

Wat stond je eerst nog rustig en fier bovenop mij. Je was omroepman van het jaar en won een tijd terug de Ere Zilveren Nipkowschijf. Bewonderd, geroemd, gelauwerd. Maar half november ging het mis. Groot nieuws: jij bleek achter de schermen van De Wereld Draait Door geregeld door te draaien. Je ging uit je plaat en maakte medewerkers overstuur met je tirannengedrag. Ik herken mezelf in jou. Allebei zijn we onverzettelijk en keihard.

Het nieuws was amper bekend of daar kwam het volk al aan. Ik zie ze nog komen, die herfstdag. Ze stormden op ons af met bijlen en gebalde vuisten. Met veel kabaal rukten ze je van mij los. Bam, daar ging je. Voorover viel je, vol op je gezicht. Daar lig je nu, tot grote vreugde van het volk. Ze kijken niet meer naar je op, maar op je neer. Een held bejubelen is leuk, hem neerhalen nog vele malen leuker. Van gevierd naar gevloerd, het zou een mooie titel zijn voor een televisieprogramma. Een gevelde held; dat is pas smullen.

Oh, en de mensen die jou neerhaalden van mij hebben geen half werk geleverd. Dat keurig nette volk heeft je meteen gedeletet van tv en je wandaden zijn netjes toegevoegd aan je Wikipediapagina. Of en hoe jij je redt, is niet interessant. Zou jammer zijn bovendien.

Matthijs, ik laat je niet in de steek.

Ik ben niet voor je.
Ik ben niet tegen je.
Ik ben met je.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

 1. Hallo Paulien ,

  Wat goed dat je hier aandacht aan geeft .
  Matthijs is zelf ook slachtoffer doordat mensen hem op een voetstuk hebben geplaatst .
  Als je beroemd bent dan kun je in Nederland hard vallen .
  Het zegt ook iets over ons dat we hier zo mee omgaan .
  Vergeving is kennelijk een achterhaald begrip .....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross