Steun ons

Hij zal er zijn

27 maart 2023
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: het gebed. "Het liefst ben ik een huis-tuin-en-keukengebed."

Door Paulien van Bohemen

Ik vind het fijn als mensen verdrietig zijn. Als ze bij de pakken neerzitten. Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen sadist, maar ik voel me prettig bij een mens in droefenis. Dan kan ik iets betekenen. Heel graag ben ik een schuilplaatsje voor wie bedroefd is. Stort je hart uit, kom maar op met je sores. Leg het maar neer in mij, het gebed. Hoeft niet met dure woorden of perfect lopende zinnen. Onaf, stamelend is prima. Want recht uit het hart, ongekunsteld; daar leef ik van op en sta ik in mijn kracht. Het liefst ben ik een huis-tuin-en-keukengebed. Niet van tevoren bedacht of uitgeschreven, maar voor de vuist weg.

Onder ons gezegd: in de kerk verveel ik me nogal. Daar doen ze meestal te plechtig en te gemaakt met mij. Word ik braaf voorgelezen, maar mis ik hart en ziel. Voel ik mij altijd als een te heet gewassen kledingstuk: gekrompen, verbleekt. Oh, en wat érg vind ik het, als ze mij beginnen met woorden als: Wij bidden, dat wij mensen mogen worden die… Als ze zó bidden, word ik heel verdrietig. Zulke zinnetjes steken. Ik ben niet uitgevonden om als leermoment te gebruiken. Ik ben er niet om mensen op de vingers te tikken. Misvorm mij niet tot verkapt preekje.

Bid ook gerust uit boosheid. Want, om met Paus Franciscus te spreken: “Boos worden op God is ook een manier van bidden.” Een boos biddend mens bidt nooit saai. Beter dan van hogerhand (daarmee bedoel ik niet: God) goedgekeurde woorden op een rij, die dan een gebed worden genoemd. Gaap.

Met liefde geef ik de droefenis en boosheid (en blijheid, want bidden uit dankbaarheid vind ik ook machtig mooi!) van de mensen door aan God. Ach, en jij biddend mens bent niet gek. Je weet heus wel, dat je God niks kunt afdwingen, dat Hij niet aan je eisen voldoet. God kan geen ijzer met handen breken. Hij zal er zijn, dat dan weer wel.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

  1. Ik houd wel van jou altijd net iets andere kijk op de dingen en het hogere. Maar dit is een erg sterke tekst! Compliment!

  2. Mooi gezegd, Paulien. Ook al spreken we als voorgangers in woord- en communieviering en lector bij de fraters CMM de voorbeden met de geijkte zinnen uit. Toch geef ik er meestal een persoonlijke draai aan. Nu, na het lezen van jouw tekst, helemaal!

  3. God vindt het denk ik wel blij als we dingen willen verbeteren, en Hem als leerpunt gebruiken en zo hoor, want dan worden wij aardiger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross