Steun ons

Goeie genade

20 juli 2020
2 minuten

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. "Dit is verdomme mijn huis!"

Door Paulien van Bohemen

“Nee, ik heb geen tijd voor een wandelingetje. Ik kan niet weg.” Annie zit aan de eettafel in de huiskamer van de afdeling. Ze heeft haar armen beschermend om een zwarte koffiekan heengeslagen. “Ik moet hier de orde bewaken, anders gaat het mis. Er is namelijk veel veranderd in de omgangsvormen. Vroeger kreeg ik bezoek, dat ik bij naam kende. Nu lopen er allemaal vreemden rond in mijn huis. Ze ploffen hier zomaar neer. En zich even voorstellen? Ho maar.” Annie kijkt strijdlustig. “Vroeger wachtten mijn genodigden beleefd op wat te drinken, en nu gaan ze gewoon zitten en vragen waar de koffie blijft. De brutaliteit. Als ik niet oplet, pakken ze het zelf. De koffie vliegt er dan doorheen. Dat laat ik niet gebeuren in mijn huis.”

Een medebewoner schuifelt op zijn pantoffels de huiskamer binnen. Hij gaat tegenover haar zitten. “Ik lust wel een bakkie,” zegt hij en strekt zijn rechterarm uit naar de koffiekan. Onmiddellijk geeft Annie hem een tik op zijn vingers. “Afblijven,” snauwt ze. “Ik heb je niet uitgenodigd, of wel soms? Ik ken je niet eens. Hoe durf je mijn huis binnen te dringen? En dan ook nog eens om koffie vragen? Heb je geen fatsoen geleerd van je moeder?” bijt ze hem toe. De man kijkt haar verschrikt aan. “Ja, maar, ik woon hier ook en ik zou best graag koffie lusten”, probeert hij. Annie werpt hem een vernietigende blik toe. “Hoezo, ik woon hier ook? Dit is verdomme mijn huis!” Trillend van woede staat ze op, pakt de koffiekan en klemt hem tegen haar borst. “Ga weg jij, mijn huis uit! Nu!”

Hulpeloos kijkt de man naar haar op. Annies gezicht staat nog steeds op onweer. Hij schraapt zijn keel, opent zijn mond om iets te zeggen, maar sluit hem weer. Dan staat hij op en sjokt met afhangende schouders de huiskamer uit. Langzaam zet Annie de koffiekan terug op tafel. Ze gaat zitten en legt haar armen weer om de kan. “Goeie genade”, verzucht ze. Dat ik dit nog allemaal moet meemaken op mijn oude dag.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

Betaalmethode
American Express
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa
 
Geen titel(Vereist)
cross