Steun ons

Geldig

28 oktober 2013
2 minuten

Paspoorten, doelpunten en contracten kunnen geldig of ongeldig zijn, maar liturgievieringen? Zeven ‘vormfouten’ had priester Harry Huisintveld gemaakt in de Witte-Donderdagviering. Geen zes, geen acht, maar zeven. Wat zal Onze Lieve Heer daarvan vinden? Zal hij net zo ontdaan zijn als bisschop Eijk?

Met het rode pennetje door gebedsteksten, disciplinaire maatregelen na erediensten?  Hoe denk je dan? Je denkt dan juridisch, als een rechter die een overeenkomst geldig of nietig kan verklaren en daartoe macht kan uitoefenen, desnoods met geweld. Maar kun je zo over het heilige denken? Lijkt de logica van de liturgie niet eerder op die van de kunsten dan op die van het recht? Die logica sluit oordelen niet uit. Een viering kan meer of minder geslaagd zijn, meer of minder waarachtig, ontroerend, diepzinnig, inspirerend of bevrijdend. Zoals ook een schilderij kan lukken, of mislukken, al dan niet diepgang kan hebben, nietszeggend of schokkend kan zijn.

Terwijl de kerk van bisschop Eijk zich vastdraait in ‘juridicisme’ broeit en gloeit er van alles aan de basis van de geloofsgemeenschap. Het aantal gemeenschappen dat kiest voor een ‘vrije opstelling’ groeit. In opdracht van Mariënburg, vereniging van kritische katholieken, bracht ik zeven van die ekklesia-gemeenschappen in beeld. Als er iets opvalt dan is het wel dat steeds meer gelovigen aan het dogmatisme en regelfetisjisme voorbij zijn. Ze gaan hun eigen gang en maken zich de do it yourself mentaliteit van dit moment eigen. Waar ging het ook al weer om, vragen zij zich af. Ging het niet om een blijde boodschap van hoop, over een leven dat sterker is dan de dood, over een ‘licht dat ons aanstoot in de morgen’? Ik ken Harry Huisintveld niet maar als het hem daarom gaat, zijn hem wat mij betreft heel wat liturgische ‘vormfouten’ vergeven.

Eerder gepubliceerd op de site van Mariënburg

Meer info over de kwestie Harry Huisintveld zie de site Dominicaans Nederland

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

  1. Goed om deze Mariënburg-publicatie te herpubliceren. Zelfs binnen de RK-kerk zal altijd sprake blijven van voortschrijdende inzichten. Ookal kan het soms enkele decennia duren. Paus Franciscus geeft velen de indruk dat een minder conservatieve en iets meer bezielende koers mag worden verwacht.

    Jezus Christus is, volgens de Heilige schriften zelf echter nooit roomser dan enige paus geweest... Sterker; in die tijd was het christendom zonder enige kerk en dit type ontmoedigende misverstanden. Hij of zij die zonder zonden is werpe de eerste steen. Jammer dat hoofdzaken net iets te vaak onder tal van bijzaken dreigen te bezwijken. Soms rest de legitieme vraag of Christus en zijn bezielde kerk wel voldoende recht wordt gedaan?

    1 K13. Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde.

    De vergeving waarmee je deze publicatie afsloot getuigt van liefde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross