Steun ons

'Goed gesproken Jan Terlouw' - Videoboodschap van Gabriël van den Brink

16 december 2016
1 minuut

De 85-jarige voormalige politicus en schrijver Jan Terlouw raakte onlangs een gevoelige snaar met zijn tien minuten durende televisietoespraak in het programma De Wereld Draait Door.  Cultuursocioloog Gabriël van den Brink was een van de velen die onder de indruk raakte. Hij reageert met een opmerkelijke videoboodschap: "Goed gesproken Jan Terlouw".

Terlouw vergeleek de huidige maatschappij met die van vroeger en noemde als belangrijk verschil het toegenomen wantrouwen tegen de politiek en tegen elkaar. Dat gebrek aan vertrouwen is volgens hem de oorzaak van het populisme in de wereld. Terlouw deed ook een oproep aan politici om ‘integer’ te zijn: “Wees onkreukbaar, draag uit dat je er bent om het publieke belang te dienen”. In zijn reactie benoemt Van den Brink een aantal fundamentele oorzaken voor het gebrek aan vertrouwen en wijst hij wegen naar een oplossing.

Gabriël van den Brink (1950) studeerde filosofie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij promoveerde in 1995 op een historisch onderzoek naar de modernisering van het bestaan. Daarna deed hij cultuursociologisch onderzoek naar het moderne leven in Nederland. Vanaf 2005 volgde een benoeming als hoogleraar Maatschappelijke Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg. Hij was eveneens lector aan de Politieacademie in Breda. Momenteel werkt hij als zelfstandig onderzoeker en adviseur.

De videoboodschap kwam tot stand in samenwerking met de stichting Beroepseer. Directeur Thijs Jansen leidt Van den Brink in.

 

Zie hieronder de toespraak van Jan Terlouw waarop Van den Brink reageert:

 

En een item in het Jeugdjournaal naar aanleiding van Terlouws toespraak:

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross