Steun ons

Een vooruitziende droom?

15 juli 2022
2 minuten

In de dagen dat de overstromingen - een jaar gelden -  in Limburg, België en Duitsland worden herdacht, heeft Marinus van den Berg een terugkerende droom. Een boodschap van de ziel? Een toekomst die om aandacht vraagt?

Door Marinus van den Berg

Het was een vreemde droom. Hij herhaalde zich in de volgende nacht: steeds meer katholieke bedevaartgangers gingen niet meer naar Lourdes en niet meer naar Fatima, niet meer naar Rome. Ze gingen wel, sommigen zelfs al vele jaren achter elkaar, als was het hun vakantiereis. Het pelgrimeren zat bij die gedroomde pelgrims als een onrust in hun bloed. Maar het opvallende was: ze gingen steeds minder ver weg.

Ik droomde dat ze zich steeds vaker richten op het zuiden van Limburg, het Belgische Banneux en het Duitse Kevelaer. Niet alleen Maastricht maar ook Wittem werd steeds vaker bezocht. In Maastricht stond Maria centraal; in Wittem Gerardus, die eenvoudige kleermaker uit de buurt van Napels in wie het volk een heilige zag. Maria en Gerardus zijn bondgenoten: er zijn voor mensen voor wie het leven niet altijd werkt. Mensen die niet alle zeven vinkjes van Joris Luyendijk scoren.

Er waren ook steeds meer pelgrims die naar Heerlen gingen om het museum aan de Gasthuisstraat van Kleine Zusters van de Heilige Joseph, (gesticht door de Heerlense priester Petrus Joseph Savelberg) te bezoeken. Zusters die er waren voor hen die niemand hadden. Nu 150 jaar later zijn er eerder meer dan minder mensen die niemand hebben, verarmden, maar ook vereenzaamden.

In de dagen van deze droomnachten werd herdacht dat Limburg een jaar gelden werd getroffen door een vernielende waterhoos. In Maastricht kon men kaarsen opsteken. Net als in Wittem, waar men ook een boekhandel kan bezoeken met boeken die te denken geven. En er werden wandelingen georganiseerd door de stichting Pelgrimswegen, kleine pelgrimstochten, om samen te praten, stil te zijn en te denken over de vraag wat en wie het leven de moeite waard maakt. Je kunt er onbekenden leren kennen.

Herman Frans Andriessen, pastoraal psycholoog, heeft me geleerd dat dromen die je onthoudt brieven van de ziel zijn. Ze vragen om aandacht.

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Eerste week Advent 2022

Treurt

Treurt met de hemelen
Treur  alle mensen van goede wil
Treur en blaas op de midwinterhoorn

Treur om wie neerschieten zonder aanzien
Treur om wie kinderen, moeders, hoogbejaarden neerknallen
Treur om wie alle oorlogsrechten verpletteren
Treur om wie flats en scholen en ziekenhuizen niet ontzien
Treur om wie dorpen en steden verwoesten
Treur om alle verlies van menselijkheid

Treur  en blaas met heel je ademkracht omdat je de hoop niet opgeeft
Treur omdat je in vrede blijft geloven
Treur uit liefde voor alle kwetsbare onschuldige mensen
Treur zonder voorkeur
God houdt van iedere  mens die licht en liefde wil zijn

Treurt nu zoveel mensen op de vlucht moeten
Treurt om wie veilige herbergen in brand steken
Treurt zolang er getreurd moet worden
Zalig de treurenden die het goede voor ogen houden
Zalig de treurenden die gericht zijn op de Algoede


Marinus van den Berg
EERSTE ZONDAG VAN ADVENT
27 november 2022

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross