Steun ons

Elimineren, balanceren

<p align=right>Foto Martin Fisch</p>

Foto Martin Fisch

Elimineer alles wat jouw doelen in de weg staat. Niet met een mitrailleur in handen, natuurlijk, maar op een moreel verantwoorde manier. Als je weet wat je - helaas, helaas - moet schrappen, kun je efficiënter toewerken naar wat je werkelijk wilt. Er is dan minder ruis. Dat is goed voor jezelf en voor je omgeving, ontdekte Annemarie Scheerboom: “Als je meer ruimte maakt in jezelf, maak je meer plek voor de ander. Je leven is in balans.”

Door Annemarie Scheerboom

Op dit moment ben ik alweer twee weken bezig met mijn master Science Education and Communication. Hoewel de eerste week natuurlijk altijd hectisch is, valt het me op dat ik nu erg ontspannen ben: het is nog steeds flink aanpoten met essays, presentaties en leesvoer, maar ik heb de rust om me op dit werk te storten en me daarnaast nog bezig te houden met bezigheden die ik belangrijk vind. Dat is weleens anders geweest.

Elimineren

De sleutel tot dit succes? Elimineren! En dan bedoel ik niet zo’n gruwelijke vorm als wat die verschrikkelijke IS doet, maar eigenlijk ook weer wel: je elimineert gewoon alles wat je in de weg staat om jouw doelen te bereiken. Maar dan op een moreel verantwoorde manier. Sinds vorig jaar ben ik flink gaan snijden in mijn activiteiten. Dat was wel even nodig, want mijn oppervlakkige en rusteloze leven toen stond me totaal niet aan. Er moesten pijnlijke afwegingen gemaakt worden, want natuurlijk zou je met meer tijd alle leuke dingen willen blijven doen die je altijd al deed.

In deze afwegingen heb ik me bij al mijn activiteiten afgevraagd hoe goed ze bij mij passen en hoe urgent het is dat ik ze doe: zo heb ik mijn werk bij het Smulhuis stopgezet, want daar vinden ze waarschijnlijk sneller een vervanger dan dat er een nieuwe (gratis) pianist wordt gevonden voor het kerkkoor dat ik begeleid. Toch vond ik het werk bij het Smulhuis, en de andere activiteiten die ik afstootte , reuze mooi… Maar ja, je hebt per week slechts 24 x 7 uur tot je beschikking.

Twee keer nadenken

Een katalysator bij het elimineren van tijdverslindende activiteiten was de relatie met David. Naarmate je meer naar elkaar toegroeit, ga je een tweekoppige gemeenschap vormen. Hierin staat elkaars welzijn centraal, dus merk je het allebei direct als het met één van de twee niet goed gaat. Dit is een extra motivatie om niet teveel hooi op je vork te nemen: je wilt niet dat de ander hoeft te lijden onder onverantwoorde beslissingen, dus voordat je ergens ‘ja’ tegen zegt, denk je wel twee keer na. Twee keer nadenken doe je figuurlijk maar ook letterlijk, want belangrijke beslissingen bespreek je samen. Het zou tenslotte een doemscenario zijn als de een (expliciet of impliciet) zou besluiten om geen tijd meer vrij te maken voor de ander.

Onze prioriteiten

Daarnaast hebben David en ik in de afgelopen vakantie gekeken hoe we onze levens de komende tijd in willen richten, ook wel bekend als de creatieve levensplanning. Hierbij hebben we ons afgevraagd waar we onze aandacht op willen vestigen in het komende jaar tot de komende vijf jaar. Anders gezegd, we hebben gewoon lijstjes gemaakt voor verschillende onderdelen van ons leven (bijvoorbeeld werk, relatie, vrijwilligerswerk, etc.) met daarop onze prioriteiten. Dit geeft overzicht in wat je echt wilt, zodat je makkelijker onderscheid kunt maken tussen een bevlieging en of je echt bezig bent met wat je wilt. Zo kwamen David en ik erachter dat we begin november nog ruimte hebben om naar Barcelona te gaan. En een dergelijke stedentrip stond ook op ons prioriteitenlijstje. Dus binnen een uur nadat we hierachter kwamen hebben we een vlucht naar plus een hostel in Barcelona geboekt. Als je namelijk eenmaal je doelen helder hebt, kun je daar veel efficiënter naartoe werken omdat je minder ruis hebt die je van die doelen afhoudt.

Balans

In ons pakketje doelen hebben David en ik ook tijd voor elkaar, familie en vrienden opgenomen. Zo besloot ik laatst spontaan even langs te gaan bij een vriendin. Het was hartstikke gezellig en ik luisterde naar haar zonder dat mijn hoofd vol was met wat ik nog moest doen: want als je meer ruimte maakt in jezelf, maak je meer plek voor de ander. Je leven is in balans.

mw Annemarie >> Lees ook andere artikelen van Annemarie Scheerboom

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze drie kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Annemarie werkt als coach - zie coachemarie.nl - en ze schrijft columns voor zowel debezieling.nl als het Katholiek Nieuwsblad.
Ze studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross