Steun ons

Hoe eerlijk is het corona-verhaal?

2 oktober 2020
3 minuten

Hoe is het toch mogelijk dat de angst voor een virus de wereld in de ban houdt, vraagt Lisette Thooft zich af. En dat terwijl covid-19 niet eens in de top tien staat van dodelijke ziekten. Angst is niet alleen een slechte raadgever, het is ook slecht voor de gezondheid. Lisette weet betere adviezen dan afstand houden en elkaar angstig ontwijken.

Door Lisette Thooft

Het eerlijke verhaal, schreef René Grotenhuis, is dat er een tweede coronagolf is en dat we vervelende maatregelen moeten nemen, willen we het tij keren. Dat willen veel mensen niet horen, suggereert hij, omdat het zo slecht uitkomt.

Of omdat we het niet geloven? Hoe eerlijk is het verhaal dat uit de gangbare media komt?

Leugen

Mijn ouders logen vroeger toen ik klein was, en ik wist het. Ik wist dat de koekjes niet op waren als dat werd beweerd, want dat had ik zelf gezien. Ik wist al heel jong dat Sinterklaas niet bestond, omdat ik altijd net deed of ik sliep in de auto en hoorde wat er werd besproken. Ik keek en luisterde en wist dat er om de haverklap tegen ons werd gelogen. In kleine zaken en in grote – “wij zijn nette mensen” – “wij zijn betrouwbare ouders” – enzovoort. Het heeft ervoor gezorgd dat ik autoriteiten niet klakkeloos vertrouw.

Als een minister bijvoorbeeld het officiële verhaal onderschrijft dat er een killervirus rondwaart en dat ook mensen die niet snotteren het kunnen doorgeven aan kwetsbare ouderen, en hij knuffelt toch zijn oude schoonmoeder, dan weet ik dat hij liegt. Als er maanden lang wordt geroepen dat mondkapjes niet werken en zelfs gezondheidsschade kunnen veroorzaken en dan ineens verandert het verhaal en worden ze dringend aanbevolen, dan weet ik dat er een leugen wordt verspreid. Als vaccinproducenten alle aansprakelijkheid voor schadelijke bijwerkingen afdekken, weet ik dat er iets wordt verzwegen. Als de tests een foutmarge hebben van dertig procent en de meeste positief geteste mensen niet of nauwelijks ziek worden, dan zijn dat geen besmettingen, en is de hele tweede golf een leugen.

Angst

Vanaf het begin van de crisis heb ik me verwonderd afgevraagd hoe het toch in godsnaam mogelijk is dat de angst voor een virus de wereld in de ban hield. Met virussen, waarvan er miljarden verschillende soorten bestaan, hebben we altijd al geleefd. Sterker: hoe meer verschillende soorten virussen, en bacteriën, en allerlei andere micro-organismen we zelf in ons eigen lichaam hebben, vooral in onze darm maar ook in andere slijmvliezen, hoe gezonder we zijn. En hoe beter bestand tegen ziekteverwekkers.

Als het werkelijk om onze gezondheid ging, zou de WHO en elke regering op Aarde heel andere maatregelen hebben genomen. We zouden het advies gekregen hebben om beter te eten, meer te bewegen, ons immuunsysteem te versterken, elkaar vast te houden en te ondersteunen en te helpen stress te verwerken. Er zouden draconische maatregelen genomen worden, maar heel andere dan die van nu.

Dan zou er geen angst de wereld in zijn gepompt, maar vertrouwen. Want angst is aantoonbaar, bewezen, slecht voor de gezondheid en vertrouwen is aantoonbaar, bewezen, goed voor ons. Niet het vertrouwen in degenen die meer macht hebben dan wijzelf, maar het vertrouwen in onszelf, in het zelfgenezend vermogen van ons lichaam, in de zin van ziek zijn en de goedheid van het leven, en van de dood.

Geen eerlijk verhaal

En ja, er is een akelige griep en ja, er gaan mensen aan dood. Maar niet zo heel veel meer dan anders. Covid-19 staat niet eens in de top tien van dodelijke ziekten, volgens alle officiële statistieken. Het is geen eerlijk verhaal dat ons wordt opgedist. De WHO is geen nette club en we hebben geen betrouwbare overheid.

De koekjes zijn niet op. En Sinterklaas bestaat niet.

-----------------------------------

Lees ook:

Liesbeth Gijsbers, Splijten of verbinden - Coronadebat

Lisette ThooftDe werkelijke strijd – Reactie van Lisette Thooft op kritiek van Erik Borgman

Erik BorgmanGeloof in waarheid – Reactie op coronacolumn van Lisette Thooft

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

 1. Ik verbaas mij vanaf het begin en nog steeds over de angst van de mensen. Ik check heel geregeld mijn temperatuur, altijd in orde, ook nu ik verkouden ben geweest. Geen verhoging dus geen covid. -19. En laat mij niet testen. Zou ik koorts krijgen, dan wil ik een sneltest, die komt ook hier in de buurt en dan betaal ik dat zelf.
  O ja, ik ben een zg. kwetsbare oudere van 74 jaar.

 2. Ik heb best vaak griep gehad nooit aan dood gegaan nu sind april covid ook niet aan dood gegaan dus ze liegen alles bij mekaar
  Alleen ben ik nu al sinds april doodmoe weinig energie en weinig lucht
  Maar ja daar maak ik me niet druk om want aan andere ziektes gaan er meer dood......toch

 3. Dank dank voor de helderheid en de dicht bij huis benadering. Gezond verstand en gebaseerd op de werkelijke feiten. Ja gezond verstand, daar kun je op vertrouwen, en vertrouwen daar word je moedig van. U schrijft het treffend neer.....

 4. Wie zegt 'zij liegen' claimt impliciet de waarheid. Ofwel: zij deugen niet, wij wel. Ik slik mijn ontluikende instemming met het artikel in waar ik lees dat de anderen liegen, niet netjes en onbetrouwbaar zijn. Ik ben niet bang voor het virus, maar wel voor dit wij-zij denken met zulke morele implicaties.
  Trouwens, Sinterklaas bestaat wel. Wie dat ontkent is nooit kind geweest.

 5. De onbetrouwbaarheid van je ouders heeft kennelijk grote invloed op hoe je nu tegen de wereld aankijkt.

  Bijv. Als Grapperhaus zijn schoonmoeder omhelst betekent dat mogelijk dat hij het risico minder hoog inschat, niet perse dat de dodelijkheid van het virus een leugen is.

  Over mondkapjes blijkt uit nader onderzoek dat ze wel, een beetje, effectief zijn.

  Jouw getallen over testen kloppen niet. En dus ook niet jouw conclusie dat er geen corona virus zou zijn.

   1. Klopt, je schreef "En ja, er is een akelige griep en ja, er gaan mensen aan dood. Maar niet zo heel veel meer dan anders. Covid-19 staat niet eens in de top tien van dodelijke ziekten."
    Ik was te kort door de bocht. Ik had moeten schrijven: je schijnt het corona virus niet erg serieus te nemen. Net als veel complotdenkers. En de aantallen besmette mensen neemt schrikbarend toe.

 6. Poeh, eindelijk ! Dankjewel ! Kan je verhaal niet in de officiële krant en op de officiële televisie, want daar wordt de angst in stand gehouden en ontbreekt vrijwel elke kritische noot ?

  1. Hier en daar hoor je een kritische noot - bijvoorbeeld van internist Evelien Peeters in de NRC. Een zeer nuchtere epidemioloog Menno Jan Bouma is geïnterviewd voor de website oost-online.nl ,maar dat is nu niet meer beschikbaar, helaas.

 7. Wat heeft het voor zin zo'n artikel te publiceren? Wat de waarheid is over de impact die covid kan hebben laat ik in het midden. Wat ik wel weet is dat dit soort opiniestukken minstens even veel schade veroorzaken als de angstaanjagende verhalen van de overheid. We zouden onze energie niet moeten stoppen in het claimen van de waarheid of in het afwijzen van autoriteit, maar in het versterken van gezondheid en solidariteit. Aanmoediging daarvan zou De Bezieling beter passen dan dit aanwakkeren van het vuur van onrust.

 8. Nee, ik vind het geen goed artikel, Lisette. Misschien is het wel te veel gevraagd om een eerlijk, glashelder verhaal te willen over de coronacrisis. Wie zou in staat zijn dat te kunnen vertellen?

  Ik zie overheden en gezondheidsinstellingen die hard werken, die fouten maken, dingen goedpraten die misschien toch niet goed zijn, mondkapjes eerst niks vinden en later, omdat er elders andere ervaringen worden opgedaan, toch maar wel, die zelfs af en toe jokken - niets menselijks is hen ook niet vreemd. Maar er wordt af en toe, misschien best vaak, ook wel doortastend en helder leiding gegeven.
  Moeten we teleurgesteld zijn in het feit dat de overheden niet perfect zijn, geen glasheldere route uit de crisis kunnen ontwerpen?

  Het is voorlopig nog modderen geblazen in deze crisis, vervelend, maar het is niet anders.

  1. Lieve mensen, het is geen artikel maar een blog, een persoonlijke visie, een hartekreet als je wilt. Veel mensen blijken zich erin te herkennen. En sommige mensen niet. En dat is allemaal prima.

   1. Hier gaat het juist om: (persoonlijke) meningen worden met een aplomb verteld alsof het feiten zijn. Je helpt met dit soort losse hartekreten in elk geval niet het probleem op te lossen, integendeel.

 9. Dit zegt epidemioloog Menno Jan Bouma in een interview: "De besmettingen worden nu gemeten met de zogenaamde ‘PCR test’. Die test onderzoekt of je het coronavirus in je neus-, mond- of keelholte hebt zitten of restjes van het dode virus als de infectie al voorbij is. Veel mensen die het virus in hun neus-, mond- of keelholte hebben zitten, zijn bezig met ‘kennismaking en staande houden bij de voordeur’. Zoals ik zonet al zei: bij normaal gezonde mensen met een normaal afweersysteem staat er een heel leger aan afweercellen klaar in je neus-, mond- en keelholte. Dat leger maakt kennis met het virus, maakt het virus onschadelijk, en heeft tegelijkertijd het virus leren kennen en dus kan het een volgende keer nóg beter reageren. Ik vind persoonlijk dat het woord ‘besmetting’ daarom niet zo goed gekozen is. Liever zou ik willen spreken van ‘kennismaking’. Ja, het klopt dat het aantal ‘kennismakingen’ met het virus (enorm) toeneemt.
  Maar het is toch heel erg dat het virus bij steeds meer mensen in de neus zit?
  Ja en nee. Mensen die het virus hebben leren kennen en staande hebben weten te houden bij de voordeur, functioneren als een soort ‘levend schild’ voor alle kwetsbaren in onze samenleving. Ik praat hier over de befaamde ‘groepsimmuniteit’. Je hebt als gemeenschap even de tijd nodig om groepsimmuniteit op te bouwen."

 10. Zelden zoveel gevaarlijke onzin bij elkaar gezien, zowel in de eigenlijke tekst als in de reacties. Als je merkt hoeveel mensen op allerhande manieren last hebben van corona (niet alleen er aan sterven, maar diverse gerelateerde aandoeningen en vervelende effecten), dan is het een belediging om dit soort onzin uit te kramen. Dat we er geen angst voor moeten hebben is een andere zaak, met angst is niemand gebaat. Maar de effecten niet onder ogen zien is ronduit schandalig en schadelijk.

 11. ik schrik ervan dat een verhaal als dit via "Bezieling" tot mij komt.
  het in mijn ogen een dom verhaal maar dat doet er niet toe, ieder zijn of haar mening.
  Dat het echter via bezieling bij mij komt vind ik verkeerd en niet slim.
  Gewoon deze mening lekker met kennissen delen en liever niet met mij.

  Hartelijke groet, Marja

 12. Beste Lisette,

  Beste Lisette,
  Je schrijft "als het werkelijk om onze gezondheid ging dan zou de WHO wel andere maatregelen hebben genomen",
  daarmee suggereer je dat het NIET om onze gezondheid gaat. Waar gaat het dan wel om volgens jou?

  Los daarvan moet me van het hart dat ik erg teleurgesteld ben over het feit dat dit verhaal in De Bezieling.nl
  verschijnt: het onderwerp corona past n.m.m. niet binnen de doelstelling van deze site, en de site is zeker niet
  geschikt om complottheorieen te ventileren, OOK niet als die complottheorie is bedacht door een van de drie eigen redactieleden.

  1. Geheel eens, ik vind dit echt helemaal ongepast hier, totaal uit de lucht gegrepen met tal van niet onderbouwde suggestieve nonsens etc.

 13. Feit blijft dat leven dodelijk is en blijft. Dat corona daar een kleine bijdrage aan leverd misschien ook. Maar de wereld hier voor stil leggen is waanzin. Dat doen we toch ook niet voor andere ziektes die een veel groter aandeel hebben in de sterfte cijfers of wel soms. Je kunt niet stoppen met leven omdat er mensen dood gaan. Deze maatregelen mogen dus ook nooit meer genomen worden. Mensen verbieden hun inkomen te verdienen. Dit was al verboden volgens de grondwet maar de overheid vond het nodig om op de positieve test waanzin tot lockdowns over te gaan. Dit was en is een misdaad. Dan wil ik verder nog niet eens ingaan op de testfase vaccins en de eisen die corrupte farmaceuten afgedongen hebben. Testfase vaccins. Je doet nu dus vrijwilig mee aan een test als je, je hebt laten vaccineren. Wat vertelde de Jonge je hier over? Juist hij beweerde dat de vaccins volkomen veilig zijn. Waarom mocht hij dat op TV beweren? Valsse voorlichting heet dat toch niet? Werd je daar op gewezen op de prik lokatie?
  Nee ik kon er zelfs geen bijsluiter ontvanggen!!!
  Voor mij is dus 1 ding heel duidelijk de Jonge en Overheid hebben geen eerlijk advies gegeven en zijn voor mij dan ook compleet onbetrouwbaar geworden door hun eigen toedoen. Dat waren ze ook al geworden door de toeslagen affaire. Ze traden zelfs af maar zonder gestraft te worden gingen ze demissionair verder met nieuwe leugens en laten ze zien wat ze eigenlijk echt op hebben met burgers.
  Jan te Welscher Lichtenvoorde
  Ps. Artikel had ik zef geschreven kunnen hebben Lisette. Wakker worden mensen en zelf weer gaan nadenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross