Steun ons

Hoop voor de wereld

16 april 2021
3 minuten

"Ons hart is groot genoeg om ook de huidige problemen op te lossen, om ongemak, ziekte en dood te accepteren, om over de meningsverschillen heen elkaar te bereiken." Lisette Thooft heeft goede hoop voor de wereld, ondanks de grote problemen die op ons afkomen. De natuur vindt altijd weer een oplossing "en wij zijn ook natuur". 

Door Lisette Thooft

Of ik me geen zorgen maak, mailde een lezer, dat onze zintuigen afglijden doordat we steeds meer digitaal doen. Raken we niet het contact kwijt met het echte leven, de geur van bloeiende magnolia, de heldere lucht en de kleuren na een regenbui?

Ik snap zijn punt. Laatst nog zoomde ik met vriendinnen en we gingen ook even samen mediteren. Een van de digitaal aanwezigen tikte tegen een klankschaal en genoot met ogen dicht zichtbaar van het wegsterven van het geluid. Maar ik had alleen maar een korte, droge tik gehoord, zonder de bekende gonzende vibraties van de klankschaal, en naar het bleek, de anderen ook. Ik vond het symbolisch voor het subtiele verlies dat optreedt in digitaal contact: het grove blijft zichtbaar en hoorbaar, maar de nuances, de ondertonen en de boventonen gaan verloren.

Gevoeliger

Maar zullen onze zintuigen daardoor echt degenereren? Als dat zo zou zijn, schreef ik terug, dan zal dat wel gecompenseerd worden door grotere gevoeligheid op een ander vlak. Want zo gaat het in de natuur en wij zijn ook natuur: als er iets wegvalt, komt er iets anders op.

En ja, we worden inderdaad steeds gevoeliger. Lees maar het boek Ons betere ik van de Amerikaanse psycholoog Steven Pinker die aantoont dat de hele mensheid ontzaglijk veel minder gewelddadig is geworden in de loop van de geschiedenis. In de prehistorie sloeg iedereen elkaar de kop in, zoals kleuters ook nog onbekommerd op elkaar in meppen. Maar wij vinden dat niet meer kunnen, we veroordelen geweld scherp, en de cijfers van geweldsmisdrijven blijven maar dalen.

Minder gewelddadig, dat betekent meer gevoelig voor elkanders pijn.

HSP, Highly Sensitive Person, is niet voor niets een bekend fenomeen aan het worden. De meeste mensen die naar mijn rebalancing praktijk komen bijvoorbeeld zijn veel gevoeliger dan ze zelf beseffen. Ze komen met de klacht dat ze te weinig voelen, of de wens om meer contact te maken met zichzelf. Op mijn massagetafel blijkt vervolgens dat ze héél goed voelen, dat er eerder een blokkade ligt op het bewust maken van het gevoel dan op het voelen zelf. Daarover gaat het dan en over het waarom van die blokkade, en hoe simpel die is op te lossen door vol vertrouwen je hart open te zetten voor emotionele pijn. “Je hart is er groot genoeg voor” is mijn mantra en mijn cliënten laten steeds weer zien dat het klopt.

Hart

Ons hart is groot genoeg, en daarop is mijn hoop voor de wereld gebaseerd. Ons hart is groot genoeg om ook de huidige problemen op te lossen, om ongemak, ziekte en dood te accepteren, om over de meningsverschillen heen elkaar te bereiken. Ik ben een aanhanger van de visie van de Duitse arts dr. Hamer, waarin ziekte wordt gezien als de methode van ons systeem om innerlijke conflicten die op zielsniveau al klaar zijn, zeg maar, als het ware naar buiten te werken en zo tot in de materie te doorwerken. Wij zijn als mensheid klaar om ons hart te openen voor elkaar, en juist dáárom zijn hartziekten zo urgent, en hart- en vaatziekten de eerste doodsoorzaak in de wereld.

Virussen

De Amerikaanse arts Zach Bush MD heeft een vergelijkbare visie op virussen: die helpen ons, zegt hij, om ons aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Ik heb al een paar keer aan mijn scherm gekluisterd gezeten, totaal gefascineerd door zijn webinars over het viroom, het totaal van de biljoenen virussen die elk van ons in ons lichaam heeft, dat ons gezond houdt en steeds weer in staat om in harmonie te leven met het nieuwe dat naar ons toe komt.

Er komt een nieuwe wereld op ons af, denk ik in mijn meest hoopvolle momenten, en daar zijn we klaar voor, daar is ons hart groot genoeg voor. Het kost natuurlijk nog heel wat verwerk-werk, want we zijn op zielsniveau bereid maar in de stof nog ijverig bezig om ons aan te passen en te herschikken. Veel ouds moet wijken voor wat komen wil.

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross