Steun ons

Hier ben ik

25 april 2018
2 minuten

Iedere maand publiceert Marga Haas een van haar bijbelse columns op de Bezieling. Dit keer staat ze stil bij het mooiste woord uit de bijbel dat ze kent: het Hebreeuwse 'Hineni', een woord dat 'de lokroep van God' in zich draagt.

Door Marga Haas

Bij Genesis 22,1

Een van de mooiste woorden uit de bijbel vind ik Hineni – Hebreeuws voor: Zie, ik. Of, als je het begrijpelijker wilt zeggen: Hier ben ik. Het is het antwoord dat een mens geeft als God hem roept. Denk aan Abraham, Mozes, Samuël. God roept hen met naam en toenaam en hun antwoord is: ‘Hineni. Hier ben ik.’ Een antwoord dat zoveel meer zegt dan alleen een plaatsbepaling. Het zegt: ik heb U gehoord en ik wil antwoord geven. Ik stel me open. Ik maak me leeg; ik ben beschikbaar. Uw wil geschiede, en ik geef mijzelf als instrument in uw handen. Mij geschiede naar uw woord.

Het is ook een prachtig woord om in meditatie te gebruiken. Als je gedachten je meevoeren of dat wat je hoort je naar buiten trekt of je gevoelens met je aan de haal gaan – om dan terug te keren naar deze woorden. ‘Hier ben ik.’ Om allereerst jezelf weer even terug te brengen naar deze plek, naar dit moment, naar hier en nu. Maar ook om jezelf open te stellen, beschikbaar te stellen, uit handen te geven. Je krijgt vanzelf een verwachtingsvolle, aandachtige houding. Je wordt nieuwsgierig naar wat komen gaat. Je bent alert en open. Ontvankelijk voor de meest subtiele veranderingen in je en om je heen. ‘Hier ben ik.’

Het begin van de reis die geestelijke weg heet is dat je geroepen wordt. En elke stap op deze weg begint ermee dat je geroepen wordt, elke dag opnieuw. Je voelt een verlangen om op weg te gaan, verder te gaan, dieper te gaan. De lokroep van God. Hij verleidt je om dichterbij te komen, hij nodigt je uit, hij vraagt je ten dans. Durf je die uitnodiging aan te nemen? Zonder vooraf te weten wat voor dans het zal zijn waarin God je meeneemt? Zonder te weten waarheen je nu weer geleid wordt? Durf jij het te zeggen, elke dag opnieuw? Hineni – Hier ben ik!

-------------

Marga Haas publiceert elke twee weken een korte overweging bij een bijbeltekst op haar blog ‘Parelduiken in de bijbel’. Zie: www.margahaas.nl

Op zaterdag 23 juni leidt Marga Haas een stiltedag in Middelburg. Een dag in stilte doorbrengen zuivert de ziel. Een soort innerlijke schoonmaak. De stiltedag vindt plaats in het Stadsklooster i.o. in Middelburg. De dag is eenvoudig van opzet. Ze begint met een ochtendgebed in de kapel en sluit af met een middaggebed. Tussendoor zit de groep deelnemers  bij elkaar om te mediteren. Een korte stiltewandeling staat ook op het programma.

Datum: zaterdag 23 juni, 10.00-15.30 uur (inloop vanaf 9.30 uur)
Locatie: 
Simpelhuys, Simpelhuisstraat 12, Middelburg
Kosten: 
€ 25,- (incl. koffie, thee en soep)
Aanmelding: 
Henk Goudzwaard via stadsklooster@zeelandnet.nl
Informatie: 
www.margahaas.nl

 

Marga Haas

Lees meer

Marga Haas (1972) is werkzaam als geestelijk verzorger in een hospice, geeft retraites in Dominicanenklooster Huissen, schrijft een tweewekelijkse blog (zie www.margahaas.nl) en zorgt voor man en twee kinderen. In alle werkzaamheden probeert zij de stilte en de eenheid te bewaren en de geestelijke weg te gaan. Een weg van vallen en opstaan! Op de Bezieling publiceert zij elke maand een korte overweging bij een bijbeltekst. Motto: ‘Silence is the language of God. All else is poor translation.’ (Rumi)

Meer van deze auteur

Reacties

 1. Mooi wat de gedachten rond dit woord 'hinneni' allemaal teweeg brengen.
  Wellicht kent u ook het gedicht onder deze titel, van Anton Ent:

  <>

  Te vinden in de bundel 'Binnen de wildroosters', Uitgeverij kleine Uil, Groningen, 2011 (copyrights Anton Ent). {Ik heb geen aandelen, maar probeer zo volledig mogelijk de vindplaats te vermelden.}

  1. Helaas is de tekst van het gedicht van Anton Ent (overigens pseudoniem voor Henk van der Ent, die ook enkele mooie literaire novelles schreef) niet in mijn bericht van zojuist terechtgekomen. Ik probeer het nogmaals:

   Hinneni

   Hier ben ik, hier woon ik, hier
   in uw naam, in vier heilige letters
   heb ik een dak boven mijn hoofd

   zoals een wandelaar aan de rivier
   thuiskomt in het gakken van ganzen
   hier ben ik, beloofd is beloofd

   .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van deze auteur

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross