Steun ons

Gedane zaken

24 juni 2019
2 minuten

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. "Wie waren wij om de bevolking daar het leven zuur te maken?"

Door Paulien van Bohemen

“Ik denk, dat de directie u heeft gestuurd om mij te bemoedigen, klopt dat? Ze draaien hier de godganse dag cd’s van die man uit Limburg, ik kan er niet meer tegen.” Hij gebaart naar twee gemakkelijke stoelen in een nisje op de gang, loopt erheen en gaat zitten. “Jij lijkt me iemand die de blijde boodschap komt brengen. Daar heb ik tenminste wat aan. Nou, zeg het maar: vrede op aarde voor alle mensen of zoiets? Was dat maar waar, trouwens. Al die gebalde vuisten en rake klappen; van oorlog gaat de wereld naar de sodemieter. Ik kan het weten, hoor. Ik heb als jongeman twee jaar in Indië gediend. Ik kon het gewoon niet; schieten op de mensen daar. Dus schoot ik over hun hoofden. Toen moest ik wat anders gaan doen, want de sergeant vond dat ik er niks van kon.” Hij schudt zijn hoofd. “Het zijn mensen, net als wij. Geen vijanden. Als ze me zagen, waren ze doodsbang. Dat vond ik erg, heel erg, want ik ben geen man van geweld. Ik draaide sjekkies voor de Indiërs. Zo maakte ik een beetje vrede. Dat vonden ze wel mooi, geloof ik. Maar ik durfde dat alleen als mijn kameraden niet keken.” Zijn gezicht betrekt. “Wie waren wij om de bevolking daar het leven zuur te maken? Om daar binnen te vallen, hun theeplantages leeg te plukken en de boel te domineren? Het was een schande.”

In gedachten verzonken trekt hij met zijn wijsvinger denkbeeldige lijnen over de bruine armleuning. “Ja, de blijde boodschap, die hadden we daar moeten brengen, niet onze wapens en alle idioterie. In die twee jaar heb ik wel honderd keer op het punt gestaan om naar mijn sergeant toe te gaan en te zeggen: ‘Ik doe dit niet meer, zet me maar op de boot terug naar Nederland.’ Maar ik durfde het niet. Was ik te laf? Ik ben nooit zo’n dappere jongen geweest. Iets met zaken die gedaan zijn, daar is toch een spreekwoord van?”

Hij staart een tijdje peinzend voor zich uit. Dan staat hij op. “Nu laat ik u achter, want als ik weer tegen u begin te praten, zeg ik waarschijnlijk hetzelfde als net.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross