Steun ons

Feest van de leegte

28 maart 2018
3 minuten

Stel Jezus had in onze tijd geleefd. En je zou alle vertrouwen in hem gesteld hebben, je diepste verlangen naar bevrijd leven. Wat een deceptie, wat een leegte nu hij er niet meer is. Precies bij die leegte begint het Paasfeest, zegt Marga Haas. Het besef breekt door dat je ruimer kunt zien dan je gemis. "We leren langzamerhand niet meer te zoeken naar Hem, maar naar hoe Hij zich laat ontmoeten. We leren langzamerhand ontdekken dat Hij dan wel niet lichamelijk onder ons aanwezig is, maar dat dat niet betekent dat zijn kracht niet gevoeld kan worden."

Door Marga Haas

Pasen is het feest van de leegte. In de ochtend de ontdekking dat het lichaam van Jezus verdwenen is uit zijn graf. En op Golgotha staart een leeg kruis ons aan. Jezus is er niet. Hij laat leegte achter. En precies dat vieren we.

Leegte!? Is dat iets dat gevierd moet worden? De leerlingen waren diep bedroefd. Ontgoocheld. En zovelen hoopten nog op genezing, op een wonder, op de inspiratie en de hoop die Hij kon geven. Dat alles – afgesneden. Stel je voor dat Hij in deze tijd had geleefd en dat je je hoop en vertrouwen op Hem had gesteld. Je wist dat Hij je kon geven wat je ten diepste verlangt: te leven bevrijd van pijn, bevrijd van duisternis, bevrijd van terughoudendheid. Je hoop in één keer vervlogen omdat Hij er niet meer is.

Ja. Dat is precies wat we vieren. Elk jaar weer. Want zolang wij onze bevrijding verwachten van deze ene mens, leggen wij onszelf vast. We hebben voor ogen door wie en hoe ons heil tot ons komt. We hangen ons bestaan op aan wat die ene mens ons kan bieden. Maar daarmee verblinden we onszelf. Onze blik is alleen gericht op Hem, en we zien niet wie zich náást Hem bevindt en wat zich daar afspeelt. En daarom is die lege plek zo heilzaam. Het verbreedt onze vernauwde focus. We leren langzamerhand niet meer te zoeken naar Hem, maar naar hoe Hij zich laat ontmoeten: in anderen, in een woord, in een gebaar. We leren langzamerhand ontdekken dat Hij dan wel niet lichamelijk onder ons aanwezig is, maar dat dat niet betekent dat zijn kracht niet gevoeld kan worden. Waar mensen elkaar bemoedigen en opbouwen, elkaar hoop en inspiratie geven, brood met elkaar delen.

Juist door een leegte achter te laten, kan Christus in volle glorie opstaan onder ons: in een bevrijdende lach, een goed gekozen woord, een betekenisvolle stilte. Ik wens u een goed leegtefeest!

 

Marga Haas publiceert elke twee weken een korte overweging bij een bijbeltekst op haar blog ‘Parelduiken in de bijbel’. Zie: www.margahaas.nl

Op zaterdag 23 juni leidt Marga Haas een stiltedag in Middelburg. Een dag in stilte doorbrengen zuivert de ziel. Een soort innerlijke schoonmaak. De stiltedag vindt plaats in het Stadsklooster i.o. in Middelburg. De dag is eenvoudig van opzet. We beginnen met een ochtendgebed in de kapel en sluiten af met een middaggebed. Tussendoor zit de groep deelnemers  bij elkaar om te mediteren. Een korte stiltewandeling staat ook op het programma.

Datum: zaterdag 23 juni, 10.00-15.30 uur (inloop vanaf 9.30 uur)
Locatie: Simpelhuys, Simpelhuisstraat 12, Middelburg
Kosten: € 25,- (incl. koffie, thee en soep)
Aanmelding: Henk Goudzwaard via stadsklooster@zeelandnet.nl
Informatie: www.margahaas.nl

 

Marga Haas

Lees meer

Marga Haas (1972) is werkzaam als geestelijk verzorger in een hospice, geeft retraites in Dominicanenklooster Huissen, schrijft een tweewekelijkse blog (zie www.margahaas.nl) en zorgt voor man en twee kinderen. In alle werkzaamheden probeert zij de stilte en de eenheid te bewaren en de geestelijke weg te gaan. Een weg van vallen en opstaan! Op de Bezieling publiceert zij elke maand een korte overweging bij een bijbeltekst. Motto: ‘Silence is the language of God. All else is poor translation.’ (Rumi)

Meer van deze auteur

1 2 3 25

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van deze auteur

1 2 3 15

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross