Steun ons

Geen droeftoeter

23 juni 2018
2 minuten

Paulien van Bohemen is pastor in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven daar. “Als u mij wilt verexcuseren, ik moet weer verder met de boekhouding."

Door Paulien van Bohemen

“Het spijt me zeer, dat ik niet in de kerk was vanmorgen. Dat had niet mogen gebeuren. Normaal overkomt me dit niet. Ik heb nooit een mis overgeslagen. Zeker niet toen ik nog in een Gregoriaans koor zong. Maar ik was later uit bed vanmorgen. Ik kon niet slapen, omdat ik ruzie kreeg bij het sjoelen gisterenavond. Er was een vrouw die vals speelde. Ze telde haar punten verkeerd op. Je moet wel eerlijk spelen. Nou, toen werd ze boos. Ze noemde me een dikke pummel en wat al niet meer. Ongehoord. Het ergste is, dat ze hier recht tegenover me woont. Nee, ik blijf vandaag op mijn kamer, want ik wens haar niet tegen te komen. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel, kan ik rustig verder met de administratie van de zaak.”

Kreunend werkt hij zichzelf omhoog en schuifelt achter zijn rollator naar zijn eikenhouten bureau. Hij trekt de middelste la open, pakt er een langwerpig zwart leren boek uit, legt het op zijn rollator en loopt weer naar zijn stoel. Nadat hij puffend is gaan zitten, legt hij het op schoot, slaat het halverwege open en zet zijn leesbril op het puntje van zijn neus. Zijn wijsvinger glijdt over de bladzijde. “De jaarcijfers van vorig jaar. Ik heb ze bijna op orde. Ik ben heel accuraat. Wist u dat ik zeven boekhouddiploma’s heb? Zonder diploma’s ben je nergens.” Met een tevreden glimlach bladert hij verder door de reeksen getallen.

Dan dwarrelt er iets uit het boek. Een wit servetje. Ik geef het hem. Voorzichtig vouwt hij het open. “Dat is waar ook, hier heb ik mijn diagnose opgeschreven.” Hij duwt zijn leesbril iets verder op zijn neus en leest de woorden bijna plechtig voor: “vasculaire dementie.” Hij zakt achterover in zijn stoel en zet zijn leesbril af. Een zucht ontsnapt aan zijn mond. “Een tijdje geleden zijn mijn hersenen door elkaar geschud. Ze zeggen dat ik plotseling agressief werd. Dat mijn vrouw naar de buren is gevlucht. Maar of dat echt waar is? Ik moest in ieder geval halsoverkop hierheen. Hij kijkt me met een frons aan. Tot wanneer zit ik hier eigenlijk? En als ik vrijkom, heb ik geen adres om naartoe te gaan, want mijn eigen vrouw is potdorie bang voor me.” Hij haalt zijn neus op en steekt zijn borst naar voren. “Klaar nu Rudolf, niet de droeftoeter gaan uithangen.” Hij knikt me vriendelijk toe. “Als u mij wilt verexcuseren, ik moet weer verder met de boekhouding. Mag deze oude man u nog een wijze raad geven? Bewaar altijd de orde in het leven.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross