Begin dit jaar kondigde paus Franciscus voor 2016 een extra Heilig Jaar aan. Bij die gelegenheid wordt dan de heilige deur in de Sint-Pieter geopend, iets wat alleen in een heilig jaar gebeurt (voor het laatst in 2000). Ook de andere grote basilieken van Rome zullen in 2016 hun heilige deuren openen. In Nederland heeft het bisdom Utrecht drie deuren aangewezen als heilige deuren. Marinus van den Berg mist daarbij iets: “Geen deuren van asielzoekerscentra, van blijf-van-mijn-lijfhuizen, of de dubbelafgesloten deuren van de eenzaamheid”
Door Marinus van den Berg
Zouden niet alle deuren heilig moeten zijn.
Deuren die bescherming bieden aan de weerloze
Deuren die de vluchteling behoeden
Deuren die niet ingetrapt mogen worden
Deuren die de vreemde gastvrij ontvangen.
Zouden niet alle deuren heilig moeten zijn.
Deuren die weet hebben van barmhartigheid.
Deuren die opengaan voor de ontheemde
Deuren die brood aanreiken aan de hongerige
Deuren die niet kijken of je christen of moslim bent.
Zouden niet alle deuren heilig moeten zijn.
Deuren van huizen, scholen en gemeenschapshuizen
Deuren waar mensen aankloppen met hun vragen
Deuren waar mensen veilig hopen te zijn
Deuren die nieuwe ruimte aanbieden.
Deuren die in mijzelf zitten
Deuren die ik kan openen
Deuren die drempels naar de ander verlagen
Deuren van hoop die angst en wantrouwen ontgrendelen.
Is mijn deur heilig, heilzaam voor wie aanklopt?
Ik kreeg een schrijven van het aartsbisdom Utrecht. Drie deuren zijn aangewezen als heilige deuren in het kader van het jaar van de barmhartigheid. Deuren van eerbiedwaardige kerkgebouwen die nog aan sluiting zijn ontkomen. Geen deuren van krotten, kraakpanden, azielzoekerscentra, blijf van mijn lijfhuizen, van thomas-huizen of zorgboerderijen werden genoemd. Niet de onzichtbare deuren, de deuren in doodlopende steegjes, gevangenisdeuren of de dubbelafgesloten deuren waarachter zoveel eenzaamheid kan schuilen. Niet de innerlijke deuren die maar gesloten blijven.
Al die deuren noemen is misschien teveel gevraagd. Toch liep de brief een paar dagen met me mee. Het nieuws over vluchtelingen kruiste steeds mijn weg. Ik las over een gemeente die alleen maar christelijke vluchtelingen wil en ik hoorde Paus Franciscus die vraagt om iedere vluchteling als een persoon te zien en niet de rug toe te keren. Woorden die geen deuren sluiten maar openen.
[box type="shadow"]
Heilig jaar
Een heilig jaar of Jubeljaar is van oorsprong een oude Joodse traditie. In de katholieke kerk vond in het jaar 1300 voor het eerst een heilig jaar plaats. Doorgaans wordt er elke 25 jaar een heilig jaar gehouden. De laatste ‘reguliere’ viering was in 2000. De paus kan bij bijzondere gelegenheden ook tussentijds een heilig jaar afkondigen. Volgens de kerk is een heilig jaar een uitnodiging aan gelovigen om de verhouding met God en hun medemensen te vernieuwen. Het komende heilig jaar (van 8 december 2015 tot 20 november 2016) gedenkt de rooms-katholieke kerk de afsluiting van het Tweede Vaticaans Concilie, vijftig jaar geleden (8 december 1965). Het jaar zal in het teken staan van barmhartigheid. (Bron bisdom Roermond)
[/box]