Steun ons

Een plaatsje in de hemel

4 februari 2019
2 minuten

Paulien van Bohemen is pastor in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. "Nu ga je vast naar God. Doe hem de groeten van me."  

Door Paulien van Bohemen

“Als u maar niet denkt, dat ik opsta voor u.” Hij zit in een luie stoel pal naast het eenpersoonsbed met daarin zijn echtgenote. “Ik blijf bij mijn vrouw.” Hij richt zijn blik op het bed. Ze ligt op haar linkerzij onder een dekbed met een motief van klaprozen. Haar ogen zijn gesloten en haar mond hangt een klein beetje open. Een schemerlampje werpt een zacht licht op haar bleke gezicht. “Ze is mooi als ze slaapt,” fluistert hij. “De dokter heeft gezegd, dat ze nooit meer wakker wordt. En nu komt u bidden? Ikzelf heb daar niet zoveel mee, maar mijn vrouw wel. Die ging elke week naar de kerk. Maar heeft het resultaat? Nee, want moet je haar nou zien. Ze ligt hier gewoon dood te gaan.” Hij strijkt vluchtig over haar wang. “Nou, kom maar op dan. Wat heeft u daar meegenomen? Mag ik dat eens vasthouden?” Hij pakt de Bijbel, weegt het boek op zijn hand. “Poeh, dat is nog eens zware kost. Lees maar iets aardigs voor. Wie weet hoort ze het.”

U wijst mij de weg naar het leven; overvloedige vreugde in uw nabijheid. Voor altijd een lieflijke plek aan uw zijde.

Roerloos ligt ze. Ergens op de gang klinken stemmen. Gekletter van borden in de afdelingskeuken. Hij snuit zijn neus. “Ze heeft een moeilijke jeugd gehad. Haar vader was een harde. Niks was goed genoeg van wat ze deed. Toen ik haar ontmoette, was ze een bang, onzeker meisje. Maar o zo lief. We zijn zestig jaar getrouwd. Maar nu is het feest voorbij, want blijkbaar willen ze één van ons daarboven hebben.” Zijn handen glijden onder het dekbed en pakken de hare vast. “Wat denkt u, merkt ze er iets van dat ik hier bij haar ben? Hij zucht. “Ik weet het niet. Ze knijpt er zomaar tussenuit. Weg van mij. Foetsie. Wat moet ik zonder haar?” Hij aait haar witte haren. Moeizaam komt hij half overeind en drukt een kus op haar kruin. “Nou popje, de pastor heeft voorgedragen uit de Bijbel, speciaal voor jou. Nu ga je vast naar God. Doe hem de groeten van me.” In de lange stilte die volgt, houdt hij zijn blik op haar gericht. De klaprozen op het dekbed deinen mee op haar regelmatige ademhaling. Dan kijkt hij op. “Vindt u het erg dat ik weer alleen wil zijn met haar?” Voorzichtig gaat hij staan. “Maar niet voordat ik u een hand heb gegeven. Dank u wel, dat u voor mijn vrouw een plaatsje heeft gereserveerd in de hemel.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

Betaalmethode
American Express
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa
 
Geen titel(Vereist)
cross