Steun ons

Geen nieuws

20 juni 2022
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: Vrede. "Ik heb alleen goed nieuws."

Door Paulien van Bohemen

Ik hoef nooit na te blijven, let altijd goed op en mijn rapportcijfers zijn uitstekend. Ik zoek geen ruzie met mijn klasgenootjes. Ik vloek niet, en heb nog nooit een ander kind geschopt of geslagen. Ik ben het braafste kind van de klas. Ik maak geen kabaal of problemen. Dus val ik niet op en zien ze me amper staan. De juffrouw hoeft zich geen zorgen te maken, want het gaat gewoon altijd goed met mij. Ik ben een rustige leerling. Ik zou niet eens weten of de anderen mijn naam weten, zo stil ben ik. Mijn naam is Vrede.

Nee, dan mijn klasgenoot Oorlog. Hij is een kop groter dan ik en eist alle aandacht op. Omdat ie zo’n vervelend kind is, krijgt ie heel vaak straf. Op zijn rapport staat steeds een dikke onvoldoende voor gedrag. In de schoolpauzes heeft Oorlog het hoogste woord. Hij vertelt hele sterke verhalen. Over doden en gewonden, veel doden en gewonden. Over geld, veel geld. Over wapens en tanks, ook met grote getallen erbij. Al mijn klasgenoten staan te luisteren als Oorlog aan het woord is. Elke dag heeft ie wel een spectaculair nieuwtje.

Ik heb het wel eens geprobeerd, hoor, om iets bijzonders over mezelf te vertellen. Maar dat kan ik niet echt. Want wat kan ik zeggen over mij? Over stille, onzichtbare ik? Ik heb geen doden en gewonden, geen geld of wapens.
Ik heb wel eens geprobeerd om iets stoers te vertellen. Ik zei toen dat ik lekker veel meer mensen ken op de wereld dan Oorlog. Héél véél mensen. Mijn klasgenoten hoorden me niet. Misschien praatte ik te zacht.

Ik ben een stille, een muurbloempje. Ik ben doodnormaal, totaal niet bijzonder. Ik ben er gewoon, elke dag. Niemand kijkt op als ik over het schoolplein loop of in de schoolbanken schuif. Ik ben geen druktemaker zoals Oorlog, die alle aandacht vraagt. Ik ben niets nieuws onder de zon. Ik heb geen slecht nieuws, alleen goed nieuws. En goed nieuws is nu eenmaal geen nieuws.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.
Elisabeth Bax Domon, 248 blz., € 24,90
Pete Greig KokBoekencentrum, 284 blz., € 19.99.
Herman De Dijn Halewijn, 248 blz., € 22,50.
Tomáš Halík, KokBoekencentrum, 320 blz., € 27,99.
cross