Steun ons

Het gezelschapsmysterie

Waarom maakt het geluk van de reclame niet echt gelukkig? Een privé-jet, dure cocktails op een hip strand. Het punt is: ik voel daar geen aansluiting bij. Ik zou me eenzaam voelen in zo’n wereld, schrijft Annemarie Scheerboom. “Adam kreeg Eva niet voor niks, hoewel hij al in een paradijs leefde.” We zijn gemaakt voor ‘samen’. Dat is één van de bijbelse waarheden voor het leven.

Door Annemarie Scheerboom

Laatst nam mijn verloofde me om tien uur ’s avonds mee naar buiten. Hij zei me dat er op die dag rond dat tijdstip veel vallende sterren te zien zouden zijn. Helaas zagen we bijna geen sterren vanwege de verlichting, dus als impulsieve actie sprong ik met een flesje wijn en een zak nootjes achterop zijn fiets om naar de duinen af te reizen. Schoenen uit, drinkend uit de fles terwijl we tegen een boomstam aanlagen keken we naar de sterren. Het waren geweldige uurtjes.

Zet je dit moment in het decadente kader van wat media en reclames schetsen van geluk, dan was ik in een privé-jet naar een of ander hip strand gevlogen om daar te genieten van een dure cocktail in luxe strandstoelen met een supermodel aan mijn zij terwijl er een sterrenkundige ons informeert over de lichtpuntjes aan de hemel. Waarschijnlijk zou ik me na vijf minuten afvragen waarom ik in hemelsnaam naar verlichte stukjes aarde die ontelbare meters verderop zweven lig te kijken en wanneer die vent eens kapt met praten over zijn haar.

De reden dat het zojuist geschetste scenario mij totaal koud laat is dat een privé-jet, een hip strand, een dure cocktail, luxe strandstoelen, een supermodel en de sterren mij op zichzelf koud laten. Ik vind er geen aansluiting bij en voel me daarmee alleen in een omgeving die mij volgens het decadente kader gelukkig zou moeten maken. En alleen zijn is niet goed. Dit lezen we ook terug in Genesis 2:18, want daar staat letterlijk dat het niet goed is dat de mens alleen is. Adam kreeg Eva niet voor niks. Hoewel hij al in een paradijsje leefde inclusief fascinerende dieren, een overweldigende natuur en sterren miste hij iemand die hem na aan het hart ligt.

Dit feit is universeel geldig. Dat is te zien als je kijkt naar kerkgemeenschappen, het uitgaansleven, gezellige etentjes. Zeker, je kun je in je eentje verdiepen in het geloof, je kunt in je eentje door je woonkamer dansen of eten verorberen. Toch kiezen we ervoor om gezelschap op te zoeken en als dat niet gaat, zoeken we daar hulpmiddelen bij zoals datingssites, sociale media, of betaald gezelschap. De relevantie van gezelschap maakt een isoleercel zo onuitstaanbaar voor de gestrafte en maakt geïsoleerde bejaarden de armen van onze samenleving. Ook de individualisering en de secularisering zorgen ervoor dat mensen steeds meer als kleine eilandjes van elkaar gaan leven en dat sommige mensen buiten de boot vallen.

Bovenstaande Bijbelquote is slechts een van de vele voorbeelden uit de Bijbel die ik tot nu toe in mijn eigen leven heb geïdentificeerd. Als je een beetje bekend bent met verhalen uit de Bijbel merk je in de loop van je leven dat er waarheid in zit voor heel je leven. Hoewel ik nog maar net kom kijken met mijn 21 jaar, stemt het mij hoopvol dat mensen die hun hele leven al bezig zijn met hun geloof zich er nog steeds door kunnen laten inspireren.

De Bijbel is dan wel duizenden jaren geleden geschreven en het scheppingsverhaal gaat zelfs over de eerste mens. Toch bevat hij een waarheid die voor onze levens van vandaag nog steeds van toepassing is. Een waarheid die over zaken gaat die niet zoals roem en geld vergankelijk zijn.

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze drie kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Annemarie werkt als coach - zie coachemarie.nl - en ze schrijft columns voor zowel debezieling.nl als het Katholiek Nieuwsblad.
Ze studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

 1. Mooi en vooral ook erg waar verhaal Annemarie. Aristoteles schijnt het zo te hebben gezegd (maar waarschijnlijk niet in het Engels...) Man is by nature a social animal; an individual who is unsocial naturally and not accidentally is either beneath our notice or more than human. Society is something that precedes the individual. Anyone who either cannot lead the common life or is so self-sufficient as not to need to, and therefore does not partake of society, is either a beast or a god...

 2. Prachtig verhaal Annemarie!

  Boeiend te lezen hoe jij - als 21 jarige vrouw - zoveel levenswijsheid (c.q. -vreugde) kan vinden in de essentie van het leven. Zo mag je gaandeweg bron van inspiratie zijn voor vele (oude en wijze) mensen.

  Voor (innerlijk) geluk bij elk samenzijn blijven wij immers afhankelijk van elkaar. 'Gelukkig maken is gelukkig zijn'

 3. Hallo Annemarie.
  Ik ben blij met je betoog.

  Ik heb alleen de neiging om de Bijbel in jouw betoog een kleinere plaats te geven.
  Is het niet zo dat we allen, als we er bij stil gaan staan, voelen dat het klopt dat de mens een sociaal wezen is. De Bijbel zie ik daarin als een van de mogelijke inspiratiebronnen.

 4. Bedankt Ralf, Rob en John voor jullie reacties. Graag wil ik nog reageren op Johns reactie: het lijkt me inderdaad waar dat de Bijbel niet de enige bron is waar waarheid in staat. Gelukkig doet dat niks af aan de relevantie van de Bijbel, want er zijn zeker levenslessen in de Bijbel te vinden die zich van andere religies onderscheidt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross