Steun ons

Gedachtevlucht

1 april 2019
2 minuten

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Zij tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. "Mama houdt meer van mij, Cor."

Door Paulien van Bohemen

In de tuin hipt een mannetjesmerel heen en weer over de voedertafel. Hij ontdekt een halve appel en begint er verwoed in te pikken. Ze zit in haar rolstoel voor het raam, en volgt zijn bewegingen. “Ik ben de liefste”, prevelt ze. “De liefste ben ik.”

De merel steekt zijn oranje snavel even in de lucht, blikt om zich heen en hakt weer verder. Plotseling gaat ze rechtop zitten en steekt twee vuisten in de lucht. “Weg jij, Cor, ga weg, ga dood jij, dood, dood”, sist ze. Gealarmeerd vliegt de merel op en gaat een eindje verderop in de top van een berk zitten.

“Vlieg niet weg”, roept ze met overslaande stem. “Moedertje, moedertje, hier ben ik. Naar mij, alleen naar mij, mij alleen, mij, mij, mij. Mama houdt meer van mij, mama houdt van mij, Cor.”

Een koolmees landt op een netje zonnebloempitten dat aan de voederplank hangt. Met zijn zwarte kraaloogjes inspecteert hij het menu.

“Ik ben liever dan… dan liever…Van mij houden alleen, houden van mij alleen, mij houden van, mij houden, houden mij alleen”, gilt ze. “Domme, stomme, kromme Cor, van mij meer, het meeste, het meer, lekker het allermeest, het meester aller.” Een schaterlach. Ze maait wild met haar armen door de lucht, een felle blik in haar ogen.

“Mama mij met blij, blij met mij, blijer met mij”, herhaalt ze, terwijl ze zachter begint te praten. Totdat ze zwijgt. Ze laat haar armen zakken. Hijgend valt ze terug tegen de rugleuning van haar rolstoel.

Na een poosje komt haar ademhaling tot rust. Ze zucht een paar keer diep. Stilte daalt neer in haar kamer. Dan schudt ze zachtjes haar hoofd en begint te snikken. Ze slaat haar handen voor haar ogen. “Och Heer, ik ben niet waard op te stijgen naar uw hemel, ik vlieg in woord en gedachte, door mijn grote schuld, vergeef me, vergeef me”, fluistert ze.

Dan staart ze weer naar buiten. Haar ogen dwalen. In de tuin staat de voederplank er inmiddels verlaten bij.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross