Steun ons

Hupsakee, een nieuw begin voor een jong gezin

<p align=right>Foto lse Spruit</p>

Foto lse Spruit

Hupsakee, zo'n jaar wordt het. Annemarie Scheerboom voelt het aan haar water. Niet te veel pietlutten, gewoon doen. Met nieuwe hoop steeds weer opnieuw beginnen. In de nieuwjaarsnacht onder de douche rollen de zinnen voor een nieuwe column zo haar hoofd binnen. "Ik gris een kladpapier van de stapel, pak een potlood dat het eerst mijn blikveld kruist en ik pen achter elkaar deze column neer."

Door Annemarie van Diepen-Scheerboom

Dikke, vette, door man David zelf gebakken oliebollen! Ik word er na een stuk of wat misselijk van, maar ach: dat mag ook wel in 2016 dat op dat moment aanvoelt als een jaar dat bijna over de datum is. Met 2017 in het vooruitzicht beginnen we gewoon weer opnieuw en doen we het allemaal hopelijk anders, als in, hopelijk beter.

‘10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, GELUKKIG NIEUWJAAR!!!’ Muziek en vuur op tv, we springen, vliegen elkaar om de hals, de kinderchampagne wordt geschonken en het vuurwerk wordt buiten in groten getale afgestoken. Snel naar buiten, op de brug zou het vuurwerk het best te zien zijn. "Gelukkig Nieuwjaar!" "Ja, ook voor jou, hè!" en "Jij bent zelfs nog leuker in 2017": enkele kreten die we met bekenden en onbekenden uitwisselen terwijl we ons een straat verder begeven. Boem, klats bam! Zo achter de boomstam komt precies het vuurwerk naar boven. Het lijkt uit de boomstam te ontspruiten. "Wauw, kijk! Dat lijkt wel op onze goede voornemens voor dit jaar!", roep ik naar David. "Hoezo?" Nou, omdat je dan vanuit een stabiele basis de feestjes kunt vieren", zeg ik refererend aan het enerverende, soms stressvolle, onzekere, maar zeker ook verrassend en vertederende, lamlendige, maar ook overactieve 2016. Lekker klef, maar dat mocht ook wel in die kou.

We hebben de babyfoon mee naar buiten genomen die continue aanslaat vanwege de vuurwerkknallen. Als er later ook het gehuil van een wakker geworden baby Daniël bij komt, stormen David en ik terug naar huis met onze vrienden op onze hielen. We willen Daniël natuurlijk niet te lang laten huilen, maar we rennen voornamelijk omdat we allebei zo snel mogelijk deze kans aan willen grijpen om ons kleintje een gelukkig nieuwjaar te wensen. "Daniël, we komen je redden!" We schoppen onze schoenen uit, pleuren de jassen over de kapstok en stormen verder naar onze slaapkamer. Zodra David zijn hand op de deurklink legt, doen we allebei weer rustig en zien een verdrietige Daniël om zich heen kijken. Ik til hem uit bed. "Gelukkig Nieuwjaar, lieve Daniël!", fluisteren we.

Daniël zag er heel moe uit, dus ik legde hem snel weer terug in bed, ging ernaast liggen en troostte hem met een borst. Hij deed er best lang over om weer in te slapen en normaal gesproken zou ik voor de zekerheid nog wat langer naast hem blijven liggen. Maar dat is zó 2016!  Er bekroop me het verlangen om die giftige vuurwerkdampen uit mijn haren te wassen, dus ik ben linea recta onder de douche gestapt. Zonder eerst te checken hoe het bij de gasten was, zonder me aan te trekken wat ze ervan zouden vinden als ik straks in pyjama de woonkamer binnenstap en zonder me zorgen te maken of Daniël wel vast genoeg sliep om niet wakker te worden van mijn bewegingen in de kamer. Een perfect momentje zo onder douche om de gebeurtenissen te laten bezinken. Ik begin alvast wat zinnen te formuleren, want ik weet dat er binnenkort weer een deadline voor mijn column nadert. Na de douche stap ik de woonkamer in waar onze vrienden hun slaapspullen al hebben uitgestald. Een paar poetsen al hun tanden en alles verloopt op rolletjes. Het is inmiddels 2 uur ’s nachts, ik gris een kladpapier van de stapel, pak een potlood dat het eerst mijn blikveld kruist en ik pen achter elkaar deze column neer.

Gelukkig Nieuwjaar allemaal! Mijn nieuwe jaar wordt van je hupsakee!

mw Annemarie >> Lees ook andere artikelen van Annemarie van Diepen-Scheerboom

 

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze drie kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Annemarie werkt als coach - zie coachemarie.nl - en ze schrijft columns voor zowel debezieling.nl als het Katholiek Nieuwsblad.
Ze studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross