Steun ons

Het complexe en complete leven van een single

30 november 2016
3 minuten

Esther Raaijmakers vond ze altijd een beetje sneu. Mensen die al in de dertig waren en nog steeds geen partner hadden gevonden. De grap wil dat ze nu zelf ook zo iemand is. Ze las het boek 'Mooi niet Alleen' van dominee Rebecca Onderstal, waarin zij vanuit haar eigen ervaringen over het leven als single schrijft. Wat Esther het meest trof was de opmerking dat je niet pas een ‘liefdesleven’ hebt als je liefde door een ander beantwoord wordt. “Een liefdesleven heb je als je in leven bent en liefhebt.”

Door Esther Raaijmakers

Sinds anderhalf jaar ben ik weer single en ik moet bekennen: alles behalve zielig. Maar hoe kom ik bij het beeld dat oudere singles sneu zouden zijn? Mijn ouders spraken nooit negatief over singles. Voel ik onbewust de druk van mijn omgeving of de maatschappij die de relatie als norm stelt? Ik vond herkenning in het boek Mooi niet alleen van Rebecca Onderstal. Acht jaar geleden scheidde zij van haar man, waarmee ze drie kinderen heeft. Op dat moment was ze predikant en zij en haar partner moesten de gemeente op de hoogte brengen van hun besluit. Ze schaamde zich en ging er zelfs vanuit dat dit het einde van haar carrière kon betekenen. Maar niets van dit alles. Er was geen veroordeling en juist begrip, waardoor ze kon aanblijven als dominee.

Kwetsbaar

In het boek bespreekt ze verschillende onderwerpen bijvoorbeeld schaamte die je kunt ervaren als je single bent, de balans tussen ‘op eigen benen staan’ en afhankelijkheid, de vraag of je met iemand van het andere geslacht bevriend kunt zijn en hoe je bijvoorbeeld omgaat met je verlangen naar intimiteit. Herkenbare onderwerpen waarbij Rebecca zich kwetsbaar durft op te stellen en vaak ook een link legt met Bijbelse verhalen. Ik vind het dapper dat zij dit, ook gezien haar functie, doet. Waren er maar meer mensen die dit deden. Meestal houden mensen een mooi plaatje naar de buitenwereld in stand, terwijl iedereen zijn eigen worstelingen kent.

Gearmde stelletjes

Binnen de protestants christelijke wereld heb ik altijd ervaren dat het hebben van een relatie de norm is. Veel (evangelicale en protestantse) christenen trouwen op jonge leeftijd en als je dan al wat ‘ouder’ bent, valt het extra op als je op zondagochtend tussen de gearmde stelletjes zit. Voor mijn gevoel gaan katholieken hier anders mee om. In de katholieke kerk kiezen sommige mensen, religieuzen, er bewust voor om alleenstaand te blijven zodat ze volledig beschikbaar zijn voor God en de mensen om hen heen. Natuurlijk maken de meeste singles niet zo’n bewuste keuze, maar dat voorbeeld van celibatair leven biedt ruimte voor andere wegen.

Niet-maakbare liefdesleven

Voor mijn gevoel sta ik weer open voor een relatie, alleen houd ik er ook rekening mee dat ik misschien alleen blijf. Niet omdat ik dit wil, maar omdat ik zie dat dit voor sommige mensen de realiteit is. Rebecca beschrijft dit mooi: “Wie iets mist, beseft vooral dat je het niet altijd voor het kiezen hebt. In het leven overkomt je veel aan moois en verdrietigs, zonder dat je ervoor gekozen of aan gewerkt hebt. Ook de liefde is vooral geluk hebben.” Zoiets hoor je natuurlijk liever niet, want het staat haaks op het idee dat je die partner zelf ook wel even kunt regelen.

Eenzaamheid

Wat me het meeste trof was het stukje waarin Onderstal schrijft dat je niet pas een ‘liefdesleven’ hebt als je liefde door een ander beantwoord wordt. “Een liefdesleven heb je als je in leven bent en liefhebt.” Als ik het op deze manier bekijk, heb ik een rijk liefdesleven. Ik voel me diep verbonden met een aantal mensen in mijn omgeving. Het mooie van het boek vind ik dat de schrijfster laat zien dat mensen in een relatie zich net zo goed eenzaam kunnen voelen. Uiteindelijk is eenzaamheid het thema waar we vroeg of laat allemaal mee geconfronteerd worden. Het is dus belangrijk dat we met die eenzaamheid leren omgaan. Alleen bij de single springt het uiterlijk gezien iets meer in het oog.

Volgens Rebecca is de uitdaging van de single: je leven omarmen zoals het is, en tegelijk leven met open vizier voor wat het leven verder nog te bieden kan hebben. Daar kan ik alleen maar mee instemmen.  

 rebecca-onderstalRebecca Onderstal, Mooi niet alleen, het complexe en complete leven van een single, Ark Media, 96 pagina’s, € 12,95. (Zie ook de blog van Rebecca Onderstal)

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross