Steun ons

En ze leefden nog lang en gelukkig

6 mei 2022
5 minuten

Van je leven een sprookje maken, dat kan gewoon, zegt Lisette Thooft. Maar anders dan je in eerste instantie misschien denkt. "Hoe onze levens ook lopen, we kunnen onze innerlijke prins en prinses met elkaar verbinden."

Door Lisette Thooft

Hier zie je mijn grootmoeder Nellie Brantsma, twintig jaar jong, met haar bruidegom Jan Thooft, op hun trouwdag in 1914 in Penang, toenmalig Nederlands Indië. Ze hoopte natuurlijk op een lang en gelukkig huwelijk.

Maar niet lang nadat mijn vader was geboren in 1919, verliet Jan zijn gezin om fortuin te maken in Amerika. Dat mislukte en hij stierf ergens onderweg. Zij bleef achter met de baby, zonder een cent. Ze is nooit hertrouwd; ze werkte als huishoudster en gezelschapsdame, ze rooide het op een of andere manier.

Hem heb ik dus nooit gekend. Zij is 93 geworden en ze was een fijne oma. Ik bewonderde haar stijl: met plakband en elastiekjes, bij wijze van spreken, wist ze het chic te maken om haar heen. We waren allemaal dol op haar kookkunst en haar humor en nu ik zelf oma ben, zie ik hoeveel ik geleerd heb van haar laconieke levensaanvaarding. Haar huwelijk kun je tragisch noemen, maar haar leven zeker niet.

Sprookjes

In sprookjes is de bruiloft meestal het eind van het verhaal. Prins en prinses trouwen en dan leven ze nog lang en gelukkig.

Ha ha, sprookjes...

Nee hoor, dat  kunnen wij ook. Hoe onze levens ook lopen, we kunnen onze innerlijke prins en prinses met elkaar verbinden, in het echt. Daarna leven we lang en gelukkig. Echt. Daar gáán die sprookjes eigenlijk over.

Je innerlijke prins is je bewustzijn. Je innerlijke prinses is je gevoel. Als je je gevoel wakker kust met je bewustzijn, waardoor je bewustzijn gevoelig wordt, ben je meer aanwezig in het hier en nu. Dan raast de tijd niet meer zo snel voorbij. Je bént er namelijk. Dus je leeft meer en daardoor voor je gevoel langer, ongeacht hoe oud je wordt.

Innerlijke bruiloft

Die innerlijke bruiloft is het Grote Werk uit de alchemie. Uiterlijke liefdesrelaties zijn het kleine werk. In mijn leven gaat het duidelijk om het eerste. Vele mannen kwamen en gingen en mijn leven alleen voelt steeds rijker en meer vervuld. Er is ooit een boek geschreven door een psycholoog, Douwe Draaisma, Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Een interessant boek, maar dat het leven sneller gaat, is helemaal niet mijn ervaring. Integendeel; ik ben steeds meer aan het vertragen, onthaasten, langzamer gaan leven, hoe meer ik me bewust ben van wat ik voel: de tijd rekt eerder uit.

Er komt een gloed in je leven als je er werkelijk bent, een warme glans die een dieper soort geluk brengt

'Er zijn' is waarvoor we gekomen zijn, hier op aarde, daarom maakt het gelukkig – zelfs al is het moeilijk en pijnlijk. Er komt een gloed in je leven als je er werkelijk bent, een warme glans die een dieper soort geluk brengt.

Sprookjes en mythen uit oeroude tijden zijn archetypische verhalen die je symbolisch moet begrijpen. Daarom is het ook totale onzin om feministische sprookjes te verzinnen waarin de prinses lelijk is bijvoorbeeld, of te paard een prins gaat versieren.

De prinses is mooi omdat ons aangeboren gevoel mooi is, zuiver en nobel. En het is doorgaans het bewustzijn dat het gevoel redt, wakker kust of terugvindt na een lange zoektocht.

Assepoester

In onze kindertijd is ons gevoel vaak onderdrukt, verwaarloosd of slecht behandeld. Vandaar al die prinsessen die aanvankelijk assepoester moeten zijn, die van het hof verjaagd worden of het bos in gestuurd, die jarenlang zwijnen moeten hoeden, bij dwergen aankloppen, nou ja vul maar in. Op onderbewust niveau herkennen we daarin iets: ook in ons schuilt een hoogstaand gevoel dat niet de ruimte, de aandacht en de zorg gekregen heeft die het verdiende. We zijn allemaal uit ons innerlijk thuis verjaagd – als je ouders het niet deden, kreeg de school het wel voor elkaar. We zijn vertrokken uit ons lichaamsgevoel, weggemept of weggevlucht omdat het allemaal veel te pijnlijk was. Ons hart was nog niet groot genoeg.

Kikker

De prins is niet altijd meteen prins. Vaak is de held een gewone volksjongen, meestal de derde broer die de anderen maar dom vinden; zó begint ons bewustzijn klein en bescheiden in dat kwetsbare vleeshemdje van ons, op aarde. De jongen wordt een nobele prins als hij met de prinses mag trouwen vanwege zijn moed en slimheid.

In sommige sprookjes is de prins in een kikker veranderd door een boze heks. Die heks staat voor de moeilijke, donkere, bedreigende kant van Moeder Natuur – de natuur die ons bewustzijn richt op overlevingsdrang en voortplantingsdrift.

De kikker wordt weer prins als hij de prinses gevonden heeft. In oude versies moet zij de kikker tegen de muur gooien, of tegen een spiegel: er komt een schok van bewustwording, van zelfinzicht. In latere versies van het sprookje is dat een kus geworden. Ooit heb ik daarover een bozig boek geschreven (De kikkerkus) maar inmiddels ben ik geheel verzoend met de zoen, want die symboliseert natuurlijk verbinding.

Banden van spanning

Het sprookje over de kikkerprins heeft bij Grimm nog een prachtig en veelzeggend detail aan het eind. Op weg naar de bruiloft klinkt er drie keer een luide knal. Is er iets met de koets?

Nee, het zijn de banden van het hart van de trouwe knecht die openspringen. Uit angst dat zijn hart zou breken heeft hij drie ijzeren banden om zijn hart gesmeed, toen zijn heer in een kikker werd veranderd.

Ik denk daar vaak aan in mijn rebalancing-praktijk, als ik met mijn masserende handen de banden van spanning voel om borstkassen, middenriffen en buiken. Ja, zó helpt ons lichaam ons om de pijn te dragen: met spierspanning, bindweefsel-spanning, onderhuidse banden. En het gaat gelukkig niet met een knal, maar als gevoel en bewustzijn zich verbinden kunnen die banden van spanning wel losser worden, zich openen. Want ons volwassen hart is groot genoeg voor alle pijn.

Van je leven een sprookje maken, dat kan gewoon. Hoe tragisch of lastig de uiterlijke omstandigheden ook zijn.

 

Workshops van Lisette Thooft

Vrienden worden met je lijf

  • Op 18 mei wordt Lisettes online mini-workshop Vrienden worden met je lijf uitgezonden. Deelname is gratis. Geef je op via deze link (De worshop is onderdeel van het Innerlijk Licht e-festival van vorig jaar door Luz van der Schoot; herhaling: 8 tot en met 18 mei.)
  • Vrienden worden met je lijf kan ook in de zomerweek in Centre Lothlorien, Frankrijk, van 3 tot 9 juli. Vijf ochtenden met oefeningen, deelrondjes, meditaties en andere fijne dingen waardoor je beter leert voelen. In de middagen ben je vrij. Lisette geeft dan desgewenst rebalancingsessies tegen gereduceerd tarief. Alle informatie vind je hier.
  • Op vrijdag 13 & zaterdag 14 mei geeft Lisette een tweedaagse workshop in de Yogatuin in Capelle a/d IJssel. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Prijs: € 245, inclusief koffie en thee, 2 maal biologische lunch en een fijne goodybag. Aanmelden: met een mailtje aan Lisette Thooft.

Lijfdagen

Elke laatste zondag van de maand is er een Lijfdag, een korte workshop lichaamsbewustwording. Die van 29 mei zit waarschijnlijk vol maar die van 26 juni nog niet. Van 12.00 tot 16.00 uur, € 50. Mail aan Lisette Thooft om je op te geven.

Transformatie Spel

Elke eerste zondag van de maand kun je deelnemen aan het Transformatie Spel met maximaal 8 personen (op twee borden maar wel aan één tafel, dus in één groep). Begeleid door Lisette en Lilly Post, van 14.00 tot 17.00 uur, Pay What you Want. Mail aan Lisette Thooft als je mee wilt doen.

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross