Steun ons

Genoeg aan God

In de veertigdagentijd houden Annemarie van Diepen-Scheerboom en echtgenoot er een spartaans vastenritueel op na. Het leert haar dat je voor God zelfs je liefste gewoontes kunt laten varen. "Ik heb me nog nooit zo verbonden met God gevoeld."

Door Annemarie Van Diepen-Scheerboom

Ik heb me hier op de Bezieling al eens opgewonden over een weggegooid tuinschepje. Dit keer waren mijn paprikazaadjes aan de beurt! Nu denkt u vast, ach, dat verhaal kennen we al. Maar in deze veertigdagentijd heb ik er toch een wat ander licht op laten schijnen. Leest u dus vooral verder.

Paprikazaadjes

In het kader van  'leven in harmonie met de schepping', probeer ik wat te moestuinieren, ondanks dat we slechts een postzegel aan ruimte hebben. Nou ja, beter iets dan niets. Vorig jaar had ik paprikazaadjes gekocht en tot mijn grote verbazing bleken dat gewoon de zaadjes te zijn die je ook in een paprika aantreft die je zelf doorsnijdt. Achteraf logisch natuurlijk. Maar wanneer bedenk je nou zoiets, dat telkens als je een paprika doorsnijdt, je er wel tig paprika’s voor terug kunt krijgen.

Dit jaar zou ik niet zo belachelijk doen door mijn geld te verspillen aan zaad in een zakje. Ik zou gewoon zaad uit een paprika oogsten. Op internet had ik me wat ingelezen: je kunt binnen al rond deze tijd voorzaaien, bijvoorbeeld in een eierdoosje. Na het slachten van de paprika belandden de zaadjes dus keurig in een bakje dat ik samen met een lege eierdoos netje apart legde van onze groente- en fruitafvalhoop op het aanrecht. Klaar om gezaaid te worden.

Dit experiment zou superspannend worden, ware het niet dat een paar dagen later mijn hele voorbereiding verdwenen was. Het bakje waar de zaadjes in lagen lag ineens bij de afwas en de eierdoos bij het oud papier. Ik wist genoeg! Even navragen bevestigde mijn donkerbruine vermoeden: de zaadjes waren weg.

Vastenvoornemen

Nu is het simpel om nieuwe zaadjes te verkrijgen, maar toch moest ik even treuren om het verlies. Deze zaadjes hadden mijn superpaprikaplantjes kunnen worden. Het troostte me dat er ook een positieve kant aan zat. Vaak grijp ik ietwat afwijkende gebeurtenissen aan om er een column over te schrijven, al wist ik nog niet precies wat ik erover te vertellen had. Dat begon me pas een paar dagen later te dagen. Toen werd ik namelijk geconfronteerd met een 'vastenvoornemen' dat mijn man en ik in alle gekheid (waar zat ik met mijn hoofd?!) zijn aangegaan: in de vastentijd gaan we koud douchen! Iehk!

Misschien is dat voor sommigen appeltje eitje, maar u moet weten dat ik uit een traditie van langdouchen stam, waarbij mijn moeder vaak op de deur klopte als ik er weer eens veel te lang onder stond. Heerlijk, zo lekker warm! Alleen had ik toen nog niet het besef dat ik daarmee wel het milieu verkrachtte en de Groningers erbij. Nu dus lekker spartaans zonder gasgebruik.

Liefste gewoontes

In de vastentijd kun je ervaren dat zelfs als je je liefste gewoontes laat varen, je aan God genoeg hebt. Dit heb ik getest en ook al is koud douchen nog steeds niet mijn ding, je slaat er wel hard van aan het bidden. Het resultaat mocht er zijn: ik heb me nog nooit zo verbonden met God gevoeld tijdens mijn badkamerritueel en dit voelde heel goed!

En dan toch nog even over die paprikazaadjes: al verlies je dus zulke lieve schatjes, je warme douche, alles - ja, vast ook alles, als je Job (uit de Bijbel) mag geloven - God is meer dan genoeg!

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze drie kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Annemarie werkt als coach - zie coachemarie.nl - en ze schrijft columns voor zowel debezieling.nl als het Katholiek Nieuwsblad.
Ze studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross