Steun ons

Heilige woorden

1 oktober 2021
2 minuten

Woorden zijn belangrijk, zegt Lisette Thooft. Ze kunnen verwonden of genezen. Is het daarom wel zo verstandig om harde, negatieve en bovendien grotendeels onware oordelen over jezelf uit te spreken?

Door Lisette Thooft

“Ik ben kapot”, verzucht mijn cliënt.

“Is dat waar?” vraag ik. “Je bent hiernaar toe gekomen, je praat met me, je drinkt je thee. Als je kapot was, kon je dat toch niet meer?”

“Nou ja”, zegt ze. “Je begrijpt wat ik bedoel.”

Zelfs dat is waarschijnlijk niet helemaal waar: begrijp ik echt wat ze bedoelt? Voelt ze zich moe, of verward, of verdrietig, of een combinatie hiervan? Wat voelt ze precies?

Het is zo gewoon dat het misschien niet eens opvalt, maar veel mensen vertellen zichzelf en elkaar om de haverklap dit soort leugentjes. Ik ben kapot, ik ben helemaal óp, ik kan niet meer, je kunt me opvegen…

Het is niet wijs om zoiets negatiefs te zeggen dat bovendien in werkelijkheid niet klopt. Je hele lichaam hoort het en vraagt zich af: huh, moet ik soms kapot? Het is zelfs geen goed idee om zulke dingen te denken… Je onderbewuste luistert mee.

Woorden zijn belangrijk. Woorden kunnen verwonden, en woorden kunnen genezen. Dat weet iedereen die weleens met succes een mantra heeft gebruikt.

Laatst hoorde ik van een collega rebalancer dat je na de woorden “Ik ben” sowieso nooit iets negatiefs mag zeggen. Want dat zijn de heiligste woorden in het universum.

Dat kwam binnen. Natuurlijk. “Ik ben”, dat is eigenlijk Gods naam, Ik Ben Die Ik Ben, en als ik, schepseltje Gods, vonkje van het grote vuur, scherfje van het Hele Al, een zin begin met “ik ben” verbind ik mezelf door die woorden direct met dat oer-Zijn, met mijn wezenskern.

Dan moet ik ook de waarheid spreken. Alleen al uit respect.

Ik ben heilig, en ik ben heel. Dat is de waarheid.

De rest is flauwekul.

Nou ja, misschien geen flauwekul, maar wel een soort hobby, een gewoonte die je van anderen overneemt, of een poging om zielig te doen, medelijden op te wekken of indruk te maken.

Als je preciezer gaat formuleren valt er heel wat effectbejag weg, maar wordt wat je zegt rustiger en waarachtiger.

“Ik voel me een beetje nerveus”, zeg je dan bijvoorbeeld. “Ik heb behoefte aan een pauze.”

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. Meest recent: Vrienden worden met je lijf. In 2022 verschijnt: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross