Steun ons

Een oud manneke

15 september 2017
2 minuten

In haar werk als geestelijk verzorger op een verpleegafdeling ontmoet Paulien van Bohemen een weduwnaar. 

Door Paulien van Bohemen

“U mag best binnenkomen, hoor. U komt communie uitreiken? Maar ik heb al ontbeten. Geeft dat niks? Vroeger moesten we nuchter naar de kerk. Maar daar kon ik goed tegen, hoor. Ons Wilma niet. Zij viel altijd flauw.

Fijn zeg, dat u bij ons ouwe mensjes komt.

Hoe het verder gaat? Wat zal ik zeggen. Het is allemaal niks meer als je alleen bent. Het is pas half tien, klopt dat? Ik heb nog de hele dag voor me. Welke dag is het eigenlijk? Woensdag? Alle dagen lijken zondag. Ze laten je hier gewoon zitten. Godsamme, oud worden is geen lolletje, hoor.

En waar is mijn vrouw? Ze heeft niet gezegd hoe laat ze terug komt. Zie je, dit was ze: mijn Betsie. En nu ben ik alleen. Ik ben de jongste van ons gezin. Een nakomertje. Ons moeder was 43 toen ik kwam. Op mij was niet gerekend. Onze Kees en ons Wilma en onze Piet zijn allang dood. Ik ben alleen over. Ik ben van 1928. Bijna 90. Het is vandaag vrijdag, is het niet?

Ik kan niet zeggen waar mijn vrouw heen is. Ik meen allemaal dat ze dood is. Ja, hier staat het: ‘Na een leven dat gekenmerkt werd door eenvoud en zorgzaamheid is van ons heen gegaan mijn lieve vrouw, onze moeder, oma Betsie. Ze overleed op 6 april 2015 in de leeftijd van 85 jaar.’ Waarom hoor ik dat via de post? Niemand vertelt mij hier ook iets. Nee, het is voort niks meer. Vroeger kon ik nog goed uit de weg. Reed ik heel de stad rond, was ik opzichter. Kijken hoe het met de mannen ging. Nu ben ik vort een oud manneke.

Zeg, niet om het één of het ander, maar wat kwam u ook weer doen? O ja, de communie. U doet mooi werk. Het doet je toch goed, dat Onze Lieve Heer er nog bij betrokken is. Mocht u mijn vrouw tegenkomen, zeg dan dat ik ongerust ben. Ja, u ook een fijne dag, tot volgende week.”

Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross