Steun ons

Ga!

18 juli 2018
3 minuten

Mystici kunnen soms scherp uit de hoek komen. Zoals Meester Eckhart: "Wat je vertrouwd is, is je vijand." Scherp maar waar, zegt Marga Haas. "Opruimen, dus. Elke dag weer. Je blik naar binnen richten." In alle mildheid waarnemen wat jouw handelen, spreken en denken bepaalt. Begrijp het en het zal zijn greep op jou verliezen.

Door Marga Haas

Bij Genesis 12,1

‘Ga!’ Het eerste woord van God tegen Abram. ‘Ga – uit je land, uit je familie, uit het huis van je vader naar het land dat ik je zal laten zien.’ Een klein woordje is het, maar met grote gevolgen. Abram moet al wat hem vertrouwd is, al wat hem eigen is, verlaten om het land te kunnen gaan zien dat God hem wil laten zien. Een klein woordje, een grote stap.

Ga! Een eerste stap op de geestelijke weg: geroepen worden. Zonder die roeping, zonder die uitnodiging, zou een mens nooit op weg gaan. Want het is verre van comfortabel om weg te gaan, om te verlaten, om achter je te laten al wat vertrouwd en eigen is. Maar zonder dat kan het niet.

Elke dag

Maar niet alleen de eerste stap is een antwoord op Gods ‘Ga!’ Als je serieus werk maakt van je geestelijke ontwikkeling, moet je elke dag opnieuw antwoord geven op die oproep – en gaan. Elke dag opnieuw ervoor kiezen het vertrouwde achter je te laten en een stap te zetten richting dat land dat jij nog niet kent, maar dat God jou wil laten zien.

Meester Eckhart weet er ook van: ‘Wat je vertrouwd is, is in feite je vijand.’ Scherpe woorden, maar voor degene die de geestelijke weg wil gaan, zeer waar. Wat jij kent, wat jij koestert, wat eigen is aan je, dat zit je in de weg om ruimte te worden voor God, om je leeg te maken, open, ontvankelijk. Er zit zoveel in jou dat je blik vertroebelt. Als je daarvan geen afscheid neemt, zul je nooit de heldere blik verkrijgen die je nodig hebt om dat land te zien, om te gaan zien wat God jou wil laten zien. De geestelijke weg gaan is voortdurend afscheid nemen van het vertrouwde, van dat wat jou aan je oude leven bindt – en een stap nemen in de richting van je nieuwe leven, je wedergeboorte.

Onder ogen zien

Opruimen, dus. Elke dag weer. Je blik naar binnen richten, onder ogen zien wat daar allemaal leeft en werkt. Onder ogen zien hoe dat jou stuurt en drijft. Wat het jou doet zeggen, wat het jou laat doen. Neem het in alle mildheid waar, hoe het jouw handelen, spreken en denken bepaalt, begrijp het – en het zal verdwijnen. Oplossen. Zijn greep op jou verliezen.

Elke dag weer is het werken om al dat vertrouwde, dat jou beperkt, onder ogen te zien en te laten gaan. Maar elke dag weer mag je je geroepen weten om die weg te gaan. ‘Ga, mens, verlaat al wat je vertrouwd is en je komt in het land dat ik je zal laten zien.’

--------------

Marga Haas publiceert elke twee weken een korte overweging bij een bijbeltekst op haar blog ‘Parelduiken in de bijbel’. Zie: www.margahaas.nl

Stiltedag

Op zaterdag 1 september leidt Marga Haas een stiltedag in Middelburg. Een dag in stilte doorbrengen zuivert de ziel. Een soort innerlijke schoonmaak. De stiltedag vindt plaats in het Stadsklooster i.o. in Middelburg. De dag is eenvoudig van opzet. Deelnemers beginnen met een ochtendgebed in de kapel en sluiten af met een middaggebed. Tussendoor zit de groep bij elkaar om te mediteren. Een korte stiltewandeling staat ook op het programma.

Datum: zaterdag 1 september, 10.00-15.30 uur (inloop vanaf 9.30 uur)
Locatie: Simpelhuys, Simpelhuisstraat 12, Middelburg
Kosten: € 25,- (incl. koffie, thee en soep)
Aanmelding: Henk Goudzwaard via stadsklooster@zeelandnet.nl
Informatie: www.margahaas.nl

Marga Haas

Lees meer

Marga Haas (1972) is werkzaam als geestelijk verzorger in een hospice, geeft retraites in Dominicanenklooster Huissen, schrijft een tweewekelijkse blog (zie www.margahaas.nl) en zorgt voor man en twee kinderen. In alle werkzaamheden probeert zij de stilte en de eenheid te bewaren en de geestelijke weg te gaan. Een weg van vallen en opstaan! Op de Bezieling publiceert zij elke maand een korte overweging bij een bijbeltekst. Motto: ‘Silence is the language of God. All else is poor translation.’ (Rumi)

Meer van deze auteur

1 2 3 25

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van deze auteur

1 2 3 15

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross