Steun ons

Help, wat zit er in mij?

10 juni 2022
3 minuten

Als je stuit op onbewust gedrag van jezelf, kun je behoorlijk schrikken. Lisette Thooft voelde zich hoogst ongemakkelijk toen ze de eerste glimpen van haar onderbewuste kreeg. Het leidde tot een levenslange fascinatie voor alles wat we niet weten, wat onder het oppervlak verborgen blijft, in het donker schuilt. En nu ook tot een boek: 'De hemel in je handen'.

Door Lisette Thooft

Ik was een jaar of veertien en ik had nieuwe schoenen. Mijn toenmalige vriendje Paul en ik liepen over het schoolplein en ik merkte terloops op: “Wat een ouwe schoenen heb jij, zeg.” Hij keek omlaag en zei: “Oh natuurlijk, jij hebt je nieuwe schoenen aan! Sorry dat ik er niet uit mezelf op gelet had.”

Ik schrok ervan. Blijkbaar had ik onbewust gehoopt dat hij iets van mijn schoenen zou zeggen, en had ik zonder het te weten een doorzichtige truc toegepast om zijn aandacht naar mijn schoenen te dirigeren, of in elk geval naar het onderwerp schoenen, zodat hij er uit zichzelf op zou komen.

Ik schaamde me, omdat ik dat allemaal niet met opzet had gedaan; ik keek toevallig naar zijn schoenen en merkte op dat die versleten waren. Het was gewoon gebeurd, per ongeluk. Onbewust expres.

Kindvrouwtje

Ook die keer dat mijn zus mij wees op onbewust gedrag schaamde ik me. Ik was een jaar of twintig, we waren samen op bezoek gegaan bij mijn nieuwe Engelse vriendje in Oxford. Toen we weer alleen waren, zei mijn zus: “Zodra je hem zag, ging je je gedragen als een kindvrouwtje, met een hoog vragend stemmetje.”

Aaarghh!

Ik voelde dat ze gelijk had, hoewel ik het zelf totaal niet had opgemerkt. Maar ja, onbewust heet onbewust omdat het iets is wat je niet weet. Als je het weet, is het bewust geworden.

Diepe harmonie

Je zou dus kunnen zeggen dat mijn levenslange fascinatie voor het onderbewuste en dus ook mijn nieuwe boek De hemel in je handen, dat binnenkort verschijnt, uit schaamte zijn geboren. Of uit controlebehoefte; ik vond het onverdragelijk dat er iets in mij zat waarop ik geen grip had. Bewust of onbewust had ik wel door dat het mij zou verzwakken in mijn spirituele ontwikkeling. Als een lijk in mijn innerlijke kast, als een spook in mijn zielskasteel.

“Spiritueel leven is alles doen wat je kunt om het onbewuste bewust te maken,” schreef Vincent Duindam eens en ik heb er het motto van gemaakt voor het boek. Het tweede motto is van Hajo Banzhaff, tarotkenner, die uitlegde wat het archetype de Magiër inhoudt: diepe harmonie tussen het bewuste en het onbewuste, waardoor je magische krachten ontwikkelt. Dat wilde ik ook en ik wil het nog steeds – harmonie in mijn binnenste, eendracht tussen licht en donker.

Innerlijke bereidheid

Het donker moet er ook zijn en in mijn boek pleit ik vurig voor het omarmen van het donker, alle soorten van donker, duister, nacht en diepte. Een citaat:

"De meeste mensen zijn onzeker over zichzelf, bewust of onbewust. Diep in onze ziel ligt de vraag: ben ik wel goed genoeg? En een groot deel van ons leven zijn we bezig om ons best te doen anderen en onszelf te behagen, in de hoop die vraag met ja te kunnen beantwoorden."

Middenin dat normale, ijverige geplens en gespetter van ons drukke zelf-gedoetje aan de oppervlakte toch de diepte in duiken en allerlei onbekende duistere zaken over onszelf ontdekken, is een uitdaging. Je moet als het ware niet bang zijn voor de verdrongen angst die je daar opdiept, niet boos worden op je onderdrukte woede, niet verdrietig raken bij de gedachte aan al die ongehuilde tranen. Hoe doe je dat?

(…)

Gewoon, met een wilsbesluit. Een innerlijke bereidheid.

Volgens mij kun je als het ware een knop in je hoofd omdraaien en het ferme innerlijke besluit nemen dat je ook de donkere kanten van jezelf accepteert. Je zegt ja tegen de andere kant: de kant van de nacht, het onbekende, het duistere."

In het boek verzamel ik artikelen die ik eerder schreef over manieren om toegang te krijgen tot diepere lagen van onszelf zoals projecties doorzien, zelfhypnose, droomuitleg, symbolische duiding van mythen en sprookjes, emotioneel lichaamswerk, psychedelische ervaringen, en nog een heleboel. Het is een hopeloos onvolledig boek, omdat ik nog véél meer manieren níet beschrijf. Maar dit is wat ik er nu van weet. En wat ik graag deel. Om het licht en het donker in harmonie samen te brengen.


Lisette Thooft, De hemel in je handen, Hoe je toegang krijgt tot een ruimer bewustzijn, Ten Have, 176 blz., € 20,99. De feestelijke boekpresentatie, met een hapje en een drankje, vindt plaats op  18 juni, 17.00 uur in praktijkruimte van Lisette Thooft,  Heer Vrankestraat 34, 3036 LE Rotterdam.

 

 

 

 

 

 

 

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Meer van deze auteur

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

Betaalmethode
American Express
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa
 
Geen titel(Vereist)
cross