Steun ons

Het gezin als goddelijke benadering

En dan ben je ineens een gezinnetje. Annemarie Scheerboom beviel vorige maand van zoon Daniël. Een achtbaan van gemoedsgesteldheden doorliepen zij en manlief tijdens de bevalling en de eerste weken daarna. De negen vruchten van de Heilige Geest blijken in die situatie alle negen even onontbeerlijk.

Door Annemarie van Diepen-Scheerboom

Op 13 februari is onze kleine Daniël geboren. Sindsdien maken manlief David en ik deel uit van ons eigen gezinnetje. Ik was zeer benieuwd hoe dat eigenlijk zou zijn. Het leek me heel bijzonder, want ik heb eens horen zeggen dat je als gezin God het meest benadert in hoe hij als drie-eenheid is. Maar van tevoren hoorde ik ook dat kinderen krijgen het mooiste, maar soms ook het meest vervelende is. Dat de gezinservaring inderdaad alle kanten op kan gaan, hebben David en ik de afgelopen drie weken aan den lijve ondervonden. We bidden dan maar dat de Heilige Geest ons rijkelijk met zijn negen vruchten bedeelt - liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.

Even op pauze

Geduld werd tijdens de bevalling al flink op de proef gesteld. Voor mijn bevalling heb ik al veel horrorscenario’s gelezen, maar ook over makkelijke bevallingen. Niet dat daar dus een lijn uit te trekken valt, want elke bevalling is weer anders: ik nam me voor om het maar gewoon los te laten; ik zou wel zien hoe de bevalling zou verlopen. Toen die eenmaal goed op gang gekomen was, heb ik zeker momenten gehad waarop ik dacht: nou heb ik er genoeg van, ik wil niet meer! Waarom kun je niet even op pauze drukken, een goede nachtrust pakken (mijn bevalling ging de hele nacht door) en dan weer verder gaan? Geduld, geduld... Ook al lijkt er geen eind aan te komen, want tijdsbesef heb je op een gegeven moment niet meer, toch weet je dat er een keertje licht aan het eind van de tunnel moet komen. Dat is dan weer een kwestie van geloven.

Yes, er leek inderdaad een einde aan de bevalling te komen! Op het moment dat je het gevoel hebt dat je van onderen helemaal openscheurt, komt er een puddinkje mens uit je gefloeperd. Dat werd door papa gelijk op mama’s borst gelegd. Hoewel ik pasgeboren baby’s normaal gesproken heel erg lelijk vind, stroomde er gelijk een gevoel van liefde door mij heen toen ik recht in de wakkere kijkers van mijn eigen zoontje keek. Wat een wonder dat er een écht mensje in mij heeft gegroeid! Hoewel je tijdens de zwangerschap al probeert voor te stellen wat voor wezentje in je zit, kwam bij mij het besef pas echt toen hij eruit gekomen was. Misschien mede dankzij het bloed, zweet en tranen die in negen maanden zwangerschap en een bevalling gaan zitten, maar bij de eerste aanblik dacht ik: dit kleintje heb ik lief.

Dorstig wezentje

Die liefde is vervolgens wel nodig om de goedheid op te brengen om je nachtrust op te offeren voor dit dorstige wezentje. Nou had ik de pech dat de mijne de eerste twee dagen nog erg misselijk was van ingeslikt vruchtwater en bloed tijdens de bevalling. Dit betekende dat hij wel dorst had, maar niet wilde drinken. Resultaat: Machteloosheid! Je weet dat drinken het beste voor hem is, maar hij doet het niet. Zie jezelf dan nog maar te beheersen en je zachtmoedigheid te bewaren. Na de nacht komt er gelukkig weer een vriendelijke kraamhulp die je bij kan staan in de ochtend en de middag. Dan heb je de mogelijkheid om weer eens ontspannen naar je kind te kijken en te ervaren wat zo’n kleintje voor vreugde kan brengen. Wat een talent, want het enige dat hij ervoor hoeft te doen is te slapen. Zelf geniet je van de vredige aanblik van een pasgeboren baby die knorgeluidjes maakt, heerlijk zachte hamsterwangetjes heeft en af en toe ongecontroleerde goochelaarsbewegingen met zijn armen maakt.

Een groot, goddelijk, geschenk is het wel, een baby. Maar laten we het erop houden dat God je een leerschool schenkt, een leerschool om Hem uiteindelijk het meest te kunnen benaderen. Want dat is bij lange na geen vanzelfsprekendheid!

 

  mw Annemarie >> Lees ook andere artikelen van Annemarie van Diepen-Scheerboom

 

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze drie kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Annemarie werkt als coach - zie coachemarie.nl - en ze schrijft columns voor zowel debezieling.nl als het Katholiek Nieuwsblad.
Ze studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross