Steun ons

Hoed je voor versimpeling in voltooid-levendebat

12 december 2016
2 minuten

'Zorg dat (oude) mensen het gevoel hebben erbij te horen.'  Het is een veelgehoorde 'oplossing' in het voltooid leven-debat die het vooral in christelijke kring, bijvoorbeeld ChristenUnie, goed doet. Goed bedoeld natuurlijk, maar tegelijk doet deze 'oplossing' tekort aan de tragiek van het leven, zegt Marinus van den Berg. Als ergens politieke slogans, versimpelingen of veralgemeniseringen niet thuishoren dan hier, bij de vraag hoeveel draagkracht iemand in zijn leven kan opbrengen.

Door Marinus van den Berg

Twee maanden geleden kwam er een man op mijn pad die mij vroeg om zijn afscheidsdienst te leiden. Dat heeft inmiddels plaatsgevonden. Hij heeft zijn  levenseinde zelf in handen genomen. Er is geen dokter aan te pas gekomen. Zijn einde was voor hem waardig en vredig. Achter zijn besluit waarover hij met allernaasten heeft gesproken schuilde een diep leed. Zijn levensbeker was vol met heimwee, eenzaamheid en geestelijke pijn, die hij ook in zijn lichaam voelde. “Er kon niet meer bij.” Voltooid leven vond hij geen goed woord. Hij vroeg mij niet om toestemming maar zocht wel verbinding in de hoop dat ik de afscheidsdienst wilde leiden.

Versimpelingen

Wanneer een mens je aankijkt en je stelt je open voor zijn verhaal dan kan dat ook raken aan meningen en overtuigingen. Parallel aan de contacten met deze man, liep in de samenleving de discussie over wel of niet een nieuwe wet voor voltooid leven en las ik de promotie van Els van Wijngaarden. Een promotie die veel inzicht geeft en zeker door beleidsmakers en politici, maar ook door kerkmensen gelezen moet worden. Een wetenschapper die serieus genomen dient te worden. Het is een  promotie die je kan behoeden voor versimpelingen die zelfs een vorm van nieuw geweld kunnen zijn.

Tragiek

De dag na de uitvaart - maar ook al eerder - zag ik hoe de ChristenUnie het thema voltooid leven kaapt. Ik schrok van de veralgemeniseringen en het verblindende oplossings-denken. Het is niet waar dat als we meer doen of mensen het gevoel geven erbij te horen dan alle wonden van een diep verdriet zo verlicht worden dat ze te dragen zijn. Die gedachte beschuldigt onbedoeld alle mensen die veel doen en deden om een naaste te bereiken maar ervaren dat er ook een onbereikbaarheid is.

Voltooid leven dient niet in een politiek machtsdebat te komen waarbij in verkiezingstijd sommige slogans mooi bekken maar die de tragiek van een werkelijkheid camoufleren.

 

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

  1. Heel goed gezegd! Met veralgemeningen en simpel oplossingsdenken doet men tekort aan wat een individueel persoon beleven kan. Soms kan geen enkele houding of handeling het diep verdriet verlichten! Soms kan geen enkele pijnstiller de pijn wegnemen! Soms is palliatieve zorg ontoereikend! Ook de Kerk bezondigt zich aan veralgemeningen! En dit om haar zogezegde "absolute waarheden" verteerbaar te maken. Ergerlijk! Slechts diep respect voor de keuze die een intens lijdend mens maakt, is op zijn plaats!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross