Steun ons

Hun God de mijne?

14 mei 2014
2 minuten

cover brinkmanPoëzie en religie gaan beide over het verwoorden van levenservaringen, en delen eenzelfde drijfveer: de gedachte dat er buiten ons een wereld bestaat die in zijn anderszijn toch bij ons hoort. Voor theoloog Martien Brinkman is het lezen van poëzie een hulp bij het theologisch begrijpen en het terugbrengen van de theologie naar de werkelijkheid. Daarom verdiepte hij zich met name in het werk van Gerrit Achterberg, Hendrik Marsman, Martinus Nijhoff en Ida Gerhardt.

Hoe ziet hun godsbeeld eruit in vergelijking met het mijne?, is de vraag die hij stelt in zijn boek.

Er zijn duidelijke verschillen in ieders godsbeleving, mede biografisch bepaald. God is soms streng, soms nabij, maar is voor allen onzegbaar. Alle vier voelen zij zich medeschepper en wegbereider, weten zich deel van én afhankelijk van de goddelijke inspiratie, kennen de beweging van wanhoop naar hoop, van sterven naar nieuw leven. In veel opzichten is hun God de mijne, constateert Brinkman. Maar wie help ik daarmee?, vraagt hij zich daarna af.

En eerlijk gezegd weet ik dat ook niet goed. Op de laatste pagina schrijft hij dat de literatuurwetenschap de christelijke noties in het werk van genoemde dichters doorgaans bagatelliseert. Daar verzet hij zich tegen en daarin heeft hij vast gelijk. Maar dat hij in zo’n kort bestek en met behulp van honderden losse dichtregels en citaten de lezer daarvan wil overtuigen, is een vergissing. Het doet betreffende dichters geen recht en levert een moeizaam boek op, zelfs voor een lezer als ik die oprecht houdt van het werk van Nijhoff en Gerhardt.

Agnes Grond

Martien E. Brinkman, Hun God de mijne? Over de God van Gerrit Achterberg, Hendrik Marsman, Martinus Nijhoff & Ida Gerhardt, uitgeverij Meinema, 176 pag., € 19,90.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van deze auteur

Meer van 

Eerste week Advent 2022

Treurt

Treurt met de hemelen
Treur  alle mensen van goede wil
Treur en blaas op de midwinterhoorn

Treur om wie neerschieten zonder aanzien
Treur om wie kinderen, moeders, hoogbejaarden neerknallen
Treur om wie alle oorlogsrechten verpletteren
Treur om wie flats en scholen en ziekenhuizen niet ontzien
Treur om wie dorpen en steden verwoesten
Treur om alle verlies van menselijkheid

Treur  en blaas met heel je ademkracht omdat je de hoop niet opgeeft
Treur omdat je in vrede blijft geloven
Treur uit liefde voor alle kwetsbare onschuldige mensen
Treur zonder voorkeur
God houdt van iedere  mens die licht en liefde wil zijn

Treurt nu zoveel mensen op de vlucht moeten
Treurt om wie veilige herbergen in brand steken
Treurt zolang er getreurd moet worden
Zalig de treurenden die het goede voor ogen houden
Zalig de treurenden die gericht zijn op de Algoede


Marinus van den Berg
EERSTE ZONDAG VAN ADVENT
27 november 2022

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross