Steun ons

Geen hemel

15 september 2020
2 minuten

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. "Gelukkig dat ze dood is, dan kan ze hem nooit van me afpakken."

Door Paulien van Bohemen

“Het valt wel, maar niet mee. Ik zit hier de hele dag naar de wolken te staren en verveel me te pletter.” Ze zit een beetje achterover gekanteld in haar rolstoel voor het grote raam in de huiskamer. “Ik heb te veel tijd om na te denken. Nou ja, om te piekeren eigenlijk. Ziet u die grote wolk?” wijst ze. “Zou daar de hemel achter zitten? Ik denk van wel. Over die hemel ben ik juist zo aan het tobben.” Ze plukt aan haar zwarte rok.

“U moet weten, dat mijn man dood is. Toen ik hem leerde kennen, was hij weduwnaar. Zijn eerste vrouw was een schoonheid. In de week nadat we getrouwd waren, werd ik ‘s nachts wakker om te plassen. Bleek de plek naast me leeg. Mijn man was niet op het toilet, dus ging ik hem zoeken. Ik vond hem in zijn studeerkamer, achter zijn bureau. Toen hij mij zag, leek hij te schrikken en stopte iets weg onder een stapeltje papieren. We zijn naar bed gegaan en toen hij weer sliep, ben ik gaan kijken. Het bleek een foto van zijn overleden vrouw te zijn. Ze stond er prachtig op. Ik durfde er de volgende dag niet over te beginnen. Sindsdien was hij wel vaker lang uit bed. Ik vond dat niet fijn, maar ik wilde niet zeuren, dus hield ik mijn mond. Weet u, ik heb stiekem best vaak gedacht: ‘Gelukkig dat ze dood is, dan kan ze hem nooit van me afpakken.’”

Ze plukt fanatieker aan haar rok. “Maar sinds hij dood is, ben ik vreselijk bang. Bang, dat die twee elkaar hebben teruggevonden daarboven. Dat zij samen dolgelukkig zijn en dat hij me compleet is vergeten. Hoe moet dat met mij als ik straks doodga? Ga ik door de hemelpoort en wat zie ik? Juist ja, die twee samen op een bankje, innig verliefd. En ik heb het nakijken. Oh, ik kan wel janken als ik eraan denk. Ik ben er elke dag mee bezig.” Ze kijkt weer naar buiten. De wolk is inmiddels voorbij gedreven. “Ten einde raad bid ik soms, dat er helemaal geen hemel is. Dat zou me een hoop leed besparen.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.
Elisabeth Bax Domon, 248 blz., € 24,90
Pete Greig KokBoekencentrum, 284 blz., € 19.99.
Herman De Dijn Halewijn, 248 blz., € 22,50.
Tomáš Halík, KokBoekencentrum, 320 blz., € 27,99.
cross