Steun ons

Franciscus op je smartphone - Vlaamse minderbroeders lanceren app Fr@elli

20 mei 2022
2 minuten

Kennismaken met de franciscaanse spiritualiteit kan vanaf nu op geheel eigentijdse wijze via de app Fr@elli. De lancering vond plaats vanuit Detroit (VS) op  20 mei 2022.

Ben je nieuwsgierig naar wat franciscaanse spiritualiteit inhoudt? Zoek je inspiratie of bezinning in je dagelijkse leven? Dan is de app Fr@elli misschien iets voor jou. Met behulp van een smartphone kan nu iedereen waar ook ter wereld kennismaken met het franciscaanse leven in zijn diverse vormen. Fr@elli biedt een variatie aan teksten, beelden, podcasts en filmpjes. De app is zowel Nederlands- als Engelstalig. Hij inspireert door woord, beeld en getuigenis en nodigt mensen uit tot verstilling en zelfonderzoek.

De app telt zeven modules die elk verwijzen naar een grondervaring van Franciscus (armoede en mogelijkheden, angst en vertrouwen, vreugde en dankbaarheid, broederlijkheid en nederigheid).

De applicatie wil de gebruiker echter niet alleen in contact brengen met woorden en beelden, maar ook met elkaar. Vandaar de naam Fr@elli, uitgesproken op zijn Italiaans ‘Fratelli’, broeder.

Beleving en verdieping

De applicatie is ontwikkeld door de pastorale eenheid Sint-Franciscus (in het Vlaamse Hoogstraten-Rijkevorsel) en de kapucijnengemeenschap in Meersel-Dreef. Eerder, in 2019, nam hetzelfde team het initiatief tot inrichting van het Franciscaans Belevingscentrum in Meersel-Dreef, waar in zeven ruimtes het dagelijkse leven van een kapucijn en dat van Franciscus van Assisi te zien en te ervaren zijn. De app sluit daarop aan en verdiept deze beleving. De Vlaamse minderbroeders willen zo mensen over de generaties heen aanspreken door te getuigen van een franciscaanse spirit die nog altijd actueel is.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van de app  kwam tot stand door een subsidie van het Porticusfonds Space4Grace en werd uitgevoerd door het softwarebedrijf Tapston.

Dynamische app

Fr@elli is geen statische app. Regelmatig komen er vernieuwende bezinningsimpulsen bij. Bovendien kunnen klassen, catecheten en andere groepen die het Belevingscentrum in Meersel-Dreef aandoen een aanbod op maat krijgen. Zij kunnen hun eigen notities opslaan, posten en delen met andere bezoekers. Zo kunnen bezoekers elkaar inspireren, bezielen en op ideeën brengen om in het voetspoor van Franciscus te stappen.

Lancering

De app Fr@elli is gratis te downloaden via de Apple-store voor iPhone en via Google Play-store voor Android. De lancering vond op 20 mei 2022 plaats.

Zie voor het launch event (lancering): fratelli.capuchins.be

Downloads

iPhone iOS: https://apps.apple.com/be/app/fr-elli/id1590760570

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tapston.fratelli

 


Bron: www.minderbroedersfranciscanen.net

 

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross