Steun ons

"Hoe was jouw vakantie dit jaar?"

28 augustus 2023
2 minuten

Vakantietijd kan een zware tijd zijn, een kwetsbare tijd ook, om verschillende redenen. We vertellen elkaar graag spannende verhalen. Maar laten we geen 'gewonde helden' spelen, suggereert Marinus van den Berg. Laat ook ruimte voor de kwetsbaarheid bij de vraag: 'Hoe was jouw vakantie?'

Door Marinus van den Berg

Niet waar was je in je vakantie, maar hoe het weer, is steeds meer het onderwerp van terug-van-vakantie-gesprekjes? Niet in hoeveel tijd heb je de afstand afgelegd, maar ben je veilig aan- en teruggekomen. Hoeveel wachttijd had je op de wegen of de vliegvelden? Het veranderende klimaat verandert de vakantietijd, maar dat lijkt nog niet het reisgedrag te veranderen. Onderzoek liet zien dat er weinig mensen last hebben van vliegschaamte.

Toch is vakantietijd steeds meer stresstijd aan het worden. “We hebben eerst twee weken thuis uitgerust”, zei iemand. Een ander vertelde dat het begin van haar schooljaar als docent steeds hectischer is geworden. Er lijkt steeds meer in steeds minder tijd te moeten gebeuren. Mij valt op dat het weer in de vakantieverhalen een hoofdonderwerp is geworden. Voor steeds meer mensen zijn de vakantieverhalen vluchtverhalen geworden. Vluchten uit hotels, van campings. Verhalen van mensen die moesten wachten op de hulp van de ANWB. Tussen die verhalen door hoor je verzekeringsverhalen.

Vakantie kan een onverwacht dure tijd worden. Vakantietijd kan een horrortijd worden. Vakantietijd kan een zwarte tijd worden. Dat is wat anders dan tijd voor rust, voor stilte waar in menig kerkblad lyrisch over geschreven wordt. “We kunnen er weer tegen aan, we zijn weer opgefrist...” zijn algemeenheden die aan het afbrokkelen zijn en bevraagd moeten worden. Niet alleen zijn er de mensen die een dierbare bij ongevallen hebben verloren, mensen die niet teruggevonden zijn, maar ook zijn er de mensen (kinderen en jongeren) die doodangsten hebben uitgestaan. Ze zullen het soms later vertellen als spannende verhalen, want die verhalen krijgen aandacht.

Aan-de-dood-ontsnapt-verhalen kunnen verteld worden als adembenemende gebeurtenissen, maar ze verbergen soms de angst. We worden tegenwoordig aangespoord om niet in een slachtofferrol te kruipen. Zo worden we gewonde helden die over hun kwetsbaarheid niet mogen spreken. Vakantietijd is een kwetsbare, broze tijd. We zijn uit balans. Dat kan ons goed doen maar ook in verwarring brengen. Vakantie kan alles anders maken. Bovendien zijn er de verhalen van de thuisblijvers. Zij die via de televisie beelden zagen. Zij die geen contact kregen met kinderen, ouders en familie. Zij die vol geluk zijn elkaar weer te zien. Het elkaar weer terugzien is ineens minder vanzelfsprekend geworden. Het is om dankbaar te zijn.

Ik deel deze gedachten met u. Hoe is er aandacht voor de vraag: "Hoe was jouw vakantie dit jaar?"

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

  1. Mij valt op dat vakantie, zoals beschreven, misschien maar het best vermeden kan worden...?
    Wat ik mis is het genieten van de vrije tijd, elkaar en de natuur. Vooral dat laatste is wat menigeen opzoekt. Maar is vakantie een kwetsbaardere tijd dan de tijd dat we niet op vakantie zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross