Steun ons

Geestelijk slagveld - Hoe omgaan met radicale meningsverschillen?

Als je bij een gevoelig onderwerp heel anders denkt dan je vrienden of kennissen kan dat een knap lastige situatie opleveren. Dat ondervond Annemarie Scheerboom in haar strijd tegen wat ze ziet als een groot kwaad: abortus. Enerzijds wil ze niemand kwetsen, maar anderzijds wil ze staan voor haar diepe overtuiging en daarin gerespecteerd worden. Hoe ga je om met diepgaande meningsverschillen?

Door Annemarie van Diepen-Scheerboom

Afgelopen week heb ik iets meegemaakt dat me niet in de koude kleren is gaan zitten. Het heeft te maken met de Vastentijd. Aan die tijd zit immers de boodschap vast dat wij het kwade moeten bestrijden. Voor mij behoort abortus tot het kwaad en in het licht van de aanstaande verkiezingen heb ik via Facebook laten weten dat ik het belangrijk vind om een politieke partij te kiezen die abortus wil verbieden.

Ik ben benieuwd wat uw eerste reactie is als u dit leest. Schrikt u? Of bent u het met mij eens? Vindt u dit veel te radicaal en heb ik nu voor u afgedaan als veel te conservatief? Een aantal mensen in mijn omgeving reageerde in ieder geval ontsteld.

Respectvol

Met een goede bekende bijvoorbeeld sprak ik over wat we zouden gaan stemmen. Al snel kwam mijn Facebookpost over abortus ter sprake. Mijn kennis zei dat ze ervan schrok toen ze die zag. We hebben er vervolgens op een fijne manier over doorgepraat, de voors en tegens uitgewisseld, en we zijn er later zelfs nog een paar keer op teruggekomen. Die gesprekken verliepen steeds heel respectvol, hoewel we het niet met elkaar eens waren.

Bij ons laatste gesprek schoven er een paar anderen aan die lucht kregen van het onderwerp. De eerste die zich erbij voegde, had ook mijn Facebookpost gezien en vertelde dat zij er van geschrokken was dat ik er zo over dacht. Dat maakte haar verdrietig. Dat is natuurlijk nooit leuk, maar verder verliep de communicatie met haar heel fijn. Inmiddels sloot man David aan en mengden nog twee anderen zich in het gesprek. De sfeer sloeg al gauw om. Inhoudelijk kon het gesprek niet meer gevoerd worden, overschreeuwd als het werd door emotie.

Gekwetst

Toen iedereen een beetje bekomen was, zei  één van de twee die het laatste aanschoven dat hij het niet zo had moeten aanpakken. De ander zei dat ze gewoon haar mening gaf. Ze wilde er verder niet over praten. Ik vroeg haar of ze er een andere keer op wilde terugkomen. Dat wilde ze misschien, maar dat zou dan niet te lang zijn. Hierna werd het gesprek afgesloten.

Voor mij was het echter nog lang niet afgesloten. Ik was erg verdrietig en boos en kon niet begrijpen dat deze mensen, die ik toch regelmatig zag, zich op deze manier konden uitlaten. Ik vroeg me af wat hen bezielde om op zo’n grove manier te reageren. En dat laatstgenoemde dat nog normaal scheen te vinden ook.

Maar de vraag die mij nog het meest bezighield was: hoe moet ik nou verder met deze mensen omgaan? Ze hebben me erg gekwetst. Moet ik ze negeren als ik ze zie? Hooguit gedag zeggen? Of moet ik doen alsof het weer goed is? Dat klink me allemaal niet juist in de oren.

Twee kanten

Zoals ik al zei, we zitten vers in de Vastentijd waarin we moeten strijden tegen het kwaad. Als christenen pakken we onze munitie op en trekken ten strijde. Wij hebben namelijk een ijzersterk wapen: liefde. En die liefde laat me zien dat elk verhaal twee kanten heeft.

Zoals ik nu over de situatie denk is het als volgt: ik deed hetgeen dat ik dacht dat goed was (tegen abortus zijn en daar op mijn manier voor gaan staan); zij schrokken, zij deden wat zij dachten dat goed was (voor abortus zijn en daar op hun manier voor gaan staan) en toen schrok ík. De volgende stap is doen wat ik denk dat goed is: naar ze toe gaan en het uitpraten. Misschien dat er dan nog wat over en weer geschrokken wordt en op ieders manier ‘goed gedaan’, maar uiteindelijk zullen we elkaar vast weer zien te vinden.

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze vier kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Ze werkt als coach (zie coachemarie.nl) en schrijft columns voor de Bezieling. Ook richt ze zich als kerkcoach op veranderwensen op het kerkelijk vlak.
Annemarie studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

  1. Jouw standpunt lijkt ook mij wel heel radicaal! Een 'eerder genuanceerd' standpunt roept doorgaans minder scherpe reacties op. Ook ga je minder scherpe reacties krijgen indien je jouw mening verwoordt zonder deze te willen opdringen aan anderen (door bijvoorbeeld op te komen voor een wet die abortus voor iedereen verbiedt). Mensen kunnen ook bijzonder gevoelig zijn voor een mening die ingaat tegen iets wat bij één van hun dierbaren voorgevallen is (bv. een moeder wiens dochter abortus gepleegd heeft). Zelf ben ik altijd heel voorzichtig in het verwoorden van radicale standpunten. In jouw plaats zou ik proberen het gesprek opnieuw te openen door bv. te zeggen: "Ik heb gemerkt, aan jouw hevige reactie, dat ik jou heb gekwetst met mijn mening omtrent abortus. Dit was zeker niet mijn bedoeling. Ook ik voelde mij op mijn beurt gekwetst door jouw reactie. Misschien kunnen we daar nog eens over praten...".

  2. Ik vind het wel mooi dat je je standpunt in openheid verwoordt. Ikzelf denk anders over abortus, maar dat is niet zo belangrijk. Dat je in conflict komt met anderen, zelfs vrienden, is niet verwonderlijk. Het is een emotioneel thema. Schrik niet van het conflict! Het is beroerd om te merken dat niet iedereen de openheid heeft om het conflict te laten staan, en tegelijk de ander niet los te laten. Maar dat is de realiteit, misschien vandaag de dag wat meer dan vroeger, toen de omgangsvormen nog wat minder ruw waren. Maar we komen, denk ik, verder wanneer we bereid blijven om met de ander in gesprek te blijven, zelfs het risico te lopen ons standpunt te moeten bijstellen. En dat geldt niet alleen voor het thema van abortus.

  3. Goed dat je je duidelijk uitspreekt tegen abortus,. Ik zelf vind abortus moord, zonder dat ik de mensen veroordeel die het laten doen zo een 30.000 vrouwen in Nederland plegen per jaar abortus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross