Steun ons

Een moeilijk mens

12 oktober 2018
2 minuten

Paulien van Bohemen is pastor in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven daar. "Ik vind God eigenlijk maar een moeilijk mens."

Door Paulien van Bohemen

“Ik zit uw boek vies te maken, neemt u mij niet kwalijk.” Ze veegt in het licht van het raam een paar koekkruimels van de kaft. “Wat staat er eigenlijk allemaal in?” Ze slaat het boek open, buigt voorover en bekijkt de eerste bladzijde. Met haar wijsvinger gaat ze de zinnen langs. Haar lippen vormen geluidloos de woorden die ze ziet. Opeens stopt ze. “Hij scheidde het licht en het donker”, leest ze. “Dat moeten we dan maar geloven. Ik heb geen uitnodiging gekregen om daarbij te zijn, u wel?” Haar vinger glijdt verder langs de woorden. Onderaan de bladzijde tikt ze op het laatste woord: “Genesis. Dat heb ik ooit eerder gehoord.” Ze leunt achterover en slaat haar armen over elkaar. “Hij scheidde licht en donker. Kon hij toveren dan?” Ze schudt zachtjes haar hoofd. “Ik vind dit boek niet zo goed geschreven. Het zijn allemaal verhalen. Iedereen kan wel een verhaaltje verzinnen. Het mag van mij allemaal wel wat echter opgeschreven zijn.”

Ze trommelt met haar vingers op het boek, terwijl een geel herfstblad langs het raam dwarrelt. “Ik vind God eigenlijk maar een moeilijk mens”, verzucht ze. “Ze zeggen dat hij almachtig is, maar dat denk ik eigenlijk niet. Nee, God is overal en nergens hier bij ons. Hij wil bij alle mensen wonen.” Ze kijkt naar buiten. Het is zachtjes gaan regenen. “Zal ik u een geheim verklappen? Kent u dat gebed van ‘Ik geloof in God de almachtige Vader?’ Als we dat moesten opzeggen in de kerk vroeger, dacht ik niet aan God, maar stiekem aan mijn eigen vader. Die was heel handig. Hij heeft een hobbelpaard gemaakt en een bolderkar voor mij en mijn zusjes, en een tafel voor moeders naaimachine. Mijn vader was almachtig. Ik hoopte altijd dat hij honderd jaar zou worden.” Ze zucht. “Maar dat werd ie niet, want hij ging dood toen ik bijna twaalf was. Hij kreeg een hartaanval terwijl hij in de schuur voor mij een bed aan het timmeren was voor mijn verjaardag.” Ze begint te huilen. Een traan valt op het boek. Ze poetst hem weg met de mouw van haar trui. “God heeft er niks mee te maken, hoor. Die kan er ook niks aan doen dat hij niet almachtig is. Nee, het is allemaal mijn schuld. Als ik toen niet zo had gezeurd om een nieuw bed had mijn vader nu nog geleefd.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Eerste week Advent 2022

Treurt

Treurt met de hemelen
Treur  alle mensen van goede wil
Treur en blaas op de midwinterhoorn

Treur om wie neerschieten zonder aanzien
Treur om wie kinderen, moeders, hoogbejaarden neerknallen
Treur om wie alle oorlogsrechten verpletteren
Treur om wie flats en scholen en ziekenhuizen niet ontzien
Treur om wie dorpen en steden verwoesten
Treur om alle verlies van menselijkheid

Treur  en blaas met heel je ademkracht omdat je de hoop niet opgeeft
Treur omdat je in vrede blijft geloven
Treur uit liefde voor alle kwetsbare onschuldige mensen
Treur zonder voorkeur
God houdt van iedere  mens die licht en liefde wil zijn

Treurt nu zoveel mensen op de vlucht moeten
Treurt om wie veilige herbergen in brand steken
Treurt zolang er getreurd moet worden
Zalig de treurenden die het goede voor ogen houden
Zalig de treurenden die gericht zijn op de Algoede


Marinus van den Berg
EERSTE ZONDAG VAN ADVENT
27 november 2022

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross