Steun ons

Geheimtipp

24 juli 2019
3 minuten
Kasteel Wijlre.
Kasteel Wijlre.

In de tuinen van het kasteel Wijlre kun je ronddwalen en je laten verrassen door zorgvuldig gedoseerde moderne sculpturen. Die kunstwerken doen je even je oriëntatie verliezen. Of nee, zegt Eric Corsius: ze geven ons een oriëntatie terug, die we ooit zijn kwijtgeraakt.

Door Eric Corsius

Portret van Huis en Tuin met Winterterras en Snoeihout door Ineke Fortuyn.

Het gazon van de kasteeltuin is strak gemaaid. Zorgvuldig zijn her en der kunstwerken geplaatst. De plattegrond vermeldt een merkwaardige titel: 'Portret van Huis en Tuin met Winterterras en Snoeihout'.  Vanaf het pad kan ik het kunstwerk niet herkennen. De titel geeft daarvoor  dan ook weinig houvast. Waar moet ik op letten, om het werk te vinden?

Dan zie ik, aan de voet van een acaciaboom op de oever van de slotgracht, een slordig neergelegde takkenbos liggen, die het gazon ontsiert. Op kousenvoeten – mag het wel? – loop ik over het gras in de richting van het werk. Ik voel aan de twijgen. Ze zitten vast aan de grond en blijken van metaal te zijn. Deze takkenbos is dus het kunstwerk. Hij markeert een punt, van waaruit er een fraai uitzicht over het kasteeltje en de tuin mogelijk is. De intrigerende titel en het raadselachtige karakter van het object hebben me verlokt het pad te verlaten en hebben me even een mooi uitkijkje gegund.

Geheimzinnig

Het kasteel waar ik deze ontdekking doe is al even geheimzinnig als het kunstwerk. Het ligt, verscholen tussen bomen en hagen, langs de weg tussen Wijlre en Gulpen. Dankbaar gebruik makend van de coulissenwerking van het gulle groene landschap en de Limburgse heuvels, heeft het lang een teruggetrokken bestaan geleid. Ik ben opgegroeid in Limburg en werk al jaren in Klooster Wittem, op loopafstand van Wijlre. Toch moest ik onlangs uitdrukkelijk op het kasteeltje en op het eraan verbonden museum geattendeerd worden.

Vanuit een private collectie heeft zich hier in de laatste jaren een serieuze tentoonstellingsplek voor hedendaagse kunst ontwikkeld. De programmeurs kunnen beschikken over de  kasteeltuin, het koetshuis en een gedurfd ontworpen kunstpaviljoen. Het architectonische hart ervan is het zeventiende-eeuwse kasteeltje. Een ‘Geheimtipp’,  zoals de Duitsers zeggen.

De eigenaars hebben van de kasteeltuin geen ‘beeldentuin’ willen maken: de tuin is de gastheer voor zorgvuldig gedoseerde, moderne sculpturen, die zich bescheiden voegen in de structuur van deze tuin. Ook het ‘hedge house’ genoemde paviljoen van Wiel Arets past zich soepel aan en in. Net als het landschap eromheen, wordt de tuin gekenmerkt door de coulissenwerking van hagen en boompartijen. Wie erin rondwandelt, verliest elk besef van tijd en ruimte. Zo kun je er ongemerkt een paar uur in doorbrengen, ronddwalen in de letterlijke zin van het woord. De tuin is een vriendelijk labyrint.

Raadselachtige Afwezigheid

Het hierboven beschreven werk van Ineke Fortuyn past daar uitstekend in. Het brengt je even op een aangename manier in de war. En het ‘geeft te denken’. Het werk benadrukt een raadselachtige Afwezigheid. Wie heeft de bos daar neergelegd? Of heeft zij of hij hem niet neergelegd, maar laten liggen na het opruimen van het snoeihout, met de bedoeling hem later op te halen? Of is de takkenbos gewoonweg vergeten? Was de tuinier de tijd vergeten, toen zij of hij uitrustte onder de acaciaboom? Misschien waren er wel meer personen. Misschien waren het twee geliefden en zijn die in elkaars ogen verdronken, waardoor het opruimen van die takkenbos minder belangrijk en urgent werd. De slordig rondslingerende bos snoeihout vertelt, kortom, een verhaal met meerdere uitlopers en aflopen.

Ach. Uiteindelijk is de takkenbos natuurlijk gewoon neergelegd door Ineke Fortuyn. En ze doet, wat kunstenaars wel vaker doen: je voor een korte tijd even je oriëntatie laten verliezen. Ze zetten je ‘op het verkeerde been’. Misschien echter moeten we het anders zeggen. Kunstenaars  geven ons een oriëntatie en een richtingsgevoel terug, die we ooit zijn kwijtgeraakt. Wij mensen zijn juist  op de één of andere manier met het verkeerde been uit de wieg gestapt. En kunst kan ons weer op het goede been zetten: op het been van de verwondering. Uit de kortstondige wankeling, die de kunst lijkt te veroorzaken, komen we evenwichtiger tevoorschijn dan ooit.

 

https://kasteelwijlre.nl

Eric Corsius

Lees meer

Eric Corsius (1964) is theoloog en werkzaam voor religieuzen in Nederland en ommelanden. Eric woont in het cultureel en landschappelijk rijk bedeelde Roergebied. Hij is lid van diverse linkse kerken, maar bezondigt zich soms aan politiek-incorrecte ketterijen. Hij vindt van alles en ontdekt altijd nog meer. Voor de Bezieling verzorgt hij een cultuurrubriek.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Elisabeth Bax Domon, 248 blz., € 24,90
Pete Greig KokBoekencentrum, 284 blz., € 19.99.
Herman De Dijn Halewijn, 248 blz., € 22,50.
Tomáš Halík, KokBoekencentrum, 320 blz., € 27,99.
cross