Steun ons

Erik Borgman 'visiting professor' aan Doopsgezind Seminarium

3 juni 2015
1 minuut

De hoogleraar theologie - en Bezielingcolumnist - Erik Borgman is benoemd tot visiting professor aan het Doopsgezind Seminarium. De komende twee studiejaren zal hij een dag per week de wisselleerstoel Vrijzinnige Theologie bekleden. Borgman blijft daarnaast verbonden aan de Universiteit van Tilburg, waar hij werkzaam is als hoogleraar theologie.

Het Doopsgezind Seminarium, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is het academische opleidingsinstituut van de doopsgezinde geloofsgemeenschap in Nederland. Met het instellen van de wisselleerstoel wil het seminarium zich bezinnen op de positie en rol van de vrijzinnigheid in een geseculariseerde tijd.

De aanstelling is opvallend omdat Borgman zich altijd verzet heeft tegen het predikaat ‘vrijzinnig’. “Ik vind de tegenstelling tussen ‘vrijzinnig’ en ‘orthodox’ niet de juiste manier om naar theologische posities te kijken”, schrijft hij. “Ik beschouw mijzelf als iemand die orthodox wil zijn en steeds zoekt naar wat dat in de huidige situatie inhoudt.”

Erik Borgman (1957) is lekendominicaan en hoogleraar theologie van de religie, in het bijzonder het christendom, aan de Universiteit van Tilburg. Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan, veelal op het snijvlak van religie en samenleving of over het publieke belang van religie en christendom. Daarnaast mengt Borgman zich regelmatig in het publieke debat. In 2012 werd hij om die reden uitgeroepen tot Meest Spraakmakende Theoloog. Een aantal jaar eerder, in 2008, werd hij door Vrij Nederland onder de twaalf meest innovatieve denkers van Nederland geschaard.

 

Bron: IKON-Kerknieuws/Dominicanen.nl

 

Columns van Erik Borgman

Interview met Erik Borgman

 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross