Steun ons

Hersengymnastiek

4 januari 2019
2 minuten

Paulien van Bohemen is pastor in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. "Ik kan de hele geloofsbelijdenis opzeggen binnen een minuut. Dat stelt me gerust."

Door Paulien van Bohemen

“Af en toe denk ik bij mezelf, jeminee, ik ben al vijfentwintig. Vijfentwintig! Dat is al bijna dertig. En voor je het weet, heb ik grijze haren, net als de rest. Elke dag bid ik, dat ik later niet van het padje raak.” Ze slaakt een zucht. “Komt u soms kijken naar de gebakken peren? Hier wonen er genoeg.” Ze zit op een stoel in de gang, tegenover de kerstboom. Ze kruist haar armen en leunt voorover op haar rollator. “Al die oude mensen hier hebben hulp nodig. Het is toch wat. Kijk, daar komt mijn buurvrouwtje aangelopen, die zwerft de hele dag rond met haar ziel onder de arm of ze roept om haar moeder.” Ze kijkt haar hoofdschuddend na. “Ze is zo vergeetachtig als de pest, het is sneu.” Een lange man met een donkerbruine broek en groen vest sjokt voorbij. Zijn blik is op de grond gericht. Hij mompelt iets onverstaanbaars. “Ach gut, die weet zich ook al geen raad meer. Die arme oudjes zweven ergens tussen hemel en aarde.”

Ze pakt de handvatten van haar rollator beet, staat op en loopt naar de kerstboom. Ze brengt haar gezicht tot vlak bij een zilveren kerstbal en houdt haar hoofd schuin. Ze grinnikt om haar eigen weerspiegeling in de bal. Ze draait zich om. “Kindje, wij moeten goed op ons verstand passen, hoor. Voor je het weet zijn wij het ook verloren.” Ze steekt haar wijsvinger in de lucht. “Hersengymnastiek, dat is zeer belangrijk. Ik oefen een paar keer per dag met mijn hoofd. Dan zeg ik tegen mezelf waar ik woon. Of ik noem de namen van mijn kinderen. Ik kom een heel eind. Soms studeer ik ’s nachts als ik niet kan slapen, omdat mijn buurvrouw weer eens aan het rommelen is. Dan ga ik het Onze Vader en het Wees Gegroet liggen bidden. Tien keer achterelkaar. Ja, gelukkig ken ik ze nog van buiten. Ik kan trouwens de hele geloofsbelijdenis opzeggen binnen een minuut. Dat stelt me gerust.” Ze glimlacht. “Toch zat ik laatst te prakkiseren over mijn man. Ik weet namelijk niet meer hoe hij heet. Nou ja, ze kunnen het me niet kwalijk nemen. Hij is al tien jaar dood, dus ik heb zijn naam sindsdien niet meer hoeven zeggen. Of was het nou vijftien jaar?” Ze haalt haar schouders op. “Ach, ik zeg maar zo: zolang mijn horloge het doet, blijf ik wel bij de tijd.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Aardbeving in Syrië en Turkije

Zijn  Uw Handen groot genoeg
Groot genoeg
om ze allemaal op te vangen
al die mensen in hun slaap overvallen
hun huizen als kaartendozen ineengestort
ontelbaren nog door de dood getroffen

Zijn onze handen groot genoeg
Voldoende open en bereid
Om ze allemaal te helpen
Onder het puin vandaan
Gewond of overleden
Al die onbekende mensen

Onze vraag is  onze smeekbede
Een bede van ontreddering
Een  appel om ontferming
Dat we doen wat we kunnen doen
Dat we hen niet aan hun lot overlaten
In deze bevende wereld.

Marinus van den Berg,
6 februari 2023

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross