Steun ons

Een groet zegent iedereen

4 januari 2021
3 minuten

Op zondagavond 3 januari zond de EO op NPO 2 de Nationale Nieuwjaarszegen uit, uitgesproken door de nieuwe Theoloog des Vaderlands, Almatine Leene. Noem het een officiële zegen. Maar we hebben allemaal dagelijkse zegeningen nodig, vindt Marinus van den Berg. Dat kan door elkaar te groeten, te bellen, verbindingen te maken. Gelovigen zouden iedereen moeten groeten. "Noem het het sacrament van de nabije ontmoeting." 

Door Marinus van den Berg

De zon had op zaterdag 2 januari velen naar buiten gelokt. Het was bijna filelopen over de kades en de bruggen langs en over de Rotterdamse Maas. Minister Hugo de Jonge werd aan de Waalkade bevraagd over het vaccinatietempo. Het was alsof velen even aan de lock-downtijd wilden ontsnappen. Sommigen liepen alleen, zoals ik, anderen met tweeën of in een iets groter familie- of vriendenverband. Er waren er die, gegroet, teruggroetten. Anderen leken alleen hun eigen schoenen te zien.

Kleine zegen

Er was geen zorgeloos nieuwjaar begonnen en zorgen kunnen je meer naar beneden dan naar elkaar laten kijken. Je kunt in een bubbel vol zorg terechtkomen.

Bijna thuis in het schemeruur liep er een Afrikaanse vader met zijn zoontje over de kade waar ik woon. Ik groette ze en het zoontje gaf me met zijn kleine vuistje een groet op mijn linkerhand en zei iets. "Hij zegt dat hij vier jaar is", zei de vader. Ik werd er blij van. Mijn ziel veerde op. Deze groet was als een kleine zegen.

Nationale Nieuwjaarszegen

Op zondagavond 3 januari zond de EO op NPO 2 de Nationale Nieuwjaarszegen zegen uit, uitgesproken door een dominee die nog maar juist terugkeerde uit Zuid-Afrika (Almatine Leene). Ze is de nieuwe theoloog des vaderlands. Haar zegen kwam vanuit de Kloosterkerk in Den Haag en werd met muziek en dans omringd vanuit lege kerkbanken die vol van verlangen naar verbinding waren. Het was een zegen voor iedereen 'in stad en land'.

We hebben allemaal zegen, groeten nodig. We hebben mensen nodig die elkaar bellen, die verbindingen maken. Ik lees er ook over in het laatste boekje van dr. Manu Keirse uit Leuven die zoveel mensen in rouw weet te steunen. (1) De predikante vertelde van een bizarre zegen in een van de Bijbelse verhalen over Jakob en Esau.

Zegen is voor iedereen en sluit niet uit. In de supermarkt op deze zondag ontmoet ik na maanden een 92-jarige die met haar rollator te voet is gekomen. Ze is zoals al jaren kort van adem maar probeert er toch uit te gaan. "Ik was door mijn puzzelwoordboekjes heen”, vertelt ze. Zo 'n 15 jaar geleden stond ze altijd op zondagmorgen bij de tramhalte. Zij ging naar haar kerkgemeente en ik naar de kapel van het verpleeghuis. “Ik ben er nog",  zegt ze, "als het even kan moet je niet alleen thuis zitten. Dan ga je dood…” Voor haar is naar buiten gaan een zegen en haar groeten is ook een zegen. Een zegen van levensmoed en levenszin.

Sacrament van de nabije ontmoeting

Na een lange dag keek ik naar de nationale zegen, maar ik hoop op de kleine zegen in, van en voor elke dag. Kenmerkend voor gelovigen zou moeten zijn dat ze iedereen groeten. Het zoeken en leggen van verbindingen mag niet verloren gaan. Noem het het sacrament van de nabije ontmoeting. Dat klinkt heilig maar het is ook een heilige zaak omwille van onze begrensde vrijheid.

----------------------

De Nationale Nieuwjaarszegen is HIER terug te zien.

Lees hier het interview dat de Bezieling onlangs had met de nieuwe Theoloog des Vaderlands Almatine Leene.

Marinus van den Berg was zondag 3 januari te gast op radio 1 om te praten over zijn nieuwe boek Ode aan de eenzaamheid, Ten Haven (2020), 208 blz., € 20,99. Het programma is HIER terug te beluisteren.

(1) Manu Keirse schreef een gratis te downloaden extra hoofdstuk bij zijn boek 'Helpen bij verlies en verdriet' (2017) . Het hoofdstuk biedt handvatten voor wie mensen in rouw en verdriet wil bijstaan.

Gratis download: Helpen bij verlies en verdriet in tijden van corona:
1. Klik op de link hieronder en laat je gegevens achter
2. Meteen daarna (of maximaal enkele minuutjes later) ontvang je het extra hoofdstuk.

 

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross