Steun ons

Gebruiksaanwijzing ontbreekt

28 maart 2022
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: geluk. "Ik kan behoorlijk ongrijpbaar zijn."

Door Paulien van Bohemen

De hele wereld is op zoek naar me. Alle mensen verlangen naar mij. Wat zoeken ze in me, en waar en wanneer precies in hun leven?

De mensheid doet erg gewichtig over mij. Sinds mijn bestaan, heeft men telkens een ander idee van wat ik ben. Hoge heren als Boeddha en Plato hebben over mij gedacht en gedoceerd, en ook de gewone mens mijmert over mij.

Velen kunnen mij nauwelijks definiëren. De mensen kunnen eerder zeggen wat ik niet ben: ik ben niet hetzelfde als genot of plezier. Of ze kunnen hooguit stamelen, dat ik een ‘soort gevoel’ ben.

Mensen kunnen me niet precies onder woorden brengen en hebben verschillende ideeën en verwachtingen van me. Maar het grappige is: bijna iedereen kan mij wél een cijfer geven. Wat voor rapportcijfer van 1-10 zou je mij geven in je leven? Wedden, dat je daar niet bijster lang over hoeft na te denken?

En tegelijk ben ik niet te vangen in een tabel of grafiek. Vaag hè? Geloof me. Nee, geluk zijn is heus geen pretje. Ik word soms moe van mezelf.

Even serieus: ik ben waarschijnlijk het hoogste doel in een mensenleven. Zo veel mensen bidden en zoeken naar, smeken om en hopen op mij. Dat maakt me best trots, en ook wel bang. Kan ik wel voldoen? Want ik ken mezelf: ik kan behoorlijk ongrijpbaar zijn. Ik, die me soms moeilijk laat vinden in het leven, in woorden. Dat doe ik niet expres.

Ach ja, ik kan er ook niks aan doen, denk ik tegenwoordig steeds vaker. Ik ben gewoon onhandig ontworpen. Ik ben namelijk nergens te koop, wel overal verkrijgbaar en tóch soms zo vreselijk onvindbaar.

Bovendien ontbreekt mijn gebruiksaanwijzing, en ben ik steeds weer anders verpakt. Je zult het naar eigen inzicht een beetje moeten uitvogelen met me. Maar met geduld, aandacht en telkens opnieuw proberen als ik niet meteen 'werk', kom je een heel eind.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross