Steun ons

Een hopeloos geval

28 mei 2018
2 minuten

Paulien van Bohemen is pastor in een verpleeghuis. Ze tekent scenes op uit het dagelijks leven daar. "Zeg, ben jij soms ook een hopeloos geval?"

Door Paulien van Bohemen

“Die gele hoed staat je erg charmant. Maar die rode baard vind ik niet mooi. Ga je gauw eens scheren. Zeg, ben jij niet een of andere schilder?" Ze staat op de gang van de afdeling met haar handen in haar zij en bekijkt het schilderij pal naast haar kamerdeur.

“Die hoed is volgens mij van stro. Echt heel vakantieachtig. God, ik kan niet op je naam komen. Ik vergeet echt alles tegenwoordig. Mijn hoofd is helemaal leeg. Ik ben een hopeloos geval. Daarom bid ik elke dag tot de heilige Rita. Ken je die? Zij is van de hopeloze gevallen en daar hoor ik al mijn hele leven bij. Toen ik twee maanden te vroeg geboren werd, zei de vroedvrouw: ‘Leg dat kind maar weg, die haalt het toch niet.’ Mijn moeder ging dood toen ik drie jaar was. Ik moest bij mijn opoetje gaan wonen. En ik was een kreng, hoor, want ik verdomde het om iets te knutselen voor Moederdag. Maar toen juffrouw Thijsen zei, dat ik iets voor opoe mocht maken, was het wel goed. Heb jij je moeder wel gekend, meneer hoe heet je ook alweer? Ik mag het hopen voor je. Opoe was een schat, maar ik miste altijd mijn moeder, ook al heb ik haar niet echt gekend. Stom hè? Zeg, jij bent nogal stil. Zit mij maar aan te staren vanaf dat schilderij. Ben jij soms ook een hopeloos geval? Je kijkt zo treurig. Ben jij ook vergeetachtig, net als ik?”

Ze doet een paar stapjes achteruit, slaat haar armen over elkaar en kijkt hem een poosje strak aan. “Ik weet het weer! Ik weet het weer! Jij sneed je eigen oor eraf, is het niet?” Ze tikt driemaal met haar trouwring tegen het glas van het schilderij, precies op zijn neus. “Dat zal pijn hebben gedaan, meneertje koekenpeertje. Je bent al net zo'n hopeloos geval als ik. Ze zeiden altijd: ‘Die Corry, die is geen stuiver waard.’” Ze recht haar rug en spreidt haar armen. “Maar kijk mij hier eens staan: deze stuiver is toch maar mooi een dubbeltje geworden.” Dan buigt ze voorover en kust de schilder op zijn wang. “Nou, meneer huppeldepup: het ga je goed. En niet je andere oor ook eraf snijden, hoor. Gewoon Rita aanroepen, die weet wel raad met ons.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross