Steun ons

Genoeg aan God

In de veertigdagentijd houden Annemarie van Diepen-Scheerboom en echtgenoot er een spartaans vastenritueel op na. Het leert haar dat je voor God zelfs je liefste gewoontes kunt laten varen. "Ik heb me nog nooit zo verbonden met God gevoeld."

Door Annemarie Van Diepen-Scheerboom

Ik heb me hier op de Bezieling al eens opgewonden over een weggegooid tuinschepje. Dit keer waren mijn paprikazaadjes aan de beurt! Nu denkt u vast, ach, dat verhaal kennen we al. Maar in deze veertigdagentijd heb ik er toch een wat ander licht op laten schijnen. Leest u dus vooral verder.

Paprikazaadjes

In het kader van  'leven in harmonie met de schepping', probeer ik wat te moestuinieren, ondanks dat we slechts een postzegel aan ruimte hebben. Nou ja, beter iets dan niets. Vorig jaar had ik paprikazaadjes gekocht en tot mijn grote verbazing bleken dat gewoon de zaadjes te zijn die je ook in een paprika aantreft die je zelf doorsnijdt. Achteraf logisch natuurlijk. Maar wanneer bedenk je nou zoiets, dat telkens als je een paprika doorsnijdt, je er wel tig paprika’s voor terug kunt krijgen.

Dit jaar zou ik niet zo belachelijk doen door mijn geld te verspillen aan zaad in een zakje. Ik zou gewoon zaad uit een paprika oogsten. Op internet had ik me wat ingelezen: je kunt binnen al rond deze tijd voorzaaien, bijvoorbeeld in een eierdoosje. Na het slachten van de paprika belandden de zaadjes dus keurig in een bakje dat ik samen met een lege eierdoos netje apart legde van onze groente- en fruitafvalhoop op het aanrecht. Klaar om gezaaid te worden.

Dit experiment zou superspannend worden, ware het niet dat een paar dagen later mijn hele voorbereiding verdwenen was. Het bakje waar de zaadjes in lagen lag ineens bij de afwas en de eierdoos bij het oud papier. Ik wist genoeg! Even navragen bevestigde mijn donkerbruine vermoeden: de zaadjes waren weg.

Vastenvoornemen

Nu is het simpel om nieuwe zaadjes te verkrijgen, maar toch moest ik even treuren om het verlies. Deze zaadjes hadden mijn superpaprikaplantjes kunnen worden. Het troostte me dat er ook een positieve kant aan zat. Vaak grijp ik ietwat afwijkende gebeurtenissen aan om er een column over te schrijven, al wist ik nog niet precies wat ik erover te vertellen had. Dat begon me pas een paar dagen later te dagen. Toen werd ik namelijk geconfronteerd met een 'vastenvoornemen' dat mijn man en ik in alle gekheid (waar zat ik met mijn hoofd?!) zijn aangegaan: in de vastentijd gaan we koud douchen! Iehk!

Misschien is dat voor sommigen appeltje eitje, maar u moet weten dat ik uit een traditie van langdouchen stam, waarbij mijn moeder vaak op de deur klopte als ik er weer eens veel te lang onder stond. Heerlijk, zo lekker warm! Alleen had ik toen nog niet het besef dat ik daarmee wel het milieu verkrachtte en de Groningers erbij. Nu dus lekker spartaans zonder gasgebruik.

Liefste gewoontes

In de vastentijd kun je ervaren dat zelfs als je je liefste gewoontes laat varen, je aan God genoeg hebt. Dit heb ik getest en ook al is koud douchen nog steeds niet mijn ding, je slaat er wel hard van aan het bidden. Het resultaat mocht er zijn: ik heb me nog nooit zo verbonden met God gevoeld tijdens mijn badkamerritueel en dit voelde heel goed!

En dan toch nog even over die paprikazaadjes: al verlies je dus zulke lieve schatjes, je warme douche, alles - ja, vast ook alles, als je Job (uit de Bijbel) mag geloven - God is meer dan genoeg!

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze vier kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Ze werkt als coach (zie coachemarie.nl) en schrijft columns voor de Bezieling. Ook richt ze zich als kerkcoach op veranderwensen op het kerkelijk vlak.
Annemarie studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Het water komt

Het water komt
Het water komt weer
De tanks komen
De tanks komen weer
De bommen vallen al
Steden worden vernietigd
Mensen in massagraven
Het wordt warmer
De asielzoekers komen
Er hangt dreiging in de lucht
De vacantie vluchten nemen toe
Binnenvaartschippers stoten te veel gassen uit
“God wil niet dat je liegt”
“’Ik ben streng voor mezelf en voor jou”’
Ik hoor het achter me in de bus.
Ik bid voor Oekraine
Voor al die mensen voor wie het water komt.
Al weet ik niet of het helpt.

Marinus van den Berg

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross