Steun ons

Huis van leed en lief

28 februari 2022
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: het hospice. "Er is hier meer dan dood."

Door Paulien van Bohemen

Aarzel niet, kom binnen. Van harte welkom op mijn open dag.

Goed, laat ik beginnen met mezelf voor te stellen. Ik weet namelijk, dat veel mensen niet weten wat ik ben. Als ze mijn naam horen, denken ze: wat is dat (ook alweer)?

Ik ben het hospice, aangenaam. Ik ben een zorginstelling waar ongeneeslijk zieke mensen hun laatste levensfase doorbrengen. Ofwel: onder mijn dak gaan mensen dood.

Goed trouwens, dat u me wist te vinden. Ik sta namelijk nogal buiten het gewone leven. Het liefst bouwen ze mij achteraf; een eindje van de weg af. Of buiten de bebouwde kom van dorp of stad. Zo blijf ik best onbekend.

Oké, er is hier eens per jaar een ‘open dag’, maar dan krijg je de gezamenlijke huiskamer, de tuin en een lege kamer te zien. En misschien een enkele vrijwilliger en verpleegkundige. Maar geen zieke mensen.

Nee, zo leer je me nog niet echt kennen. Juist het feit, dat je geen patiënten te zien krijgt tijdens zo’n ‘open dag’ geeft ruim baan aan spookbeelden in de hoofden van mensen: dat het hier één groot tranendal moet zijn.

Mevrouw, mijnheer, er is hier pijn en moeite. Binnen mijn muren huist een hoop verdriet. Hier sterven tientallen mensen per jaar. Hier is de dood alomtegenwoordig. Dat ontken ik niet. Ik wil niet gauw over de dood heen praten, zoals volgens de nieuwste campagne van SIRE vaak gebeurt. Dan zou ik geen recht doen aan de mensen die hier verblijven.

Tegelijk: er is hier meer dan dood. Ik ben als luxaflex die niet helemaal dichtzit, waardoor er tóch enkele lichtstrepen binnenvallen.

Kom gauw verder, ik laat het u zien.

Dit is kamer 1. Hier is de vreugde van de moeder die na jaren haar dochter weer in haar armen sluit.
En kijk, op de kamer naast haar zit bij het raam de man die lacht, dat het voordeel van doodgaan is, dat hij geen last meer zal hebben van de stijgende inflatie.
Daarnaast, op kamer 3, is er de vrouw die dankbaar is, dat het leven uiteindelijk toch goed voor haar was.
En zie, de doodzieke man op kamer 4 die met zijn vermoeide fluisterstem aan de verpleegkundige vraagt hoe haar weekend is geweest.
De volgende kamer gaan we niet binnen, want anders maken we het teckeltje wakker, dat nét ligt te slapen op de buik van zijn trotse baasje.

Ziet u? Ik ben een huis van leed én van lief.

Tot zover mijn rondleiding. Hartelijk dank voor uw belangstelling.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross