Steun ons

Een waardevol weekend

Wat vind je ervan als iemand met je meehuilt? Als iemand waardering uitspreekt voor je inspanning? Of als iemand je vergeeft nadat je iets flink verknald hebt? Het is fijn als je zo in je waarde erkend wordt, zegt Annemarie Scheerboom. En het mooie is, we hoeven onze waarden niet eerst te verdienen. We beginnen al met een positief saldo, omdat er een gulle gever is die ‘waarde’ over de balk smijt: God. Tot deze bespiegeling kwam Annemarie na een uitnodiging van de Raad van kerken voor een weekend over vrede en gerechtigheid. “Ik voel me bevoorrecht. Want het is alsof ik mag meedenken hoe we bij iedereen de jackpot gaan uitkeren. ‘Geld’ genoeg!”

Door Annemarie Scheerboom

Ik ben uitgenodigd voor een weekend van de Raad van Kerken. Tot voor kort zei de ‘Raad van Kerken’ me niks. De naam was wel eens langsgekomen, maar verder… Na kort onderzoek bleek het echter om een mooi initiatief te gaan: het streven, namelijk, om de eenheid tussen de verschillende soorten christelijke kerken te bevorderen en om vervolgens als eenheid een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Zo mag ik het horen! Christenen die elkaar erkennen als christenen en vervolgens als één lichaam van Christus gaan werken. Ik was dan ook uitgenodigd voor het weekend om samen met jongeren van andere christelijke kerken te gaan spreken over het thema vrede en gerechtigheid. En hoe we dat vervolgens als één geheel van christelijke kerken dit jaar gaan toepassen. Ook mooi. Maar wat heb ik daar dan als toegevoegde waarde?

Straatkantverkoper

Ten eerste zochten ze een katholieke jongere. Check. Ten tweede iemand die thuis was in het thema vrede en gerechtigheid. Hier moest ik even over nadenken. Want wat betekent dit thema eigenlijk voor mij? Ik moest denken aan de straatkrantverkoper die standaard naast de ingang van de supermarkt staat met zijn krantjes. Mensen lopen continu in en uit om hun dagelijks brood in te slaan, maar de meesten keuren deze man geen blik waardig. Tenslotte hoort hij toch bij het supermarktinterieur? Ik moest ook denken aan mijn tijd bij Het Smulhuis, een maaltijdvoorziening voor dak- en thuislozen. Onze gasten waren wel gewend om genegeerd te worden door de samenleving. Dat er dan mensen waren die de moeite namen om zich te ontfermen over hun dagelijkse brood konden ze wel waarderen.

En voor mijzelf dan? Ik vind het fijn om iemand in zijn waarde te erkennen. En het is fijn om in mijn waarde erkend te worden. Dat moment dat iemand met je meehuilt. Je hebt ergens je best voor gedaan en iemand spreekt er zijn waardering over uit. Of je denkt dat je iets flink verknald hebt, maar iemand vergeeft je dan toch. Herkenbaar? Zulke scenario’s kunnen toch niet anders dan fijn geweest zijn. En dit soort belevenissen wens ik iedereen toe: momenten waarop je als mensen tot je recht komt.

Genade

Het is fijn als er ergens waarde aan toe wordt gekend. Misschien niet omdat we die waarde verdienen, maar omdat er een gulle gever is die ‘waarde’ over de balk kan smijten: God. Ook al ga je elke zondag naar de kerk, koop je altijd een straatkrantje of heb je veertig jaar vrijwillig geploeterd voor een betere wereld: uiteindelijk leeft de vroomste christen van dezelfde genade als iemand die alles gedaan heeft wat God afkeurt. Het is niet zo dat we onze waarde kunnen verdienen. Het is zo dat we onze waarde al hebben gekregen. En Jezus liet dit natuurlijk duidelijk zien: hij haalde zijn neus niet op voor een zondige tollenaar, een overspelige vrouw en mensen met de engste ziektes. Sterker nog, waar alle anderen deze mensen zouden verwerpen laat Jezus zien dat ze hierdoor het kind met het badwater weg zouden gooien.

Bevoorrecht

Ik heb zin in het weekend van de Raad van Kerken. We gaan brainstormen over hoe wij als christenen wat gerechtigheid en vrede de wereld in kunnen helpen. Ik voel me bevoorrecht. Want het is alsof ik mag meedenken hoe we bij iedereen de jackpot gaan uitkeren. ‘Geld’ genoeg! Is er dan eindelijk vrede?

 

mw Annemarie >> Lees ook andere artikelen van Annemarie Scheerboom

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze vier kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Ze werkt als coach (zie coachemarie.nl) en schrijft columns voor de Bezieling. Ook richt ze zich als kerkcoach op veranderwensen op het kerkelijk vlak.
Annemarie studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross