Steun ons

Een Wereldwinkel verlaat je anders dan je er binnenging

22 februari 2016
2 minuten

"Alles wat je er ziet is uniek met de hand gemaakt. Er zit liefde in. Wat zijn er toch mooie vazen met kraanvogels uit Vietnam. Wat zijn er soms toch prachtige kleurrijke stoffen.” Marinus van den Berg heeft sympathie voor de Wereldwinkels. Hij komt er graag. Vanwege de bijzondere producten en voor de vrijwilligers die er werken.

Door Marinus van den Berg

Als ik ergens ben en ik zie een wereldwinkel dan neem ik er altijd even tijd voor. Ik koop er meestal ook iets. Wereldwinkels zijn er vaak waar je ze niet verwacht. Vaak zijn het zijstraten in winkelgebieden maar niet altijd. De wereldwinkel van Zwolle ligt dicht bij het museum de Fundatie en tegenover een mooie modezaak van Claudia Vos. Vroeger moest je haar zoeken en lag ze aan de rand van het centrum.

Ook de wereldwinkel van Oudewater is centraler komen te liggen, schuin tegenover De Heksenwaag, die van Schiedam ligt dichtbij het Stedelijk museum en die van Nijverdal ligt aan de veel winkelvriendelijker geworden Grotestraat. Ik noem er maar enkele. Je kunt er koffie en chocolade kopen, maar ook mooie geschenken voor jezelf en voor anderen.

In Oudewater hebben ze prachtig keramisch werk uit Zuid-Afrika. In Zwolle vond ik een mooie vierdelige matroesjka. Zeer eenvoudig met een sober opvallend design. Dan zijn er de mooie kaarten die je graag aan iemand stuurt. Alles wat je er ziet is uniek met de hand gemaakt. Er zit liefde in. Wat zijn er toch mooie vazen met kraanvogels uit Vietnam. Wat zijn er soms toch prachtige kleurrijke stoffen. Ieder jaar weer geniet ik van de kerstgroepen. Je weet dat je er de kleine economie mee steunt van mensen elders. Er zijn veel beelden met een symbolische kracht zoals olifanten van hout. Verrassende beeldjes uit zeepsteen. Beelden van mensen die elkaar vasthouden, die elkaar dragen, die het licht behoeden.

De hele wereld

De wereldwinkels verbinden met de hele wereld. Maar ik bezoek ze ook vanwege de vrijwilligers die er werken. Je ziet licht in hun gezicht als je iets koopt. Vanuit de betrouwbare bron van een van hen die er elke week een ochtend werkt, hoor ik wat de ochtend of de dagopbrengst soms is. Ze staan er soms voor bijna niets. En toch zijn ze er steeds weer. Ze hebben vertrouwen in hun zaak. Ze vragen of ze je kunnen helpen. Ze maken werk van het inpakken terwijl je ziet dat ze daar soms heel wat werk aan hebben.  Ik zie hun soms stuntelige omgang met het betaalgebeuren maar ik zou het niet beter kunnen.

Wereldwinkels hebben heel wat concurrentie van grote ketens als Xenos waar de producten vaak made in China zijn. Massaal aangemaakt en door kinderen die onderbetaald worden. Wereldwinkels steunen een kleine rechtvaardige economie. Wereldwinkels hebben nauwelijks budget voor reclamecampagnes. Ze moeten het hebben van mond-op-mond-reclame.  Wereldwinkels zijn als een reliëf van Jan Schoonhoven. Een groot kunstenaar die bijna niet opviel. Zijn werken vallen bijna niet op. Als je er de tijd voor neemt verlaat je een wereldwinkel anders dan je er binnenging. Een winkel van en voor bezielde mensen met een hart dat de wereld verwarmt.  Ik bied u mijn gedachten aan en hoop dat u - als u instemt - ze verspreiden wil.

Zie ook www.wereldwinkels.nl

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross