Steun ons

Het werk van je handen

15 augustus 2018
3 minuten

Werk hebben is een zegen, weet Marga Haas. En de bijbel weet het ook, zoals we in psalm 128,2 kunnen lezen. En bovendien: als je die bijbelse wijsheid leest, kun je verschillende accenten leggen. Je bent gezegend als je werk je helpt om ten volle te leven.

Door Marga Haas

Bij Psalm 128,2

Aan het begin van het nieuwe schooljaar, nu het leven weer op gang komt en iedereen (iedereen?) het gewone bestaan weer oppakt, een overweging bij Psalm 128,2, uit de psalmbundel van het klooster: “Wie leeft van het werk van zijn handen, die heeft de Heer gezegend.”

Ja waarlijk, ben ik geneigd in de tale Kanaäns te verzuchten. Ja waarlijk, gezegend ben je als je werk hebt. Als je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien – en in dat van je huisgenoten. Jarenlang ben ik ontevreden geweest over de omvang van mijn financiële bijdrage aan ons huishouden. Dus ik weet maar al te goed hoe het voelt. Het is een zegen als je kunt leven van het werk van je handen. Als jou dat geschonken wordt.

Maar hier staat meer. Ik schrijf de tekst nog tweemaal op, maar dan met verschillende accenten. Gezegend is hij, die leeft van het werk van zíjn handen. En niet van het werk van andermans handen. Die niet een ander uitbuit, misbruikt. Die niet werkt ten koste van een ander, nee, hij leeft van het werk van zijn eigen handen. Het cirkeltje is klein – het begint en eindigt bij hemzelf. En dat is voldoende.

Gezegend is hij, die lééft van het werk van zijn handen. Kun je ook sterven aan je werk? Jazeker. Als je met spanning naar je werk gaat en duizend doden sterft om wat er voor je ligt. Of als je innerlijk leeg en uitgeput raakt. Als je werk niet bijdraagt aan je levensvreugde, maar die eerder wegneemt. Of als je werkt om te overleven, als je maar ternauwernood je hoofd boven water kunt houden. Of als je werkt om je bezit te vermeerderen, als je je angstvallig vastklampt aan wat er binnenkomt, als je werkt om reserves op te bouwen voor als ooit. Nee, gezegend is hij, die lééft van zijn werk.

Ja, gezegend ben je. Als jou werk geschonken is. Als je daarmee in je levensonderhoud kunt voorzien. Als je werk hebt waarmee je een ander eerder dient dan uitbuit. Als je werk hebt, dat jou doet groeien en mens doet worden. Als je werk hebt dat jou helpt om te worden wie je werkelijk bent. Als je werk je helpt om ten volle te leven. Ja, gezegend ben je!

------------------

Marga Haas publiceert elke twee weken een korte overweging bij een bijbeltekst op haar blog ‘Parelduiken in de bijbel’. Zie: www.margahaas.nl

Eind september verschijnt ‘Parelduiken’. Een bundel met 52 korte overwegingen bij bijbelteksten. Voor elke week van het jaar een, op het ritme van het kerkelijk jaar. Marga Haas: Parelduiken, 52 bijbelse verrassingen voor het hele jaar,  Kok Boekencentrum, 2018, 112 blz., € 12,99. Ook als e-book verkrijgbaar.

 

 

Op zaterdag 1 september leidt Marga Haas een stiltedag in Middelburg. Een dag in stilte doorbrengen zuivert de ziel. Een soort innerlijke schoonmaak. De stiltedag vindt plaats in het Stadsklooster i.o. in Middelburg. De dag is eenvoudig van opzet. We beginnen met een ochtendgebed in de kapel en sluiten af met een middaggebed. Tussendoor zit de groep deelnemers  bij elkaar om te mediteren. Een korte stiltewandeling staat ook op het programma.

Datum: zaterdag 1 september, 10.00-15.30 uur (inloop vanaf 9.30 uur)
Locatie: 
Simpelhuys, Simpelhuisstraat 12, Middelburg
Kosten: 
€ 25,- (incl. koffie, thee en soep)
Aanmelding: 
Henk Goudzwaard via stadsklooster@zeelandnet.nl
Informatie: 
www.margahaas.nl

 

Marga Haas

Lees meer

Marga Haas (1972) is werkzaam als geestelijk verzorger in een hospice, geeft retraites in Dominicanenklooster Huissen, schrijft een tweewekelijkse blog (zie www.margahaas.nl) en zorgt voor man en twee kinderen. In alle werkzaamheden probeert zij de stilte en de eenheid te bewaren en de geestelijke weg te gaan. Een weg van vallen en opstaan! Op de Bezieling publiceert zij elke maand een korte overweging bij een bijbeltekst. Motto: ‘Silence is the language of God. All else is poor translation.’ (Rumi)

Meer van deze auteur

1 2 3 26

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van deze auteur

1 2 3 16

Meer van 

Eerste week Advent 2022

Treurt

Treurt met de hemelen
Treur  alle mensen van goede wil
Treur en blaas op de midwinterhoorn

Treur om wie neerschieten zonder aanzien
Treur om wie kinderen, moeders, hoogbejaarden neerknallen
Treur om wie alle oorlogsrechten verpletteren
Treur om wie flats en scholen en ziekenhuizen niet ontzien
Treur om wie dorpen en steden verwoesten
Treur om alle verlies van menselijkheid

Treur  en blaas met heel je ademkracht omdat je de hoop niet opgeeft
Treur omdat je in vrede blijft geloven
Treur uit liefde voor alle kwetsbare onschuldige mensen
Treur zonder voorkeur
God houdt van iedere  mens die licht en liefde wil zijn

Treurt nu zoveel mensen op de vlucht moeten
Treurt om wie veilige herbergen in brand steken
Treurt zolang er getreurd moet worden
Zalig de treurenden die het goede voor ogen houden
Zalig de treurenden die gericht zijn op de Algoede


Marinus van den Berg
EERSTE ZONDAG VAN ADVENT
27 november 2022

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross