Steun ons

Heilige deuren

11 november 2015
2 minuten

Begin dit jaar kondigde paus Franciscus voor 2016 een extra Heilig Jaar aan. Bij die gelegenheid wordt dan de heilige deur in de Sint-Pieter geopend, iets wat alleen in een heilig jaar gebeurt (voor het laatst in 2000). Ook de andere grote basilieken van Rome zullen in 2016 hun heilige deuren openen. In Nederland heeft het bisdom Utrecht drie deuren aangewezen als heilige deuren. Marinus van den Berg mist daarbij iets: “Geen deuren van asielzoekerscentra, van blijf-van-mijn-lijfhuizen, of de dubbelafgesloten deuren van de eenzaamheid”

Door Marinus van den Berg

 

Zouden niet alle deuren heilig moeten zijn.

Deuren die bescherming bieden aan de weerloze

Deuren die de vluchteling behoeden

Deuren die niet ingetrapt mogen worden

Deuren die de vreemde gastvrij ontvangen.

 

Zouden niet alle deuren heilig moeten zijn.

Deuren die weet hebben van barmhartigheid.

Deuren die opengaan voor de ontheemde

Deuren die brood aanreiken aan de hongerige

Deuren die niet kijken of je christen of moslim bent.

 

Zouden niet alle deuren heilig moeten zijn.

Deuren van huizen, scholen en gemeenschapshuizen

Deuren waar mensen aankloppen met hun vragen

Deuren waar mensen veilig hopen te zijn

Deuren die nieuwe ruimte aanbieden.

 

Deuren die in mijzelf zitten

Deuren die ik kan openen

Deuren die drempels naar de ander verlagen

Deuren van hoop die angst en wantrouwen ontgrendelen.

Is mijn deur heilig, heilzaam voor wie aanklopt?

Ik kreeg een schrijven van het aartsbisdom Utrecht. Drie deuren zijn aangewezen als heilige deuren in het kader van het jaar van de barmhartigheid. Deuren van eerbiedwaardige kerkgebouwen die nog aan sluiting zijn ontkomen. Geen deuren van krotten, kraakpanden, azielzoekerscentra, blijf van mijn lijfhuizen, van thomas-huizen of zorgboerderijen werden genoemd. Niet de onzichtbare deuren, de deuren in doodlopende steegjes, gevangenisdeuren of de dubbelafgesloten deuren waarachter zoveel eenzaamheid kan schuilen. Niet de innerlijke deuren die maar gesloten blijven.

Al die deuren noemen is misschien teveel gevraagd. Toch liep de brief een paar dagen met me mee. Het nieuws over vluchtelingen kruiste steeds mijn weg. Ik las over een gemeente die alleen maar christelijke vluchtelingen wil en ik hoorde Paus Franciscus die vraagt om iedere vluchteling als een persoon te zien en niet de rug toe te keren. Woorden die geen deuren sluiten maar openen.

 

Heilig jaar

Een heilig jaar of Jubeljaar is van oorsprong een oude Joodse traditie. In de katholieke kerk vond in het jaar 1300 voor het eerst een heilig jaar plaats. Doorgaans wordt er elke 25 jaar een heilig jaar gehouden. De laatste ‘reguliere’ viering was in 2000. De paus kan bij bijzondere gelegenheden ook tussentijds een heilig jaar afkondigen. Volgens de kerk is een heilig jaar een uitnodiging aan gelovigen om de verhouding met God en hun medemensen te vernieuwen. Het komende heilig jaar  (van 8 december 2015 tot 20 november 2016) gedenkt de rooms-katholieke kerk de afsluiting van het Tweede Vaticaans Concilie, vijftig jaar geleden (8 december 1965). Het jaar zal in het teken staan van barmhartigheid. (Bron bisdom Roermond)

 

 

 

 

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross