Steun ons

Eenzaamheid

22 augustus 2018
3 minuten
Bronzen beeld van Herlinde Seynaeve verwijst naar De Duizeling van Leo Spilliaert, een tekening over eenzaamheid.
Bronzen beeld van Herlinde Seynaeve verwijst naar De Duizeling van Leo Spilliaert, een tekening over eenzaamheid.

Onze gevoeligheid is onze glorie en ons lot. Eric Corsius ziet dat mooi verbeeld in kunstwerken waarin de menselijke gevoeligheid voor het kosmisch overweldigende zowel een ervaring van het sublieme als de ervaring van fundamentele eenzaamheid kan zijn.

Door Eric Corsius

Tijdens de hittegolf had ik het geluk te mogen vertoeven op het strand van Oostende. Vóór mij lag de uitgestrekte, zoute Noordzee en achter mij het vlakke Vlaamse land met zijn bittere geschiedenis. In mijn strandstoel las ik Hugo Claus’ ‘Verdriet van België’. Ik zwom af en toe zo ver mogelijk het water op, tot ik bijna werd teruggefloten door de strandwacht. De stilte en het niet al te koude water omgaven mij dan als een aangename donzen deken.

Ik kon me even onttrekken aan de felle warmte, de zwaartekracht en de toeristische drukte - en ik voelde enige jaloezie op al die onzichtbaar om mij heen ronddobberende of behaaglijk over de bodem kruipende, door hun schelp beschermde wezens.

Na een poosje verliet ik de aangename schulp van de zee weer, in het nuchtere besef dat de mens nu eenmaal is geroepen om op eigen benen te gaan en om met open vizier op de wereld af te gaan. We zijn geen week- of schaaldieren, maar gewervelde tweevoeters, gewapend met een gevoelige huid.

Dat laatste is een typisch menselijke paradox: onze lichamelijke en mentale gevoeligheid is kwetsbaarheid en bescherming in één. Aan de ene kant staan we open voor indrukken, ervaren we nabijheid en raken we daardoor ook makkelijk gewond en verwond. Aan de andere kant vangen we tijdig signalen op, ook signalen van gevaar, en kunnen daarop reageren – door ons te verdedigen of desnoods te vluchten.

Dat laatste lukt echter niet altijd. Als een mens dit te vaak meemaakt is gevoeligheid een last en een vloek. Gevoeligheid kan ook een vloek zijn als een mens letterlijk of figuurlijk in de kou staat, als er noch gevaar is noch nabijheid, doch alleen maar leegte om hem of haar heen. Het is de ervaring van de eenzaamheid.

Duizeling

Op het strand van Oostende trof ik een bronzen beeld van Herlinde Seynaeve aan, dat verwees naar een tekening van Leo Spilliaert (1881-1946), die op zijn beurt te zien was in het Oostendse museum MuZee. Het heet De Duizeling en is een variatie op het thema van de eenzaamheid, dat het oeuvre van Spilliaert doortrekt. In MuZee hing De Duizeling (1908) naast De Windstoot (1904) en in de buurt van een schilderijtje van James Ensor (1860-1949), die met zijn Vrouw op de Golfbreker (1880) eveneens de eenzaamheid verbeeldde van de mens die oog in oog staat met de lege ruimte om haar heen.

Ensor en Spilliaert staan in de traditie van romantici als Caspar David Friedrich (1774-1840). De laatste vertolkte met zijn beroemde ‘De wandelaar en het nevelmeer’ het levensgevoel van de kosmische eenzaamheid, de ervaring van het sublieme in de zin van Immanuel Kant.

Ensor en Spilliaert verplaatsen het tafereel van de bergen naar de Noordzee en vervangen de man door een vrouw. Ze lijken het thema ook te radicaliseren tot existentiële eenzaamheid. Met name bij Spilliaert krijgt het gevoel van de leegte iets duisters, hetgeen nog wordt versterkt door de onherbergzame stijl en vormentaal, die herinneringen oproept aan Edvard Munch. Het indrukwekkende en verhevene van het landschap van Friedrich wordt bij Spillaert beangstigend en bedreigend. Het sublieme wordt vijandig. Het avontuur maakt plaats voor de crisis.

Friedrich, Ensor, Spilliaert: ze geven de ontmoeting tussen mens en kosmos op het eerste oog natuurgetrouw weer, ze schilderen hoe een mens zich blootstelt aan de elementen en natuurkrachten. In tweede instantie echter schilderen zij een metafoor van de fundamentele eenzaamheid van de mens, de eenzaamheid die het gevolg is van datgene wat tegelijk haar glorie en haar lot is: de gevoeligheid. Als het de mens duizelt, duizelt het haar vooral voor de afgrond waarmee ze in de wieg wordt gelegd.

Leo Spilliaert (1881-1946), De Duizeling ( 1908).

 

Leo Spilliaert, De Windstoot (1904).

 

James Ensor (1860-1949), Vrouw op de Golfbreker (1880).

 

Casper David Friedrich (1774-1840), De wandelaar en het nevelmeer.

 

 

Eric Corsius

Lees meer

Eric Corsius (1964) is theoloog en werkzaam voor religieuzen in Nederland en ommelanden. Eric woont in het cultureel en landschappelijk rijk bedeelde Roergebied. Hij is lid van diverse linkse kerken, maar bezondigt zich soms aan politiek-incorrecte ketterijen. Eric is te vinden op Twitter en zijn eigen weblog (ericcorsius.nl). Hij vindt van alles en ontdekt altijd nog meer. Voor de Bezieling verzorgt hij een cultuurrubriek.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Het water komt

Het water komt
Het water komt weer
De tanks komen
De tanks komen weer
De bommen vallen al
Steden worden vernietigd
Mensen in massagraven
Het wordt warmer
De asielzoekers komen
Er hangt dreiging in de lucht
De vacantie vluchten nemen toe
Binnenvaartschippers stoten te veel gassen uit
“God wil niet dat je liegt”
“’Ik ben streng voor mezelf en voor jou”’
Ik hoor het achter me in de bus.
Ik bid voor Oekraine
Voor al die mensen voor wie het water komt.
Al weet ik niet of het helpt.

Marinus van den Berg

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross